Meteen naar de inhoud

Mosoel: Handicap International breidt noodhulpacties nog uit

Noodhulp
Irak
In Mosoel blijft er gevochten worden sinds het offensief op de Iraakse stad in oktober vorig jaar. Handicap International biedt fysieke en mentale hulp in ontheemdenkampen en verzorgt gewonden in ziekenhuizen. In de stad zelf zullen onze teams binnenkort ook noodhulp bieden. Fanny Mraz, onze missieverantwoordelijke in Irak, licht de situatie toe.
Een kleine jongen doet kinesitherapieoefeningen op een matje met een kinesist van Handicap International, terwijl zijn papa lachend toekijkt.

In Mosoel blijft er gevochten worden sinds het offensief op de Iraakse stad in oktober vorig jaar. Handicap International biedt fysieke en mentale hulp in ontheemdenkampen en verzorgt gewonden in ziekenhuizen. In de stad zelf zullen onze teams binnenkort ook noodhulp bieden. Fanny Mraz, onze missieverantwoordelijke in Irak, licht de situatie toe.

Zo’n 200.000 mensen zijn Mosoel ontvlucht sinds het offensief op de stad op 17 oktober 2016. De meest kwetsbare onder hen worden sinds het begin door Handicap International opgevangen. Tientallen van onze hulpverleners – kinesitherapeuten, sociaal werkers, psychologen, psychosociale werkers en sensibiliseringsmedewerkers – gaan daarvoor elke dag langs in verschillende kampen en gemeenschappen in de buurt. 

Naast kinesitherapie, psychosociale steun en sensibilisering over de gevaren van explosieve oorlogsresten, werd onze noodhulpactie de voorbije weken uitgebreid met de postoperatieve verzorging van gewonden.

Fanny Mraz, onze missieverantwoordelijke in Irak, legt uit waarom: “De situatie verandert constant en dat heeft een rechtstreekse impact op onze interventie. Steeds meer mensen keren terug naar het oostelijke deel van Mosoel, waar nog honderdduizenden mensen wonen die nooit gevlucht zijn. In dit deel van de stad wordt er echter nog elke dag gevochten. In het westen lijkt het conflict ook intenser te worden. Deze elementen doen vermoeden dat het aantal gewonden weer zal toenemen.”

Meer hulp in Mosoel

Door de aanhoudende gevechten kunnen gewonden niet meer worden verzorgd zoals het hoort. Na enkele dagen moeten ze het ziekenhuis verlaten, zonder dat ze achteraf de nodige postoperatieve zorgen kunnen krijgen.

“De ziekenhuizen zitten overvol en de gewonden kunnen er slechts een paar dagen blijven. Niemand kan momenteel nog in een fysieke revalidatiedienst voorzien die vermijdt dat er ernstige complicaties ontstaan bij patiënten die aan het herstellen zijn”, benadrukt Fanny Mraz. 

“De gezondheidsvoorzieningen die gewonden opvolgen nadat hun situatie stabiel is geworden, bevinden zich dicht bij Mosoel, maar zullen ook in de stad zelf moeten gaan werken. De situatie is er wel nog onstabiel en het is moeilijk om er toegang toe te krijgen, maar het is van vitaal belang om in de dichtbevolkte gebieden Mosoel hulp te bieden.” 

“Eén van onze kinesitherapeuten gaat al dagelijks naar het ziekenhuis van Qayyarah, dat veel gewonden uit Mosoel opneemt”, vervolgt Mraz. “Hij begeleidt mensen met beperkte mobiliteit, geeft revalidatiesessies, deelt materiaal uit zoals krukken en rolstoelen … In de komende weken zetten we nog meer personeel in om ook in andere ziekenhuizen te helpen. Er zullen ook psychosociale werkers en psychologen zijn om de patiënten en hun familie tijdens het revalidatieproces bij te staan.”

Teruggekeerden in gevaar

Van zodra het leger zones herovert, proberen gevluchte gezinnen naar hun vroegere woonplaats terug te gaan. Van de 200.000 mensen die sinds het offensief gevlucht zijn, zijn al zo’n 50.000 mensen teruggekeerd naar huis. Maar daar liggen intussen veel achterbleven springtuigen die nog niet ontploft zijn en een blijvend gevaar vormen.

Handicap International houdt daarom sensibiliseringsactiviteiten die hen bewustmaken van de gevaren. Deze activiteit zal in de toekomst nog worden uitgebreid. 

“We willen de mensen sensibiliseren nog vóór ze naar huis terugkeren. De risico's op ongevallen door explosieve oorlogsresten en zelfgemaakte springtuigen zijn immers heel reëel. Via sensibiliseringssessies kunnen we de bevolking hiertegen beschermen”, besluit Mraz.

Meer over dit onderwerp

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen
© Phil Sheppard / Handicap International
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen

Covid-19 is vandaag een realiteit wereldwijd. Daarom passen de team van Handicap International (HI) hun activiteiten aan en schieten ze kwetsbare bevolkingsgroepen te hulp. Onze kiné's zetten in het bijzonder in op sensibilisering bij de bevolking over de hygiënische maatregelen. Pauline Falipou, experte noodrevalidatie, deelt met ons haar blik op het terrein.

Covid-19 : Handicap International past haar acties aan om de meest kwetsbare mensen te beschermen
© Quinn Neely / HI
Gezondheid Integratie Noodhulp

Covid-19 : Handicap International past haar acties aan om de meest kwetsbare mensen te beschermen

Op het terrein passen de teams van Handicap International hun activiteiten aan om de uitbreiding van Covid-19 te beperken. De interventiemethoden worden aangepast. Nieuwe projecten worden opgezet om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen het virus - mensen met een beperking, kinderen, vrouwen en geïsoleerde of oudere mensen - en om in te spelen op de gevolgen van deze crisis.

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven

Sinds het begin van het conflict in Jemen heeft Handicap International meer dan 3.000 slachtoffers van explosieve wapens behandeld, waaronder 850 slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten. Bijna allemaal hebben ze een blijvende handicap overgehouden als gevolg van hun verwondingen en zullen ze specifieke nazorg voor de rest van hun leven nodig hebben. De organisatie maakt zich zorgen over de vele belemmeringen voor humanitaire interventies en de toegang tot de bevolking. Thomas Hugonnier, projectverantwoordelijke voor de organisatie in het Midden-Oosten, getuigt over de situatie in het land.