Goto main content

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan

Noodhulp
Pakistan

Sinds 14 juni 2022 hebben ongeziene neerslag en overstromingen 116 Pakistaanse districten onder water gezet, met bijna 1000 doden en meer dan 1300 gewonden tot nu toe geregistreerd. 72 van de getroffen gebieden werden door de Pakistaanse overheid reeds uitgeroepen tot rampgebied. Handicap International volgt de ontwikkelingen op de voet en bereidt een noodinterventie voor om de door overstromingen ontheemde gezinnen te ondersteunen.

Een gezin steekt een overstroomde zone door, het gevolg van hevige moessonregens in het distict Charsadda, in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, 29 agustus 2022.

Een gezin steekt een overstroomde zone door, het gevolg van hevige moessonregens in het distict Charsadda, in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, 29 agustus 2022. | © Shakeel Ahmad / Anadolu Agency / AFP

Volgens eerste schattingen zijn ongeveer 33 miljoen mensen getroffen door de bijna onophoudelijke regenval. 287.000 huizen zijn verwoest en 662.000 andere huizen zijn beschadigd. Het aantal ontheemde gezinnen is nog onbekend. 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Volgens de VN heeft ongeveer 73% van de getroffen huishoudens geen of onvoldoende toegang tot voedsel. Minstens 793.900 veedieren zijn gestorven en 2 miljoen hectare aan landbouwgrond is beschadigd, waardoor de voedselvoorziening op lange termijn onzeker is. Ook meer dan 17.000 scholen, 3.500 km aan wegen, enkele duizenden gezondheidscentra en meer dan 145 bruggen zijn beschadigd of verwoest.

“We weten dat op momenten als deze, waar duizenden gezinnen door overstromingen zijn ontheemd, de meest kwestbare bevolking dreigt achtergelaten te worden", zegt Caroline Duconseille, Landencoördinator in Pakistan voor Handicap International. "Ouderen en personen met een beperking ervaren meer moeite om stijgende waterniveaus te ontvluchten en humanitaire hulp te bereiken.”

Handicap International bereidt hulpactie voor

Verscheidene teams van Handicap International zijn aanwezig in Pakistan en bereiden een onmiddellijke interventie van twee maanden voor in de regio’s Nowshera en Charsadda. Handicap International bereidt ook de verdeling voor van voedsel en basisgoederen, zoals hygiëneproducten, lakens en keukengerei, die 600 ontheemde gezinnen zou bereiken. De organisatie zal psychologische eerstehulpteams inzetten om de behoeften van de ontheemde bevolkingsgroepen te beoordelen en (rechtstreeks of via doorverwijzing) bijstand te verlenen, in coördinatie met de nationale autoriteiten. Handicap International bekijkt de mogelijkheid om zijn hulpacties uit te breiden naar ander districten en diensten, afhankelijk van de ontvangen fondsen en lokale noden.

“Overstromingen van deze schaal zijn ongezien in Pakistan en vereisen een onmiddellijke noodhulpactie," zegt Caroline Duconseille, Landencoördinator in Pakistan voor Handicap International. "We zien gezinnen die absoluut alles zijn verloren en momenteel in het water moeten zien te overleven. Onze focus ligt nu op de allerhoogste noden van de getroffen gemeenschappen, zoals toegang tot voedsel en basisproducten als zeep, keukengerei en warme dekens.”

Gepubliceerd op: 30 augustus 2022

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.