Meteen naar de inhoud

Levensnoodzakelijke goederen voor ontheemde Syriërs

Noodhulp
Syrië
Een groot deel van de 6,3 miljoen ontheemde Syriërs leeft in half afgewerkte gebouwen of eigen tentjes. Ze zijn afhankelijk van voedselpakketten en hulpgoederen om te overleven. “We zijn van onze stad weggevlucht met weinig bagage mee. Dit hebben we echt nodig.”  
Distributie van dekens. Twee meisjes houden een zak met een deken vast.

Een groot deel van de 6,3 miljoen ontheemde Syriërs leeft in half afgewerkte gebouwen of eigen tentjes. Ze zijn afhankelijk van voedselpakketten en hulpgoederen om te overleven. “We zijn van onze stad weggevlucht met weinig bagage mee. Dit hebben we echt nodig.”  

Te midden van een ongeduldige massa, die wacht op een naderende vrachtwagen vol matrassen, dekens en voedselrantsoenen, houdt Murad zijn twee dochters bij de hand. De vrachtwagen stopt vlak bij hen en de twee meisjes schuiven aan in de rij voor de verdeling van goederen. Een opgeluchte lach verschijnt op hun gezicht als ze dekens krijgen. “Dit zal goed van pas komen”, zegt Murad. “We zijn van onze stad weggevlucht met weinig bagage mee. Dit hebben we echt nodig.”

“Deze middelen redden levens”

Het leven van de 40-jarige Murad, landbouwer van beroep, en zijn familie is sinds enkele maanden volledig ontwricht. Eind mei hebben ze hun huis moeten verlaten wegens aanhoudende bombardementen in hun regio. Sindsdien hebben ze al op verschillende plaatsen in Syrië gewoond.

“De week nadat we gevlucht zijn, werd ons nieuwe onderkomen ook gebombardeerd, dus zijn we opnieuw moeten vertrekken ...” De familie is bijna alles verloren bij die luchtaanvallen. Ze zijn tegenwoordig volledig afhankelijk van humanitaire hulp.

Onze verantwoordelijke voor de distributie van noodhulpmateriaal in Zuid-Syrië beklemtoont het belang van deze humanitaire hulp: “Deze middelen redden mensenlevens. Ze verminderen aanzienlijk de mate waarin families kwetsbaar zijn. De situatie in Syrië vertoont geen enkel teken van verbetering, we verwachten dat het conflict nog jaren zal aanslepen. Elke dag zijn er nieuwe mensen die moeten vluchten en alles achterlaten. Ze vertrekken soms te voet en kunnen niets meedragen. De meesten hebben ook de middelen niet om de artikelen te kopen die wij hen bezorgen.”

Murad vindt dat hij beter af is dan sommige lotgenoten. “Ondanks alles, denk ik dat ik van geluk mag spreken. In Syrië zijn tegenwoordig miljoenen mensen ontheemd. Sommigen vinden geen onderdak, want de meeste onderkomens zijn overbevolkt. Ik heb op zijn minst nog een huisje gevonden dat ik kan huren met mijn twee broers ...”

“De situatie is heel stresserend”

Bij de distributie van voedselpakketen voor ruim 3.200 ontheemde families in een andere Syrische regio, ontmoeten we Abo Nabil. Ook deze vader van zes kinderen maakt een opgeluchte indruk wanneer hij zijn voedselpakket bemachtigt en opbergt in een kinderwagen.

“Ons huis werd verwoest door een granaat”, vertelt hij. “Vertrekken was de enige optie. We wonen momenteel samen met andere ontheemde families in een gebouw dat nog niet afgewerkt is. Ik kan niet meer werken en ik weet niet waar ik het geld vandaan moet halen om mijn vrouw en kinderen te voeden. Deze situatie is heel stresserend ... Ik ben dankbaar voor de pakketten die wij krijgen.”

“De meeste ontheemden wonen in half afgewerkte gebouwen die ze met meerdere families delen of in tenten die ze zelf opzetten”, zegt onze verantwoordelijke ter plaatse. “Ze hebben niets meer. Ze zijn afhankelijk van tankwagens die drinkbaar water verdelen in de regio en van voedselpakketten die we hen geven.”

Veiligheid blijft groot probleem

Voor Handicap International en de andere humanitaire organisaties die in Syrië aan de slag zijn, blijft veiligheid wel een groot probleem. “Het gebeurt dat we moeten ophouden met de distributie van noodhulpgoederen door een luchtaanval. Soms horen we het geluid van bombardementen op slechts enkele kilometers van ons vandaan. Maar ondanks dit gevaar moeten we de mensen blijven helpen. De situatie van de ontheemden is kritiek en we moeten ervoor zorgen dat hun levensnoodzakelijke behoeften worden ingevuld”, aldus onze projectverantwoordelijke.

Sinds het begin van onze noodinterventie in 2013 hebben ongeveer 200.000 mensen in Syrië voedselpakketten en noodhulpartikelen gekregen van Handicap International

 

Steun de noodhulpacties van Handicap International voor mensen in nood met een gift.

Teken onze petitie tegen het bombarderen van burgers.

Meer over dit onderwerp

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden
Copyright Google Maps
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden

Handicap International kijkt met veel bezorgdheid naar het conflict in de regio Nagorno-Karabach in de Zuidelijke Kaukasus. Het geweld is er snel geëscaleerd, met de inzet van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden door beide partijen. Burgerlevens worden er in groot gevaar gebracht. HI zet zich nog steeds in om een politieke verklaring tot stand te brengen tegen bombardementen in stedelijke gebieden, een praktijk die langdurige en zware humanitaire gevolgen heeft.

Eerste hulp bij de slachtoffers van de explosie
©Tom Nicholson / HI
Noodhulp

Eerste hulp bij de slachtoffers van de explosie

Veel inwoners van Beiroet raakten gewond bij de explosie op 4 augustus. Nada Baghdadi, 27 jaar, liep een ernstige beenbreuk op.

Psychologische "eerste hulp" voor 500 inwoners van Beiroet
©Tom Nicholson / HI
Noodhulp

Psychologische "eerste hulp" voor 500 inwoners van Beiroet

De explosies op 4 augustus hebben de hele bevolking in Beiroet met een trauma opgezadeld. De voorbije twee weken vingen de teams van Handicap International 500 personen op.