“Info en voorbereiding essentieel bij natuurramp”
De traditionele kennis binnen gemeenschappen speelt een belangrijke rol bij de inperking van de gevolgen van natuurrampen. Handicap International speelt hier dagelijks op in bij haar 14 projecten rond rampenrisicobeheer wereldwijd. Ook de Internationale Dag ter Voorkoming van Natuurrampen op 13 oktober 2015 staat in het teken hiervan.
De traditionele kennis binnen gemeenschappen speelt een belangrijke rol bij de inperking van de gevolgen van natuurrampen. Handicap International speelt hier dagelijks op in bij haar 14 projecten rond rampenrisicobeheer wereldwijd. Ook de Internationale Dag ter Voorkoming van Natuurrampen op 13 oktober 2015 staat in het teken hiervan.
13 oktober 2015 is voor alle teams van Handicap International van de projecten voor rampenrisicobeperking – meer bepaald in Pakistan, Nepal, op de Filipijnen en in Haïti – een extra gelegenheid hun boodschap in de verf te zetten: een brede traditionele kennis binnen de gemeenschappen en een betere overdracht van informatie rond natuurrampen is van uiterst groot belang om de hele bevolking op tijd te waarschuwen voor rampen.
Natuurrampen worden steeds talrijker door de opwarming van de aarde, met vaak dramatische gevolgen op menselijk vlak. Véronique Walbaum, experte in rampenrisicobeheer voor Handicap International, legt uit hoe we fatale gevolgen echter kunnen indijken.
“Een slechte voorbereiding op een ramp en een gebrek aan informatie bij de bevolking zijn de belangrijkste redenen voor slachtoffers bij natuurrampen. Handicap International streeft daarom naar moderne middelen om rampen te voorspellen. We zetten waarschuwingsmechanismen op en werken evacuatieplannen uit. We werken rechtstreeks samen met de gemeenschappen in risicogebieden: we identificeren de risico’s waaraan ze worden blootgesteld en bereiden hen voor om zelf in actie te treden in geval van een dreigend incident.”
Menselijke en economische voordelen
Sinds de tsunami van december 2004, die aan meer dan 250.000 mensen het leven kostte, heeft de internationale gemeenschap ingezien hoe belangrijk het is om te investeren in de voorbereiding op natuurrampen. De menselijke en economische kostprijs van dergelijke rampen is enorm en iedereen heeft baat bij een betere voorbereiding.
“Vanuit economisch standpunt geldt dat zeker ook voor overheden en zelfs de privésector. De voorbereiding op een natuurramp kost nog altijd veel minder dan hulpacties en de heropbouw. Steeds meer mensen in de branche van de risicobeperking zien vandaag ook in hoe belangrijk het is om kwetsbare groepen bij hun activiteiten te betrekken, personen met een handicap in het bijzonder. In maart 2015 werd dat nog bevestigd door een actieplan van de Verenigde Naties."
Vicieuze cirkel doorbreken
Handicap International benadrukt dat de voorbereiding niet mag beperkt blijven tot specifieke projecten. Preventie moet in alle sectoren aanwezig zijn en dus ook aan bod komen op school, in het stadsontwikkelingsbeleid, bij initiatieven voor economische ontwikkeling, ...
“In Pakistan zijn we actief in de provincie Sindh, waar overstromingen schering en inslag zijn. We helpen de mensen er niet enkel door noodplannen te introduceren, maar proberen tegelijk de kwetsbaarheid van de zwaksten te beperken. Zo proberen we de toegang tot jobs te vergemakkelijken voor hen. Het is een kwestie van de vicieuze cirkel doorbreken: hen sterker maken, zodat ook zij kunnen anticiperen op rampen die hen telkens weer met volle kracht treffen en hun weerstand nog meer breken.”