Goto main content

Winnaars Design with a Heart bekend!

België
Via haar wedstrijd Design with a Heart gaat Handicap International op zoek naar slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een beperking verbeteren. Vandaag reikte de organisatie de prijzen uit aan vier ontwerpers van solidaire uitvindingen.

Met onze wedstrijd Design with a Heart gaan we jaarlijks op zoek naar slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een beperking verbeteren. Vandaag reikte de organisatie de prijzen uit aan vier ontwerpers van solidaire uitvindingen.

Dit jaar kaapten de studenten Industrieel Ontwerpen (UGent) en Ergotherapie (Howest) met de ZipAid en de Eclips schakelaar maar liefst twee prijzen weg. De ZipAid laat mensen toe om met één arm een rits dicht te doen en dankzij de Eclips lichtschakelaar kan de hulphond van Julie het licht aan- en uitschakelen. De papa van Mona uit Leefdaal, bedacht een handig looprekje voor zijn driejarig dochtertje met hersenverlamming. Tot slot viel ook de gerecycleerde transporttas van Valérie uit Pont de Loup in de prijzen.

Originele hulpmiddelen

Voor oudere mensen of personen met een handicap zijn eenvoudige handelingen (iets oprapen, je aankleden, je verplaatsen … ) vaak niet vanzelfsprekend. Er zijn heel wat hulpmiddelen op de markt, maar die zijn meestal duur of niet aangepast. Met Design with a Heart gaat Handicap International op zoek naar originele hulpmiddelen die een wereld van verschil maken voor mensen met een beperking.

De ideeën komen van ouders die iets bedenken voor hun kind, van oudere mensen die het leven hun partner willen verlichten, van vrienden, van verzorgend personeel … Door alle winnende uitvindingen op onze website te publiceren, kunnen de bedenkers hun uitvinding delen en zo hopelijk andere mensen inspireren om ze na te maken.

Winnaars 2014

Elk jaar kiest een jury van mensen uit de gezondheids- en gehandicaptensector vier winnaars uit alle uitzendingen. Dit jaar ontving Handicap International een recordaantal van 43 inzendingen. De eerste drie winnaars kregen elk een waardebon van € 500 van Brico. Doe-het-zelf magazine Dobbit en het tijdschrift Plus Magazine gaven de winnaars een jaarabonnement cadeau.

Loophulp voor Mona

Mona is drie jaar en heeft hersenverlamming. Vanuit het ziekenhuis kreeg ze een loophulp mee, gemaakt door een Amerikaanse fabrikant. Thuis ondervond de papa van Mona verschillende nadelen: het looprekje was veel te groot om in een normaal huis te gebruiken, het had niet-zwenkbare wielen en achteraan twee poten. Dat laatste maakte het erg moeilijk hanteerbaar voor een kleuter met stabiliteitsproblemen. Om Mona te helpen, bedacht haar papa een zelfgemaakte loophulp uit gerecupereerd materiaal. De wielen komen van een afgedankt dienwagentje, het hout is van verpakkingsmateriaal en de handvaten zijn gemaakt van buizen, een overschotje van de renovatie van hun woning. Mona loopt nu vrolijk door het huis met haar eigen loophulp.

ZipAid
zip aid - UGENT

Fabien raakte door een hersenbloeding halfzijdig verlamd. Hij heeft het moeilijk om met één hand jassen of andere kledingstukken dicht te ritsen. Fabien is zelfstandig en is dus genoodzaakt om deze eenvoudige handeling alleen uit te voeren.  De bestaande hulpmiddelen zijn onvoldoende efficiënt en kunnen enkel al zittend gebruikt worden.

Drie studenten Industrieel Ontwerpen (UGent) en Ergotherapie (HOWEST) bedachten de ZipAid, een product dat de gebruiker in staat stelt om een rits te sluiten met één hand. Dankzij de ZipAid kan Fabien overal met één hand zijn rits sluiten, zowel zittend als staand.

https://www.youtube.com/watch?v=jUUvbXucQGk&feature=youtu.be

Lichtschakelaar Eclips
Lichtschakelaar prijsuitreiking Design with a Heart

https://www.youtube.com/watch?v=r8NggiPweWg

Julie wordt in het dagelijks leven bijgestaan door haar hulphond. Hij helpt Julie met het openen van deuren, raapt voorwerpen op en hij schakelt lichten aan en uit. Omdat de lichtschakelaar in de slaapkamer te hoog geplaatst is voor de hond, kan Julie niet zonder externe hulp het licht aan- en uitschakelen wanneer ze naar bed wil.

Drie studenten Industrieel Ontwerpen (UGent) en Ergotherapie (Howest) ontwierpen Eclips, een schakelaarsteun. Met een eenvoudig commando kan Julie haar hulphond de opdracht geven om het licht aan of uit te schakelen.

De hulphond kan de trekschakelaar makkelijk bedienen en het systeem is beveiligd tegen speelse honden die door hun enthousiasme te hard trekken aan het mechanisme.

Gerecycleerde transportzak

Gerecycleerde transportzak

Valérie heeft een genetische ziekte waardoor ze minder mobiel is. Ze heeft een looprek dat voorzien is van een mandje, maar dat vindt ze niet zo handig. Bovendien is het ook niet erg discreet. Daarom ging Valérie aan de slag en ontwierp ze haar eigen transportzak. Ze recycleerde een oude jeans en toverde hem om tot een gebruiksvriendelijke tas die ze kan sluiten en kan vastmaken aan haar looprek. Praktisch én goedkoop.

 

Bekijk hier alle uitvindingen.

Meer over dit onderwerp

Minister Lalieux op bezoek bij Handicap International
© Nohaila Belazouzia

Minister Lalieux op bezoek bij Handicap International

De minister, verantwoordelijk voor het beleid rond personen met een handicap, ging in gesprek met enkele experts van onze organisatie.

HI organiseert ontmoetingsmomenten over nalatenschap aan een goed doel en de impact hiervan

HI organiseert ontmoetingsmomenten over nalatenschap aan een goed doel en de impact hiervan

Samen met partner Testament.be worden sympathisanten samengebracht en geïnformeerd.

 Valse fondsenwervers op straat: wees voorzichtig

Valse fondsenwervers op straat: wees voorzichtig

Geregeld wordt ons gesignaleerd dat valse fondsenwervers geld inzamelen voor Handicap International, op straat of op parkings van grootwarenhuizen.