Goto main content

Toegankelijkheid

De nieuwe website van Handicap International is gemaakt in Drupal. Dat is Belgische software om websites te beheren. Duizenden gebruikers en ontwikkelaars hebben jarenlang aan Drupal gewerkt en stellen die software gratis ter beschikking. Daarvoor willen we de Drupalgemeenschap bedanken.

De nieuwe website is er mede dankzij KOBA, het internetbedrijf van Hans Rossel en zijn medewerkers. Ook hen willen we bedanken voor hun ongelofelijke inzet.

Toegankelijkheid

“Handicap International wil dat personen met een handicap door middel van integratie hun zelfstandigheid en waardigheid in hun eigen gemeenschap terugvinden”, luidt een onderdeel van ons handvest. Nieuwe technologieën zijn een belangrijk hulpmiddel voor de maatschappelijke integratie van mensen met een handicap. De website van Handicap International wil dat ook zijn. We hebben geprobeerd om de site toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijke groep.

 De kleuren en de grootte van de lettertypes in de basislay-out zijn zorgvuldig gekozen en eenvoudig aanpasbaar voor browsers als Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer. Voor slechtziende bezoekers hebben we een stijlblad met een hoog contrast gemaakt.

Het stijlblad met hoog contrast stel je in door rechtsboven te klikken op ‘Hoog contrast’. Om de basislay-out opnieuw in te schakelen, klik je op ‘Hoog contrast uitschakelen’.

De inhoud van alle webpagina’s blijft altijd leesbaar, welke browser je ook gebruikt.

Afbeeldingen krijgen een beschrijving of alt-tekst. Zo kunnen slechtzienden de tekst lezen via schermlezers. De alt-tekst vergemakkelijkt ook het lezen van de site voor mensen die een minder snelle toegang tot internet hebben en die de site als ‘enkel tekst’ doorsurfen. Voor Handicap International is dat belangrijk omdat we werken in landen waar de internettoegang niet even goed is als in Europa.

Voor een groot aantal pdf-documenten is er al een teksttranscriptie voorzien. Voor de pdf-documenten die nog geen transcriptie bevatten, kan je gebruikmaken van de toegankelijkheidsrichtlijnen van Adobe. Die vind je op A Screen Reader User’s Guide.

Er bestaan verschillende tools om het surfen voor mensen met een handicap gemakkelijker te maken. Voor onze website hebben we een correcte code voorzien, zodat die tools optimaal werken.

We blijven inspanningen leveren om onze website toegankelijker te maken. De komende maanden zullen we de belangrijkste audio- en videofragmenten eveneens in tekstversie weergeven.

Heb je problemen om onze site te bezoeken of heb je ideeën om onze website nog toegankelijker te maken? Of wil je gewoon je mening kwijt? Neem contact met ons.