Koninklijk bezoek bij Handicap International
Koningin Mathilde bracht dinsdagochtend een bezoek aan de Brusselse hoofdzetel van Handicap International. Ze ontmoette er de directeur van de organisatie in België, Erwin Telemans, en enkele andere medewerkers. Het gezelschap besprak uitvoerig de werking, de visie en de toekomstige projecten van HI in meer dan 60 landen, ook werd er dieper ingegaan op hoe onze organisatie zich tijdens de pandemie in 2020 is blijven inzetten voor personen met een beperking.
H.M. Koningin Mathilde toonde een grote belangstelling voor de vele aspecten van de activiteiten van Handicap International en beloofde onze organisatie te blijven steunen. | Copyright: A. Bertels - HI
Tijdens het gesprek lag de nadruk op het voorkomen van de oorzaken van handicaps, op het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een beperking en op inclusief onderwijs. Onze directeur had het met de koningin ook over de uitdagingen van de organisatie in 2020, tijdens de Covid-crisis.
"Met een groeiend aantal crisisisen en natuurrampen over de hele wereld heeft HI zich ongeveer tien jaar geleden uitgerust met een logistiek platform om snel te kunnen ingrijpen en te zorgen voor de toegang tot basisbehoeften voor de meest kwetsbaren en mensen met een beperking", legt Erwin Telemans uit. "De Covid-crisis weerhield ons er niet van om in bijna alle landen waar de organisatie actief is noodacties uit te voeren. Essentieel materiaal zoals mondmaskers en ontsmettingsmiddelen, maar ook basisbenodigdheden om te overleven werden verdeeld."
Van bamboe- naar 3D-protheses
Graziella Lippolis, revalidatiedeskundige, sprak op haar beurt over revalidatie en innovatie binnen de organisatie: "In bijna 40 jaar zijn we overgestapt van bamboe-, leer- en houtprotheses naar protheses uit polypropyleen, die we nu ook in 3D printen. De voorbije jaren hebben we ook telerevalidatiezorg ontwikkeld. Dit heeft duizenden patiënten in staat gesteld om hun revalidatieoefeningen tijdens de lockdown thuis voort te zetten."
Belgische ontmijningsdrones
Xavier Depreytere, drones project manager, stelde met enthousiasme een bijzonder ontmijningsproject voor aan de koningin: "Met de hulp van België experimenteren we in Tsjaad met het lokaliseren van mijnen aan de hand van drones die uitgerust zijn met infraroodcamera's. Het is niet minder dan een revolutie voor de humanitaire ontmijningssector."
Het bezoek gaf de koningin ook een idee van onze activiteiten in België, zoals onze sensibiliseringsacties rond mobiliteit, de inclusie van mensen met een beperking in de maatschappij of rond de impact van explosieve wapens op burgers.
Blauwe veters tegen landmijnen
Koningin Mathilde toonde veel interesse en stelde vele vragen tijdens haar bezoek. Ze wil de organisatie blijven steunen in de strijd tegen landmijnen en de hulp voor oorlogsslachtoffers en hoopt in de nabije toekomst de projecten van de organisatie op het terrein te bezoeken. Twintig jaar geleden steunde ze de organisatie al tijdens een sensibiliseringscampagne, door de symbolische blauwe veters te dragen tijdens de nationale feestdag. Enkele jaren later bezocht ze Handicap International en twee partnerorganisaties in de Chinese hoofdstad Peking. Eind 2016 verlengde Hare Majesteit Koningin Mathilde het Hoge Patronaat dat zij sinds 2000 aan de organisatie verleent.