Meteen naar de inhoud

3D prothese: een veelbelovende technologische vooruitgang

Revalidatie

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat computer-aided design (CAD)[1] en 3D-printen de toegang tot kwalitatieve kunstmatige ledematen zou kunnen vergroten. Handicap International heeft de eerste klinische tests van de nieuwe methode in Togo, Madagaskar en Syrië afgerond.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat computer-aided design (CAD)[1] en 3D-printen de toegang tot kwalitatieve kunstmatige ledematen zou kunnen vergroten. Handicap International heeft de eerste klinische tests van de nieuwe methode in Togo, Madagaskar en Syrië afgerond.

“Hoewel het nog vroeg is, zijn deze resultaten bemoedigend”, zegt Christophe van Geel, noodhulp- en revalidatiespecialist bij Handicap International. “Ze bevestigen immers dat de methode wel degelijk veelbelovend is en dat deze hoogtechnologische vernieuwing ook nuttig kan zijn in de ontwikkelingslanden.” Dankzij die positieve resultaten kan het onderzoek nu overgaan naar fase 2, met meer proefpersonen en nieuwe locaties. In 2016, omvatte het proefproject 19 patiënten die een onderbeenamputatie hadden ondergaan.

Printen vanop afstand

De nieuwe methode gebruikt een kleine, lichte 3D-scanner en computer modelling software om van geamputeerde ledematen een digitale vorm te maken. Vervolgens wordt met een 3D-printer een mof op maat gemaakt. De scanners zijn draagbaar en het printen kan vanop afstand. Dat biedt nieuwe mogelijkheden in erg afgelegen gebieden of in conflictgebieden met schaarse revalidatiemiddelen en weinig personeel. Een willekeurige, gecontroleerde, dubbelblinde studie toonde aan dat de ProsFit 3D-geprinte mof een veilig en efficiënt alternatief bood voor de huidige mofontwerpen, met aanzienlijke voordelen inzake tijd voor de clinici, de vereiste faciliteiten en uitrusting, en de deelname van de patiënten aan het proces.

“De proeven zullen met meer patiënten en op verschillende locaties worden uitgevoerd, om onze methodes grondig te kunnen testen. 3D-printen zal niet snel de enige manier worden om protheses te voorzien, maar we denken dat het in bepaalde omstandigheden fantastische mogelijkheden kan bieden,” vertelt Christophe Van Geel.

Samenwerken

Het project is een samenwerking tussen Handicap International, Strathclyde University en twee industriële bedrijven; ProsFit Technologies en Proteor SAS. “We willen in de toekomst ook met Belgische bedrijven beginnen samenwerken om onze expertise te ontwikkelen,” vertelt Jean Van Wetter, algemeen directeur van Handicap International in België.

OVER REVALIDATIEPROGRAMMA'S

Sinds 1982 vormen revalidatieprogramma’s het grootste deel van het werk van Handicap International. Toen boden we voornamelijk kunstmatige ledematen en revalidatiediensten aan Cambodjaanse slachtoffers van landmijnen en vluchtelingen in Thailand, waardoor ze hun mobiliteit en waardigheid konden terugvinden. Sindsdien is ons revalidatiewerk uitgebreid tot een brede waaier van activiteiten, maar wereldwijd blijven we de nummer 1 in onze aanpak inzake protheses en revalidatie na het verlies van ledematen.

[1] Computer-aided design (CAD) is het ontwerpen van onder meer constructies en apparaten met behulp van computerprogramma's.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]