Goto main content

Indonesië: steun voor de slachtoffers van de tsunami

Noodhulp

Handicap International maakt zich op om humanitaire hulp te verlenen aan de slachtoffers van de tsunami die vrijdag ongenadig hard toesloeg op het eiland Sulawesi. Onze organisatie beantwoordt hiermee de oproep tot hulp van de Indonesische regering. 

Handicap International (HI) maakt zich op om humanitaire hulp te verlenen aan de slachtoffers van de tsunami die vrijdag ongenadig hard toesloeg op het eiland Sulawesi. Onze organisatie beantwoordt hiermee de oproep tot hulp van de Indonesische regering. 

Meer dan 1 300 personen kwamen om en duizenden anderen hebben dringend hulp nodig nadat eerst een aardbeving en vervolgens een tsunami het eiland Sulawesi troffen. "Alleen al in de stad Palu moesten 15 000 mensen vluchten, 200 000 personen rekenen op humanitaire hulp,” stelt Florence Daunis, directrice operaties bij HI.

De Indonesische partners van HI moeten ter plaatse de grootste benodigdheden van de bevolking evalueren. “Op dit ogenblik zijn de elektriciteit en het stromend water onderbroken en zijn er te weinig distributiepunten. In zo’n omstandigheden is het risico op epidemieën groot en zonder hulp kan het aantal slachtoffers nog oplopen,” aldus Daunis.

Bovenop de oorspronkelijke reactie om vitale hulp te verlenen aan de getroffen personen, verwacht HI zich ook aan vele gewonden die medische zorgen en dringende revalidatiezorg nodig zullen hebben. Urgentieteams van HI staan standby om ter plaatse te gaan en vast te stellen hoeveel nood er is aan revalidatiezorg en mobiele hulpmiddelen, zoals rolstoelen en krukken. Daunis: “Daarnaast is het ook belangrijk om psychologische ondersteuning te geven. Bij dit soort rampen zijn psychologische trauma’s onvermijdbaar."

Handicap International is sinds 2005 aanwezig in het land, waar het geregeld slachtoffers van natuurrampen ondersteunt.

Handicap International is lid van het Consortium 12-12 voor noodhulpsituaties.

 

 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.