Goto main content

Handicap International start noodhulpactie in Oeganda

Oeganda Zuid-Soedan

Geweld en voedseltekort deden al één miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda vluchten. Handicap International start in september met een noodhulpinterventie om de nieuwkomers op te vangen.

Teamleider van Handicap International doet revalidatieoefeningen met een

Geweld en voedseltekort deden al één miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda vluchten. Handicap International start in september met een noodhulpinterventie om de nieuwkomers op te vangen.

Nietsontziend geweld en een ernstige voedselcrisis doen volledige gemeenschappen uit Zuid-Soedan op de vlucht slaan. Tegen het einde van het jaar wordt verwacht dat meer dan 2,1 miljoen Zuid-Soedanezen hun toevlucht zullen zoeken in de buurlanden, voornamelijk in de Republiek Soedan, Ethiopië en Oeganda.

Oeganda is koploper wat de opvang van Zuid-Soedanese vluchtelingen betreft. Volgens een aankondiging op 17 augustus van de Oegandese regering en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) is de kaap van één miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen in Oeganda bereikt. In de laatste 12 maanden alleen al werd er een dramatische piek vastgesteld van 750.000 Zuid-Soedanezen die naar Oeganda waren gevlucht.

Sinds het begin van de Zuid-Soedanese burgeroorlog in 2013 is Oeganda steeds een veilige haven geweest voor oorlogsvluchtelingen. Maar met honderden nieuwkomers per dag schieten de humanitaire noden de hoogte in, terwijl er nu al onvoldoende middelen zijn om de crisis het hoofd te bieden.

Hulp voor mensen die meeste risico lopen op misbruik en discriminatie

Handicap International wil de situatie aanpakken en start daarom in september met een interventie in Oeganda om nieuw aangekomen vluchtelingen te helpen.

Dany Egreteau, noodhulpverantwoordelijke bij HI, legt uit waarom we hierbij zullen focussen op de meest kwetsbaren: “Kwetsbare vluchtelingen, zoals ouderen, alleenstaande moeders, mensen met een beperking en kinderen zonder begeleiding hebben specifieke hulp nodig om in veiligheid en goede gezondheid te verkeren. Ze hebben veel meer kans op misbruik, discriminatie en slechte toegang tot essentiële dienstverlening.”

Handicap International heeft op het vlak van noodhulp expertise in verschillende domeinen. Zo zal onze hulp in Oeganda zich mogelijks toespitsen op voedselzekerheid, psychologische ondersteuning van getraumatiseerde vluchtelingen, opleiding voor ngo-personeel om te leren rekening houden met mensen met een beperking en andere kwetsbare groepen en doorverwijzing van mensen naar de juiste humanitaire diensten.

Ons nieuwe project in Oeganda wordt gefinancierd met 50% van de fondsen die ons zijn toegekend via de actie Hongersnood 12-12 van het Consortium 12-12.

Steun de mensen die vluchten voor geweld en voedseltekort. Klik hier en doe een gift om onze noodhulpactie verder uit te bouwen.

Meer over dit onderwerp

3D-project werpt vruchten af
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

3D-project werpt vruchten af

Kennedy kon door een hersenverlamming jarenlang niet rechtstaan of stappen. Twee orthesen en kinesitherapeutische oefeningen brachten daar verandering in.

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.