Goto main content

Libanon: Een prothese voor Mohamad Ali

Noodhulp
Syrië

Mohamad is een van de zovele slachtoffers van de oorlog in Syrië. Hij verloor een been. Nu leeft hij met zijn familie in de Bekaavallei in Libanon en krijgt hij verzorging van de teams van Handicap International.

Mohamad met zijn prothese

Mohamad is een van de zovele slachtoffers van de oorlog in Syrië. Hij verloor een been. Nu leeft hij met zijn familie in de Bekaavallei in Libanon en krijgt hij verzorging van de teams van Handicap International.

Enkele maanden geleden heeft Mohamad zijn eerste passen gezet met zijn prothese. Op 65 jaar leert hij weer te stappen. De man is uit Syrië moeten vluchten. Na een bombardement, verloor hij in oktober 2012 zijn been. Hij is 43 jaar getrouwd en vader van vier zonen en twee dochters, die allemaal getrouwd zijn. Van één van hen is er geen nieuws meer sinds ze het land verlieten in december 2012. Het is niet makkelijk leven met de weinige middelen die de familie heeft. Bij aankomst zat Mohamad ook vast in hun appartement. Er zijn enkel trappen en die kon hij niet af.

Sinds april 2013 worden Mohamad en zijn familie geholpen door een mobiel team van Handicap International. Dat team bestaat uit een sociaal werker en een kinesitherapeut. Net als de overige 18 teams in Libanon, identificeren zij de meest kwetsbare mensen die specifieke hulp nodig hebben.

Ze gaan naar de dorpen om te onderzoeken wat de noden zijn van de net gearriveerde vluchtelingen. Na een evaluatie beslissen de teams welke hulp ze zullen bieden. Dat kan gaan van specifieke revalidatiezorg en krukken tot een kookkit.

Voor Mohamad Ali heeft Handicap International kinesitherapiesessies georganiseerd. Zowel om hem voor te bereiden op de prothese die hij kreeg van onze lokale partner, als om ermee te leren stappen.

Eindelijk kan Mohamad de trappen van zijn gebouw af. En hij hoopt vooral dat hij nog wat zal kunnen werken om zijn familie financieel te ondersteunen.
 

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.