Goto main content

Rapport Syrië Turkije 12-12

Noodhulp
Syrië

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12? Een stand van zaken na 1 maand noodhulp.

Akram Alhassan raakte gewond bij de aardbeving van 6 februari 2023. Het revalidatieteam begeleidt hem met actieve bewegingsoefeningen voor zijn vingers. | © K.W Dalati / HI

“We zijn de voorbije weken getuige geweest van een enorme golf van solidariteit van het publiek, bedrijven, verenigingen, scholen en overheden”, zegt Gilles van Moortel, Coördinator van Consortium 12-12. “Dankzij zoveel vrijgevigheid, kunnen onze lidorganisaties een groot aantal mensen te hulp komen.”

Iets meer dan een maand na de aardbevingen geven de leden van het 12-12 Consortium in een rapport een eerste stand van zaken van de besteding van die middelen.
“Deze rapportering is heel belangrijk”, zegt Gilles Van Moortel. “We willen alle donateurs zo goed mogelijk informeren over wat er met hun geld gebeurt, waar dat terechtkomt en wat de impact is van die donaties.”

De giften aan het 12-12 Consortium maken wel degelijk een verschil. De 7 lidorganisaties van het 12-12 consortium waren vaak al actief ter plaatse vóór de ramp zich voordeed en konden dus via hun lokale partners en internationaal netwerk heel snel reageren met noodhulp voor de mensen die door de aardbeving getroffen werden.
Naast de dringende noodhulp is er ook werk voor rehabilitatie, psychosociale bijstand en de heropbouw van de infrastructuur.

 

Download 'Aardbeving Syrië-Turkije - rapport 1 maand'

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.