Goto main content

Verzorging, noodhulpkits en logistieke hulp voor Haïtianen in nood

Noodhulp
Haïti

Meer dan een maand na de doortocht van orkaan Matthew hebben nog steeds 1,4 miljoen mensen in Haïti nood aan humanitaire hulp. Het urgentieteam van Handicap International werkt in de zwaar getroffen gebieden om aan hun noden tegemoet te komen.

Volwassenen en kinderen poseren voor hun vernielde huis.

Meer dan een maand na de doortocht van orkaan Matthew hebben nog steeds 1,4 miljoen mensen in Haïti nood aan humanitaire hulp. Het urgentieteam van Handicap International werkt in de zwaar getroffen gebieden om aan hun noden tegemoet te komen.

Matthew raasde op 4 oktober 2016 over het zuidwesten en noordwesten van Haïti en trof meer dan 2,1 miljoen Haïtianen. Meer dan 175.500 personen moesten voor het natuurgeweld vluchten in één van de 224 tijdelijke evacuatiecentra. Uiteindelijk werden ruim 146.000 huizen verwoest, beschadigd of weggespoeld.

Hélène Robin, verantwoordelijke van de noodhulpacties van Handicap International, waarschuwt dat de omvang van de ramp de financiële middelen overstijgt. “Onze teams stellen alles in het werk om een antwoord te bieden op de meest essentiële behoeften van de mensen. Maar de financiële middelen zijn vandaag ruim onvoldoende gezien de omvang van de ramp. De noden zijn enorm en ook sterk uiteenlopend. Onze middelen volstaan niet om er zeker van te zijn dat we de Haïtianen kunnen bijstaan en hen te helpen om nog maar eens overeind te komen.”

Het departement Sud, dat zwaar getroffen was door de orkaan, kreeg bovendien op 20 en 21 oktober hevige stortregens te verwerken. Die regenval zorgde voor aardverschuivingen, waardoor heel wat wegen zijn versperd. Een extra klap voor de bevolking, van wie er veel hun gewassen en huis al waren verloren.

De balans vandaag is dan ook nog steeds zwaar: bijna anderhalf miljoen Haïtianen hebben behoefte aan humanitaire hulp.[1]

Inzet van mobiele teams

Na de passage van orkaan Matthew, heeft Handicap International twee mobiele teams ingezet om gewonden te verzorgen in de hevig getroffen stad Cayes. Per team zijn er twee projectleiders – van wie er één gespecialiseerd is in revalidatie en de ander in psychologische ondersteuning –, één kinesitherapeut en één sociaal werker. Eerstdaags na de ramp evalueerden zij de toestand in de ziekenhuizen en de revalidatiecentra om de lokale structuren te kunnen steunen. Elk team levert nog mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen, krukken, looprekjes), verstrekt de eerste revalidatiezorgen aan de gewonden en biedt psychologische bijstand om slachtoffers te helpen hun trauma’s te overwinnen.

Fanélie Rabanx, onze projectverantwoordelijke voor psychosociale steun, vertelt: “Hoewel de Haïtianen over een enorme veerkracht beschikken, kwam de orkaan voor velen als een zware psychologische schok. Uitdrukken hoe ze zich voelen is van cruciaal belang. Vandaar dat wij luistergroepen inzetten als eerste stap in hun verwerkingsproces.”

Verdeling van noodhulpkits voor woning en gezondheid

Handicap International verdeelt ook noodhulpkits met gereedschap, touw, bevestigingsmateriaal en zeildoeken, waarmee de bevolking noodherstellingen kan uitvoeren aan hun woning. Dit laat hen toe om gauw opnieuw in vrij fatsoenlijke omstandigheden te leven.

Inès Virgile, een mama van vijf kinderen, is één van de mensen voor wie deze hulp essentieel is: “Toen de orkaan in onze wijk Fonfrède toesloeg, dacht ik dat dit het einde was. Het dak van ons huis stortte op ons neer en we moesten vluchten naar één van onze buren. Omdat we niet te lang een last voor hen wilden betekenen, zijn we intussen naar ons huis teruggekeerd. Maar daar hebben we dus geen dak boven ons hoofd meer. We hebben geen gewassen meer, niets.” Zegt Inès Virgile, 32 jaar en mama van vijf kinderen.

Daarnaast zal Handicap International ook hygiënekits en essentiële huishoudartikelen (zoals jerrycans en zaklampen) uitdelen aan de mensen, om de opkomst af te remmen van epidemieën zoals cholera. Deze ziekte is al in een aantal gemeenten opgedoken, waaronder Chardonnières in het departement Sud.

Logistiek platform

Door de impact van de orkaan zijn bepaalde gebieden in Haïti moeilijk toegankelijk. Om de meest geïsoleerde gemeenschappen te kunnen bereiken, heeft Handicap International haar team van logistieke specialisten versterkt.

Het team organiseert het vervoer van humanitaire hulp over de weg, maar ook over het water, met de hulp van lokale transporteurs die over boten beschikken. De bedoeling is dat de humanitaire hulpverleners hun goederen tot in de afgelegen gebieden krijgen, om die vervolgens te kunnen verdelen onder de mensen in nood, ook de meest geïsoleerde bewoners.

NOODHULP HAÏTI: STEUN DE SLACHTOFFERS >>

[1] http://reliefweb.int/report/haiti/haiti-hurricane-matthew-situation-report-no-19-2-november-2016

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.