Meteen naar de inhoud

Winnaars Design with a Heart bekend!

België
Handicap International maakte vandaag de winnaars van Design with a Heart bekend tijdens de prijsuitreiking in Brussel.
winnaar design with a heart

Vandaag reikte Handicap International de prijzen uit aan vier bedenkers van solidaire uitvindingen. Voor het tiende jaar op rij organiseerde Handicap International Design with a Heart: slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een beperking verbeteren.

And the winner is …

Dit jaar kaapten de studenten Design van de Hogeschool West-Vlaanderen maar liefst twee prijzen weg. Hun uitvinding ‘de trombonehulp’ laat Simeon toe om met één arm trombone te spelen. Met ‘de stoelklem’ aan zijn bureaustoel kan Zurab les volgen zonder telkens achteruit te rollen. De papa van Gilles ontwierp een speciale verzorgingstafel waardoor Gilles niet kan vallen. Tenslotte ging de prijs voor Tien jaar Design with a Heart naar ‘het oprijvalliesje’ dat Julien ontwierp voor zijn vrouw. 
 

De trombone hulp

aide tromboneSimeon verloor drie jaar geleden zijn rechterarm na een ongeval. Hij draagt een geavanceerde prothese, maar Simeon’s grote passie, trombone spelen, is bijna onmogelijk geworden. 
Bekijk de uitvinding


Verzorgingstafel voor Gilles

De papa van Gilles bedacht een veilige verzorgingstafel. Gilles is een jongen met een meervoudige beperking. Wanneer zijn ouders hem verzorgen, mogen ze hem geen ogenblik uit het oog verliezen.
Bekijk de uitvinding
 

Stoelklem voor Zurab

BLOQUE-SIÈGE DE ZURABZurab, een leerling van het Dominiek Savio Instituut in Hooglede, wil op een aangename manier les kunnen volgen. Hij zit net als zijn klasgenoten graag op een bureaustoel, want die geeft hem meer bewegingsvrijheid dan zijn rolstoel.
Bekijk de uitvinding
 

Het oprijvaliesje

oplaadvaliesjeEveline verplaatst zich in een elektrische rolstoel. Zoals zoveel personen met een beperkte mobiliteit wordt zij regelmatig geconfronteerd met trappen die ze met haar stoel onmogelijk kan overbruggen.
Bekijk de uitvinding


Solidaire uitvindingen

Voor oudere mensen of personen met een handicap zijn eenvoudige handelingen (iets oprapen, je aankleden, je verplaatsen … ) vaak niet vanzelfsprekend. Er zijn heel wat hulpmiddelen op de markt, maar die zijn meestal duur of niet aangepast. Met Design with a Heart gaat Handicap International op zoek naar originele hulpmiddelen die een wereld van verschil maken voor mensen met een beperking.

10 jaar en 300 uitvindingen later

Sinds het begin van de wedstrijd, die toen nog Kus voor een Klus heette, ontving Handicap International 300 uitvindingen. De ideeën komen van ouders die iets bedenken voor hun kind, van oudere mensen die het leven hun partner willen verlichten, van vrienden, van verzorgend personeel … 

Nicole Luyckx, coördinatrice Design with a Heart: Zelfs al hebben twee mensen dezelfde handicap, de manier waarop ze hun beperking beleven, is zeer individueel. Daarom is het belangrijk hulpmiddelen aan te passen aan de specifieke behoeften van een persoon. Design with a Heart biedt een oplossing. Ze stelt mensen met een gelijkaardige beperking in staat om de hulpmiddelen eenvoudig en goedkoop na te maken volgens hun eigen noden.

Winnaars 2013

Dit jaar koos de jury drie winnaars uit alle uitzendingen. Daarnaast deelde ze een speciale prijs ‘Tien jaar Design with a Heart’ uit. De eerste drie winnaars kregen elk een waardebon van € 500 van Brico. Doe-het-zelf magazine Dobbit en de krant De Morgen gaven de winnaars een jaarabonnement cadeau.

Bekijk hier alle uitvindingen.

 

Meer over dit onderwerp

Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020
© Patrick Meinhardt / HI

Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020

De belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60%.

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

Word lid van de Algemene Vergadering van Handicap International
J. Degrande / HI

Word lid van de Algemene Vergadering van Handicap International

Handicap International houdt haar jaarlijkse Algemene Vergadering op 15 juni. Wil je er deel van uitmaken?