Goto main content

Transport van hulpgoederen en medische hulp raakt georganiseerd

Noodhulp
Haïti

Sinds donderdag 14 januari houdt Handicap International zich weer bezig met het transport van humanitaire hulp in Haïti. Dit gebeurt onder toezicht van het Voedselagentschap van de Verenigde Naties. Sinds dit weekend slaagt onze organisatie er ook in om, samen met andere hulporganisaties, de dringendste medische zorgen te verstrekken.Handicap International was heel opgelucht toen bleek dat zijn 31 vermiste medewerkers uit Port-au-Prince en de 23 uit Jacmel (een stad die volgens de VN voor 50 tot 60 procent vernield is) veilig en in goede gezondheid bleken te zijn.

aardbeving Haïti

Sinds donderdag 14 januari houdt Handicap International zich weer bezig met het transport van humanitaire hulp in Haïti. Dit gebeurt onder toezicht van het Voedselagentschap van de Verenigde Naties. Sinds dit weekend slaagt onze organisatie er ook in om, samen met andere hulporganisaties, de dringendste medische zorgen te verstrekken.

Handicap International was heel opgelucht toen bleek dat zijn 31 vermiste medewerkers uit Port-au-Prince en de 23 uit Jacmel (een stad die volgens de VN voor 50 tot 60 procent vernield is) veilig en in goede gezondheid bleken te zijn.

Twee dagen na de catastrofe was Handicap International alweer bezig met het transport van voedingsmiddelen. De organisatie heeft er een logistiek platform omdat er al hulp was voor de regio’s die in 2008 getroffen werden door een reeks orkanen. Een eerste konvooi overbrugde donderdag de 160 kilometer van Gonaïves tot de hoofdstad Port-au-Prince. Het Voedselagentschap laadde de vrachtwagens met 1.200 liter water en vier ton energiekoeken. Vrijdag zijn nog eens acht vrachtwagens vertrokken. Zij vervoerden ook brandstof en materiaal om water te zuiveren. Dat werd geleverd door Action Contre La Faim. Vanaf nu kunnen op geregelde basis telkens 20 geëscorteerde vrachtwagens naar de hoofdstad rijden. Onder toezicht van de Verenigde Naties kan zo water, voedsel en medicatie tot bij de bevolking worden gebracht.

In Port-au-Prince waren al 5 expats van Handicap International aan het werk. Dat team werd versterkt met de komst van een kinesitherapeut en twee logistiekers. En er is nog medisch personeel op weg om de paramedische zorgen van de slachtoffers te verzekeren: een revalidatiespecialist, twee orthopedisten, een ergotherapeut en een kinesitherapeut.

Al sinds 16 januari worden de dringendste medische zorgen toegediend. Vanaf morgen, 19 januari, wordt die medische hulp uitgebreid naar zes ziekenhuizen in vier wijken van de hoofdstad. Handicap International heeft hiervoor een tiental lokale dokters en kinesisten gerekruteerd. Ook in de armste wijken, Carrefour en Carrefour Feuille, waar de meerderheid van de bevolking woont, werd de medische hulp georganiseerd.

De Belgische sectie van Handicap International heeft twee kinesitherapeuten gestuurd. Twee maanden lang zullen zij met de ploegen van Artsen Zonder Grenzen samenwerken. Zij zorgen voor de post-operatieve revalidatie van gewonde personen (breuken, amputaties, ruggenmergletsels, hersenschade, meervoudige trauma’s, …)

Op 18 januari is een vlucht met een ton hulpmiddelen (rolstoelen, prothesen, korsetten, wandelrekken, krukken) vertrokken. Morgen worden die onder de verschillende ziekenhuizen verdeeld. Op 19 januari vertrekt een nieuwe vlucht met anderhalve ton aan goederen.

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.