Goto main content

Onze mobiele teams verzorgen gewonden in Haïti

Noodhulp
Haïti

Omdat de lokale gezondheidsinstanties in Haïti over heel weinig middelen beschikken, gaat een mobiel team van Handicap International langs bij ziekenhuizen en collectieve schuilplaatsen om gewonden te verzorgen in de nasleep van orkaan Matthew. We starten eveneens met de verdeling van 1.000 kits om noodherstellingen uit te voeren aan woningen.

Medewerkster van Handicap International voelt net aan de arm, net boven de elleboog, van een man

Omdat de lokale gezondheidsinstanties in Haïti over heel weinig middelen beschikken, gaat een mobiel team van Handicap International langs bij ziekenhuizen en collectieve schuilplaatsen om gewonden te verzorgen in de nasleep van orkaan Matthew. We starten eveneens met de verdeling van 1.000 kits om noodherstellingen uit te voeren aan woningen.

Orkaan Matthew, die op 4 oktober vooral de departementen Sud en Nord van Haïti heeft getroffen, heeft de grootste humanitaire crisis veroorzaakt die het land sinds de aardbeving van 2010 heeft gekend. De situatie is er dramatisch. Twee weken na de natuurramp spreken de Verenigde Naties over 1,4 miljoen mensen die nood hebben aan humanitaire hulp en 750.000 mensen die onmiddellijke bijstand nodig hebben. [1] Alleen al rond Les Cayes hebben de autoriteiten meer dan 3.000 gewonden geregistreerd, terwijl de ziekenhuizen er amper over middelen beschikken.

Ook de teams van Handicap International stelden vast dat de lokale gezondheidsinstanties in grote nood verkeren en heel beperkte middelen hebben hebben om patiënten te verzorgen.

Noodhulp voor meest geïsoleerden 

“We moeten de lokale gezondheidinstanties helpen: hen aangepast materiaal geven, hen bijstaan bij de verzorging van gewonden of mensen met een handicap en, indien nodig, hen opleiden over revalidatiezorg”, verduidelijkt Hélène Robin, verantwoordelijke voor de noodhulpoperatie van Handicap International in Haïti. 

Een eerste mobiele team is daarom aan de slag gegaan in ziekenhuizen en collectieve schuilplaatsen. Ze bieden revalidatiezorg aan gewonden en mensen met een handicap, geven mobiliteitshulpmiddelen om zich te kunnen verplaatsen, identificeren de meest kwetsbare personen, zoals mensen die uit zichzelf geen toegang hebben tot gepaste hulp. Er wordt momenteel ook een tweede mobiele team samengesteld om het eerste binnenkort te versterken.

“Er zijn mensen die zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen of die geïsoleerd leven en die geen toegang hebben tot de nodige hulp. Het is van groot belang om die mensen niet te vergeten”, zegt Hélène Robin. “Vanaf dat de noodzakelijke financiering rond is, zullen er extra mobiele teams worden ingezet om in de meest afgelegen zones gewonde of kwetsbare mensen op het spoor te komen, zodat we ze kunnen helpen of doorsturen naar de gepaste instanties.” Om het psychologische trauma te boven te komen, zal ook een team worden ingezet dat gespecialiseerd is in psychosociale ondersteuning.

1.000 noodhulpkits om woningen te herstellen

Orkaan Matthew heeft veel schade toegebracht aan woningen. In de stad Jérémie bijvoorbeeld zijn volgens de VN 90% van de woningen vernield of onbewoonbaar. Ruim 1,2 miljoen mensen, onder wie 500.000 kinderen, hebben nood aan drinkbaar water en adequate sanitaire voorzieningen. 

Handicap International deelt daarom zo snel mogelijk 1.000 noodhulpkits of shelters uit, met materiaal om noodschuilplaatsen te bouwen of huizen te herstellen (gereedschapkisten, touwen, bindingen, zeilen…). [2] Dit laat de mensen toe om terug in een omgeving te leven die voorzien is van de nodige sanitair en hygiëne. Er is eveneens behoefte aan hygiënekits om de mensen tegen cholera te beschermen en een eventuele grote epidemie te voorkomen.

Catastrofale situatie in departement Nord-Ouest

Nord-Ouest is één van de armste gebieden van Haïti. De doortocht van de orkaan heeft de reeds precaire situatie alleen maar verergerd door huizen te beschadigen of te vernielen, problemen met de hygiëne te veroorzaken en de toegang tot voedsel te bemoeilijken. “We evalueren de mogelijkheid om acties te ondernemen in dat gebied, dat eerder weinig ondersteuning krijgt van humanitaire organisaties, om zo te voorkomen dat de toestand van de getroffen en meest kwetsbare mensen verslechtert,” zegt Hélène Robin. 

>> NOODHULP HAÏTI: STEUN DE SLACHTOFFERS.

[1] http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/ocha_sitrep_no._10_hurricane_matthew_14_oct_2016.pdf 
[2] Geleverd door Shelterbox

 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.