Goto main content

Hulp voor geïsoleerde personen in Samar

Noodhulp
Filipijnen

Meerdere geïsoleerde dorpen in de provincie Samar op de Filipijnen werden hevig getroffen door tyfoon Hagupit begin december. Handicap International evalueerde de meest dringende behoeften van de getroffen bevolking om daarna te hulp te kunnen schieten.

Zicht op een straat dat vol houtafval ligt van vernielde huizen met een kindje die voor zich uitstaart.

Meerdere geïsoleerde dorpen in de provincie Samar op de Filipijnen werden hevig getroffen door tyfoon Hagupit begin december. Handicap International evalueerde de meest dringende behoeften van de getroffen bevolking om de juiste hulp te kunnen bieden.

Hevige stortregens, gigantische golven en heftige windstoten: begin december hield de tyfoon hevig huis in de provincie Samar ten oosten van de Filipijnse archipel. Om de slachtoffers hulp te bieden is Handicap International snel ter plaatse gekomen in Villareal en Talalora, twee gemeenten in het zuidoosten van de provincie Samar.

“Een golf van 2 à 3 meter hoog vernielde de huizen van vissersdorpen langs de zee. De storm rukte plaatijzeren daken van de huizen, velde bomen en deed de stroom uitvallen. Er was geen mogelijkheid meer om te communiceren. Duizenden mensen verloren bijna al hun bezittingen”, vertelt Marlène Dussauge, terreincoördinatrice van Handicap International. Vele ontheemden verblijven nog steeds in onthaalcentra zoals kerken en scholen, ofwel bij familieleden of kennissen.

Voedsel eerste behoefte

Om een evaluatie te maken van de meest cruciale noden van de getroffen bevolking gingen de teams van Handicap International naar vier barangays of kleine dorpen van Talalora en zeven van Villareal. Deze dorpen bereiken is echter verre van eenvoudig. “Elke communicatie was verbroken en de dorpen waren overstroomd. We verplaatsten ons in een kleine schuit, die nadien nog gebruikt werd door de vissers, gezien hun eigen vissersboten vernield werden. Er zijn bijna geen transportmogelijkheden in deze dorpen, waardoor vele mensen de gezondheidscentra niet kunnen bereiken, noch hun inkopen kunnen doen op de markt”, vertelt Marlène Dussauge.

Volgens Marlène Dussauge is het laatste element echter van groot belang. “De eerste behoefte van de getroffen bevolking is voedsel. De lokale overheden organiseren daarom voedselbedelingen”. Daarnaast is onderdak een belangrijke nood. In de barangays van Villareal en Talalora [1] werden immers 60 tot 90% van de woningen gedeeltelijk of volledig vernield. Ook is de opruiming van de wegen een prioritaire maatregel en is het onontbeerlijk om de bevolking te helpen de professionele draad terug op te nemen. “Vele vissers hebben alles verloren, zelfs hun krabbenmanden. Het is noodzakelijk dat zij hun job terug kunnen uitoefenen”, bevestigt Marlène.

Veelzijdige hulp

Handicap International is ter plaatse in Villareal en Talalora met een verplegingsteam om de kwetsuren van de slachtoffers van de ramp te verzorgen. “Na de storm liepen vele mensen op scherven of nagels of raakten ze gekwetst door neervallende stukken plaatijzer”, zegt Marlène Dussauge. “Wij verzorgen de kwetsuren om infecties te voorkomen en raden de mensen met een medisch risico aan om naar het gezondheidscentrum Rural Health Unit te Villareal te gaan.”

De organisatie heeft ook ontruimingsmateriaal zoals elektrische zagen ter beschikking gesteld aan de lokale overheid, die ze op hun beurt verdeelt in de dorpen. Binnen enkele dagen zal Handicap International het gezondheidscentrum Rural Health Unit ondersteunen o.a. met onderzoekstafels en reddingsvesten, zodat ze naar de overstroomde dorpen kunnen gaan. De organisatie zal ook kits voor noodonderkomens [2] aan families uitdelen, zodat ze een voorlopig onderdak kunnen opbouwen.

Handicap International evalueert ook of een eventuele interventie op lange termijn nodig is of een specifieke interventie voor de begunstigden van de omgeving van Tacloban, die al in 2013 geteisterd werd door de tyfoon Haiyan.

 

[1] Handicap International bezocht 4 ‘barangays’ te Talalora en 7 ‘barangays’ te Villareal.

[2] Kits voor noodonderkomens bestaande uit zeilen, koorden en gereedschap.

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.