Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is een piepjonge staat die met enorm veel geweld wordt geconfronteerd. Handicap International helpt er de Zuid-Soedanezen die het geweld ontvluchten, de meest kwetsbaren in het bijzonder. Onze organisatie richt zich voornamelijk op revalidatiezorg en psychosociale hulp. Parallel daarmee bestrijden we ook de discriminatie van mensen met een handicap.

Interventiegebieden

  • De mentale gezondheid verbeteren
  • Strijden tegen de discriminatie van mensen met een handicap
  • Mensen met een handicap integreren in de maatschappij
  • Mensen met een handicap integreren in de arbeidswereld
  • Bijstand verlenen aan slachtoffers

Lopende acties

In functie van de crisis eind 2013 stuurde Handicap International haar programma’s bij die sinds 2006 in het land worden geleid.

De mobiele teams van HI interveniëren regelmatig op vraag van partnerorganisaties die zich ervan willen vergewissen dat hun activiteiten optimaal zijn afgestemd op mensen met een handicap. Honderden mensen met een handicap hebben gebruik gemaakt van hun diensten: specialisten van HI en de partnerorganisaties bereikten ongeveer 3 700 personen met hun revalidatie- en psychomotorische sessies. 

Onze organisatie opende begin 2014 steunpunten voor handicaps en kwetsbaarheid (Disability and Vulnerability Focal Points) in Juba, de hoofdstad van het land. Al meer dan 7.000 personen konden er terecht voor hulp. Mobiele teams van de organisatie gaan ook op zoek naar kwetsbare personen – onder meer vrouwen, kinderen en personen met een handicap – en wijzen hen de weg naar de diensten die hun specifieke noden kunnen invullen.

Op vraag van partnerorganisaties die hun activiteiten beter willen afstemmen op personen met een handicap, trokken de mobiele teams van Handicap International naar Yambio, Lankien, Malakal, Bor, Bientu en Yida. Zo kregen honderden personen met een handicap toegang tot hun diensten en werden bijna 2.000 revalidatiesessies en psychomotorische therapiesessies gegeven door specialisten van Handicap International of van partnerorganisaties.

Door de crisissituatie krijgen talloze ontheemden in Juba af te rekenen met stress, angst of depressie. Om hen te helpen hun trauma’s te boven te komen, organiseert Handicap International therapeutische groepsactiviteiten. Dit project helpt om de angstgevoelens bij de bevolking te bestrijden en verhoogt het psychologisch welzijn.

Handicap International helpt de overheid ook met de implementatie van een actieplan voor slachtoffers van explosieve oorlogsresten. Dat actieplan omvat een verbeterde toegang tot revalidatiecentra en de arbeidsmarkt. Daarnaast voorzien onze teams opleidingen voor deskundigen op de afdeling geestelijke gezondheid in het ziekenhuis van Juba en helpen ze de levensomstandigheden verbeteren in de gevangenis van de stad, waar ook personen met een mentale beperking opgesloten zijn.

Situatie in het land

De jonge Zuid-Soedanese Republiek, uitgeroepen op 9 juli 2011, biedt sinds 15 december 2013 het hoofd aan een enorme humanitaire crisis. In hoofdstad Juba barstte toen hevig geweld los tussen het leger – dat  trouw blijft aan president Salva Kiir – en de troepen van rebellenleider Riek Machar. Etnische spanningen liggen aan de basis van het conflict.

Er volgde een golf van niets ontziend geweld, bloedbaden, confrontaties tussen gemeenschappen, aanvallen en ontvoeringen. Honderdduizenden mensen zagen zich ertoe genoodzaakt te vluchten. Sinds het begin van het conflict zijn 1,5 miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht in eigen land. De ontheemdenkampen in het noorden zitten overvol. Nog eens 530.000 mensen zochten bovendien hun toevlucht in het buitenland.

Handicap International is sinds 2006 in het land aanwezig. Onze organisatie ziet erop toe dat de toegang tot verzorging voor personen met een handicap (vooral slachtoffers van landmijnen) beter wordt en dat rekening wordt gehouden met mensen met een beperking bij de ontwikkelingsinitiatieven van het land.

Aantal personeelsleden van Handicap International: 53
Aanvang van het programma: 2006