Goto main content

Benin

Handicap International wil in Benin vooral de levenskwaliteit van mensen met een beperking verbeteren. Zij moeten volop aan het sociale en economische leven kunnen deelnemen.

© J. Cerda / HI

Lopende acties

Van 1999 tot 2002 werkte Handicap International in Benin ter ondersteuning van de ontwikkeling van orthopedische diensten en functionele revalidatie. 

In 2010 vroeg Het ministerie van het Gezin en Nationale Solidariteit van Benin of Handicap International activiteiten kon organiseren om lymfatische filariasis te bestrijden, een tropische ziekte die ernstige beperkingen veroorzaakt. In dezelfde periode zette Handicap International een project op poten om de rechten van mensen met een beperking te bevorderen.

Sinds 2018 hebben we met HI onze interventies uitgebreid met sociaaleconomische integratie van mensen met een beperking, verkeersveiligheid, inclusief onderwijs en Humanitaire mijnbestrijding (HMA).

Tot op vandaag lopen projecten die voortbouwen op de inspanningen die reeds geleverd zijn voor een betere inclusie van mensen met een beperking. We werken samen met nationale partners om jongeren met een beperking op te leiden en om bedrijven te sensibiliseren om de economische en professionele mogelijkheden te verbeteren.

HI werkt samen met de autoriteiten en scholen om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot onderwijs. We werken aan de verbetering van het onderwijsbeleid en de onderwijsstrategieën en zorgen ervoor dat de leerkrachten over de kennis en vaardigheden beschikken die nodig zijn om kwaliteitsonderwijs en ondersteuning te bieden aan alle leerlingen.

Tot slot werkt Handicap International samen met een lokaal vormingscentrum voor ontmijning (CPADD - Centre de perfectionnement aux actions post-conflictuelles de déminage et de dépollution). Samen worden vormingsmodules ontwikkeld om de veiligheid van wapen- en conventionele munitiestocks te verbeteren en zo de risico's te beperken van ongevallen met explosies, die elk jaar honderden slachtoffers eisen wereldwijd.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Ondanks het feit dat Benin sinds 1990 een stabiele democratie kent, blijft de economische situatie in het land kwetsbaar: ongeveer de helft van de bevolking leeft in extreme armoede.

Voor mensen met een beperking is het erg moeilijk om verzorging te krijgen die is aangepast aan hun noden. Met deze mensen wordt nauwelijks rekening gehouden bij ontwikkelingsinitiatieven.

Team van Handicap International in Benin: 13
Aanwezig in Benin: van 1999 tot 2002 en daarna vanaf 2010

Lees ook

CAS in Cotonou Integratie

CAS in Cotonou

Eind juli reisden Marcus en Karin van het Centrum voor Aangepast sporten (CAS) uit Leuven samen met Els van Handicap International naar Benin. Marcus is trainer bij het CAS en is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de KU Leuven. Karin is docent aan de HUB en maakt deel uit van de Raad van Bestuur van het CAS. In Cotonou, de grootste stad van Benin, ontmoette CAS de organisatie Lion Handisport. Het werd een buitengewoon boeiende, intense, en hartverwarmende ontmoeting tussen twee sportorganisaties voor personen met een beperking.