Goto main content

Het 2020-rapport van de Landmine Monitor: "Covid-19 heeft de acties tegen mijnen ontregeld"

Mijnen en andere wapens

Voor het vijfde jaar op rij maakt de Landmine Monitor gewag van een uitzonderlijk hoog aantal slachtoffers van landmijnen, voor het merendeel burgers. De uitbraak van de COVID-19-pandemie begin 2020 heeft ook een nieuwe reeks onvoorziene uitdagingen met zich meegebracht

Een ontmijningsteam van Handicap International in Libanon.

Een ontmijningsteam van Handicap International in Libanon. | © Tannourine / HI

Voor het vijfde jaar op rij maakt de Landmine Monitor gewag van een uitzonderlijk hoog aantal slachtoffers van landmijnen, voor het merendeel burgers. De uitbraak van de COVID-19-pandemie begin 2020 heeft ook een nieuwe reeks onvoorziene uitdagingen voor de humanitaire ontmijningsgemeenschap met zich meegebracht. Die heeft zich moeten aanpassen om zich te kunnen blijven richten op het uiteindelijke doel van het Verdrag van Ottawa, namelijk een einde maken aan het leed veroorzaakt door mijnen.

Nu de COVID-19-pandemie de humanitaire strijd tegen landmijnen op losse schroeven zet, maant Handicap International alle landen eveneens aan om hun activiteiten af te stemmen op de gezondheidsmaatregelen en om hun inspanningen om landmijnen voorgoed de wereld uit te helpen onverminderd voort te zetten.

"De afgelopen jaren waren we getuige van een alarmerende toename van het aantal slachtoffers. "Er vallen veel slachtoffers in een relatief beperkt aantal landen waar hevige gewapende conflicten woeden en geïmproviseerde landmijnen nog op grote schaal worden ingezet, denk maar aan Afghanistan, Syrië of Mali."

Anne Héry, Advocacyverantwoordelijke bij Handicap International

De impact van COVID-19 op de strijd tegen landmijnen

"De COVID-19-pandemie heeft in 2020 heel wat obstakels opgeworpen in de strijd tegen landmijnen", legt Anne Héry uit. "Naast de ontmijningsoperaties werden ook de sensibiliseringsacties – die doorgaans een fysieke aanwezigheid vereisen – en de hulpactiviteiten voor slachtoffers tijdelijk opgeschort in verscheidene landen of moesten ze worden aangepast om aan de COVID-19-maatregelen te voldoen."

In 2020 werd de ontmijning zo tijdelijk opgeschort in Armenië, Bosnië en Herzegovina, Tsjaad, Colombia, Libanon, Peru, Senegal, Vietnam en Zimbabwe, in delen van Kosovo en de Westelijke Sahara, en op de Falklandeilanden. Bosnië en Herzegovina, Tsjaad, Colombia en Senegal hebben een verlenging van hun ontmijningsdeadlines aangevraagd.

Volgens het rapport maakten landmijnen in 2019 nog steeds 5.554 slachtoffers. In 80 % van de gevallen ging het om burgerslachtoffers, onder wie 43 % kinderen. Vooral de hevige gewapende conflicten in Afghanistan, Nigeria, Syrië en andere conflictgebieden zijn verantwoordelijk voor dit hoge cijfer.

Jaarlijkse landmijnconferentie

Het besluit over de goedkeuring van verlengingsverzoeken zal worden genomen tijdens de 18e landmijnconferentie, die van 16 tot 20 november online zal plaatsvinden. Handicap International zal tegelijkertijd een online conferentie organiseren over de uitdagingen en de impact van de COVID-19 op haar ontmijningsacties in verontreinigde landen.

De organisatie zal alle landen ook oproepen hun steun voor ontmijningsactiviteiten en de hulp aan slachtoffers van mijnen voort te zetten. "Middelen die aanvankelijk naar de strijd tegen landmijnen zouden gaan, werden nu ingezet in de strijd tegen COVID-19. Miljoenen mensen, verspreid over 60 landen en gebieden, lopen nog dagelijks gevaar door landmijnen. De landen moeten dan ook hun engagement blijven nakomen om tegen 2025 alle landmijnen uit de wereld te bannen," concludeert Anne Héry.

 

Gepubliceerd op: 12 november 2020

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.