Goto main content

Syrië: Opflakkering van geweld in Idlib

Mijnen en andere wapens
Syrië

Handicap International maakt zich zorgen over de opflakkering van het geweld in Noordwest-Syrië, vooral in de stad Idlib en het zuiden van de provincie met dezelfde naam. Duizenden burgers lopen gevaar door de bombardementen.

Een kinesiste van HI doet een evenwichtsoefening voor aan een tiener die op zijn rechterbeen steunt. Zijn linkerbeen werd geamputeerd.

Handicap International (HI) maakt zich zorgen over de opflakkering van het geweld in Noordwest-Syrië, vooral in de stad Idlib en het zuiden van de provincie met dezelfde naam. Duizenden burgers lopen gevaar door de bombardementen.

Volgens de Verenigde Naties zijn tussen 29 april en 9 mei ongeveer 180 000 burgers op de vlucht geslagen voor de gevechten. Vijftien medische centra en zestien scholen werden getroffen. De strijdkrachten waren op de hoogte van de locatie van minstens 3 van de medische centra toen deze werden aangevallen. HI veroordeelt de aanval op de civiele infrastructuur, inclusief humanitaire gebouwen. 

“De betrokken  partijen moeten alles doen wat binnen hun macht ligt om de veiligheid van burgers te verzekeren,” zegt Anne Hery, Directeur Advocacy & Institutional Relations bij HI. “Het is onaanvaardbaar dat burgers geviseerd worden bij bombardementen.”

HI lanceerde in maart 2016 de campagne ‘Stop Bombing Civilians’, waarin het alle regeringen oproept om een politieke verklaring op te stellen die een eind kan maken aan het gebruik van explosieve wapens in woongebieden, zodat de burgers in conflictgebieden beter beschermd zijn en de slachtoffers geholpen kunnen worden. 
 

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.