Meteen naar de inhoud

Handicap International start noodhulpactie in Oeganda

Oeganda Zuid-Soedan
Geweld en voedseltekort deden al één miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda vluchten. Handicap International start in september met een noodhulpinterventie om de nieuwkomers op te vangen.
Teamleider van Handicap International doet revalidatieoefeningen met een

Geweld en voedseltekort deden al één miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda vluchten. Handicap International start in september met een noodhulpinterventie om de nieuwkomers op te vangen.

Nietsontziend geweld en een ernstige voedselcrisis doen volledige gemeenschappen uit Zuid-Soedan op de vlucht slaan. Tegen het einde van het jaar wordt verwacht dat meer dan 2,1 miljoen Zuid-Soedanezen hun toevlucht zullen zoeken in de buurlanden, voornamelijk in de Republiek Soedan, Ethiopië en Oeganda.

Oeganda is koploper wat de opvang van Zuid-Soedanese vluchtelingen betreft. Volgens een aankondiging op 17 augustus van de Oegandese regering en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) is de kaap van één miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen in Oeganda bereikt. In de laatste 12 maanden alleen al werd er een dramatische piek vastgesteld van 750.000 Zuid-Soedanezen die naar Oeganda waren gevlucht.

Sinds het begin van de Zuid-Soedanese burgeroorlog in 2013 is Oeganda steeds een veilige haven geweest voor oorlogsvluchtelingen. Maar met honderden nieuwkomers per dag schieten de humanitaire noden de hoogte in, terwijl er nu al onvoldoende middelen zijn om de crisis het hoofd te bieden.

Hulp voor mensen die meeste risico lopen op misbruik en discriminatie

Handicap International wil de situatie aanpakken en start daarom in september met een interventie in Oeganda om nieuw aangekomen vluchtelingen te helpen.

Dany Egreteau, noodhulpverantwoordelijke bij HI, legt uit waarom we hierbij zullen focussen op de meest kwetsbaren: “Kwetsbare vluchtelingen, zoals ouderen, alleenstaande moeders, mensen met een beperking en kinderen zonder begeleiding hebben specifieke hulp nodig om in veiligheid en goede gezondheid te verkeren. Ze hebben veel meer kans op misbruik, discriminatie en slechte toegang tot essentiële dienstverlening.”

Handicap International heeft op het vlak van noodhulp expertise in verschillende domeinen. Zo zal onze hulp in Oeganda zich mogelijks toespitsen op voedselzekerheid, psychologische ondersteuning van getraumatiseerde vluchtelingen, opleiding voor ngo-personeel om te leren rekening houden met mensen met een beperking en andere kwetsbare groepen en doorverwijzing van mensen naar de juiste humanitaire diensten.

Ons nieuwe project in Oeganda wordt gefinancierd met 50% van de fondsen die ons zijn toegekend via de actie Hongersnood 12-12 van het Consortium 12-12.

Steun de mensen die vluchten voor geweld en voedseltekort. Klik hier en doe een gift om onze noodhulpactie verder uit te bouwen.

Meer over dit onderwerp

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?

Onze hulp bij de ergste humanitaire crisis in 70 jaar Noodhulp

Onze hulp bij de ergste humanitaire crisis in 70 jaar

Tientallen miljoenen mensen hebben niet genoeg te eten en te drinken. Extreme droogte en conflict zijn de grootste oorzaken van deze vreselijke voedselcrisis. Handicap International zet acties in de steigers om tegemoet te komen aan de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.
"Monica herstelt goed!" Gezondheid Noodhulp Revalidatie

"Monica herstelt goed!"

Monica is een 9-jarig meisje uit Zuid-Soedan. Vorig jaar werd ze getroffen door het Guillain-Barré syndroom en raakte ze verlamd aan beide benen. Gelukkig kon Monica rekenen op de steun van Handicap International, waardoor ze nu al terug kan stappen.