Goto main content

Irak

Handicap International (HI) verleent in Irak revalidatiezorg en psychosociale steun, maar voert ook  ontmijningsoperaties en organiseert bewustmakingssessies over rondslingerende explosieven.

Kamp Khazir, waar Handicap International de kwetsbaarste ontheemde Irakezen helpt.

Kamp Khazir, waar Handicap International de kwetsbaarste ontheemde Irakezen helpt. | © Camille Borie / Handicap International

Lopende acties

HI helpt slachtoffers van het conflict via revalidatie en psychosociale zorg en ondersteunt gezondheidscentra via de levering van uitrusting en materiaal, opleidingen van kinesitherapeuten, en bewustmaking bij personen met een handicap. De organisatie ondersteunt ook de toegang tot externe diensten door bijvoorbeeld het transport voor haar rekening te nemen.

HI maakt burgers bewust van de gevaren van explosieve oorlogsresten en geïmproviseerde explosieven. De organisatie heeft met explosieven besmette gebieden in Ninewa, Diyala, Kirkuk en Anbar ontmijnd.

HI ondersteunt ook andere humanitaire organisaties en lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat bij de humanitaire respons rekening wordt gehouden met de speciale behoeften van personen met een handicap en andere personen in een kwetsbare situatie.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Irak heeft de afgelopen 40 jaar geleden onder een opeenvolging van oorlogen, terroristische aanslagen en politieke crises. Burgers waren de voornaamste slachtoffers.

Sinds 1979, toen Saddam Hoessein aan de macht kwam, heeft Irak drie geweldadige oorlogen, een reeks bloedige onderdrukkingen, waaronder die van de Koerden en de sjiieten, en een handelsembargo van meer dan tien jaar meegemaakt. In april 2003 bracht een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het regime van Saddam Hoessein ten val. Een reeks terroristische aanslagen en politieke crises volgde en tussen 2003 en 2012 werden 250.000 burgers getroffen door gewapend geweld. Een ander gewapend conflict tussen Irak en zijn bondgenoten en de Islamitische Staat begon in 2013 en eindigde in december 2017.

Irak wordt beschouwd als één van de landen ter wereld die het zwaarst door mijnen en explosieve oorlogsresten zijn verontreinigd.

Team van Handicap International in Cuba: 148

Aanwezig in het land: sinds 1991

Lees ook

Dankzij de drone vliegt het ontmijningsproces naar een hoger niveau
© John Fardoulis/HI
Mijnen en andere wapens

Dankzij de drone vliegt het ontmijningsproces naar een hoger niveau

“Er zal heel wat worden uitgespaard: geld, tijd, maar vooral mensenlevens.”

Irak: al 1,8 miljoen vierkante meter mijnvrij gemaakt sinds 2016
© HI
Mijnen en andere wapens

Irak: al 1,8 miljoen vierkante meter mijnvrij gemaakt sinds 2016

Al 6 jaar is Handicap International aan het ontmijnen in Irak. Momenteel is ons team aan het werk in Kirkoek.

Irak: gigantisch probleem staat heropbouw van het land in de weg
© F. Vergnes/HI
Mijnen en andere wapens

Irak: gigantisch probleem staat heropbouw van het land in de weg

Op 13 oktober stelde HI een rapport voor met als titel “Geen veilige terugkeer: de impact van explosieve oorlogsresten op de getroffen bevolking in Irak”, waarin de organisatie de balans opmaakt van de huidige leefomstandigheden van de Iraakse bevolking. Sommige inwoners durven hun kinderen nog steeds niet te voet naar school te sturen. Anderen moeten op plaatsen werken die bezaaid liggen met explosieven om in de behoeften van hun gezin te voorzien.