Goto main content

Handicap International start noodhulpactie in Oeganda

Oeganda Zuid-Soedan
Geweld en voedseltekort deden al één miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda vluchten. Handicap International start in september met een noodhulpinterventie om de nieuwkomers op te vangen.
Teamleider van Handicap International doet revalidatieoefeningen met een

Geweld en voedseltekort deden al één miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda vluchten. Handicap International start in september met een noodhulpinterventie om de nieuwkomers op te vangen.

Nietsontziend geweld en een ernstige voedselcrisis doen volledige gemeenschappen uit Zuid-Soedan op de vlucht slaan. Tegen het einde van het jaar wordt verwacht dat meer dan 2,1 miljoen Zuid-Soedanezen hun toevlucht zullen zoeken in de buurlanden, voornamelijk in de Republiek Soedan, Ethiopië en Oeganda.

Oeganda is koploper wat de opvang van Zuid-Soedanese vluchtelingen betreft. Volgens een aankondiging op 17 augustus van de Oegandese regering en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) is de kaap van één miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen in Oeganda bereikt. In de laatste 12 maanden alleen al werd er een dramatische piek vastgesteld van 750.000 Zuid-Soedanezen die naar Oeganda waren gevlucht.

Sinds het begin van de Zuid-Soedanese burgeroorlog in 2013 is Oeganda steeds een veilige haven geweest voor oorlogsvluchtelingen. Maar met honderden nieuwkomers per dag schieten de humanitaire noden de hoogte in, terwijl er nu al onvoldoende middelen zijn om de crisis het hoofd te bieden.

Hulp voor mensen die meeste risico lopen op misbruik en discriminatie

Handicap International wil de situatie aanpakken en start daarom in september met een interventie in Oeganda om nieuw aangekomen vluchtelingen te helpen.

Dany Egreteau, noodhulpverantwoordelijke bij HI, legt uit waarom we hierbij zullen focussen op de meest kwetsbaren: “Kwetsbare vluchtelingen, zoals ouderen, alleenstaande moeders, mensen met een beperking en kinderen zonder begeleiding hebben specifieke hulp nodig om in veiligheid en goede gezondheid te verkeren. Ze hebben veel meer kans op misbruik, discriminatie en slechte toegang tot essentiële dienstverlening.”

Handicap International heeft op het vlak van noodhulp expertise in verschillende domeinen. Zo zal onze hulp in Oeganda zich mogelijks toespitsen op voedselzekerheid, psychologische ondersteuning van getraumatiseerde vluchtelingen, opleiding voor ngo-personeel om te leren rekening houden met mensen met een beperking en andere kwetsbare groepen en doorverwijzing van mensen naar de juiste humanitaire diensten.

Ons nieuwe project in Oeganda wordt gefinancierd met 50% van de fondsen die ons zijn toegekend via de actie Hongersnood 12-12 van het Consortium 12-12.

Steun de mensen die vluchten voor geweld en voedseltekort. Klik hier en doe een gift om onze noodhulpactie verder uit te bouwen.

Meer over dit onderwerp

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"
© Dieter Telemans / HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"

In de streek van Joeba, in Zuid-Soedan, heeft Handicap International 5 200 kwetsbare personen, waaronder personen met een beperking, in kaart gebracht. De meesten onder hen zijn ontheemden die voor veel moeilijkheden staan om uit de greep van het coronavirus te blijven.

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?