Centraal-Afrikaanse Republiek
Het programma van Handicap International in de Centraal-Afrikaanse Republiek ondersteunt humanitaire organisaties door logistieke oplossingen te bieden om de opslag en verdeling van humanitaire hulp te verbeteren. Het programma ondersteunt ook fysieke revalidatiecentra in het land en voert inclusieprojecten en projecten ter bestrijding van gewapend geweld uit.
Een HI-kinesitherapeut werkt met een jonge patiënt in Bambari. | © A. Surprenant/Collectif Item/HI
Lopende acties
Handicap International werkte voor het eerst in de Centraal-Afrikaanse Republiek van 1994 tot 2004, en voerde er verschillende ontwikkelingsprogramma's uit, waaronder de opening van het orthopedisch centrum in Bangui en het ontwikkelen van de enige universitaire opleiding voor kinesitherapieassistenten in het land. Handicap International keerde in 2016 terug naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om logistieke projecten op te zetten die de hulpverlening door humanitaire organisaties in het hele land ondersteunen en vergemakkelijken. Het programma beheert momenteel een logistiek platform dat bestaat uit weg-, rivier- en luchttransport.
In september 2018 introduceerde Handicap International in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen Nederland revalidatieactiviteiten en -zorg in het algemeen ziekenhuis in Bambari. Dit project biedt fysieke revalidatiezorg, technische hulpmiddelen en psychosociale ondersteuning aan mensen met specifieke behoeften. In 2022 opende Handicap International een geïntegreerde revalidatiedienst in het ziekenhuis van Bangassou, vergelijkbaar met die in Bambari.
Handicap International Centraal-Afrikaanse Republiek voert ook stimulatietherapieactiviteiten uit voor kinderen die een episode van acute tot ernstige ondervoeding hebben doorgemaakt. Het doel van stimuleringstherapie is het voorkomen en verminderen van ontwikkelingsachterstanden en handicaps die verband houden met ondervoeding en het opleiden van ouders om hun kind te stimuleren.
In 2022 startte Handicap International haar eerste project voor voorlichting over de risico's van explosieven in het noordoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dit project wordt uitgevoerd in combinatie met een project voor mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning voor bevolkingsgroepen die blootstaan aan de risico's van explosieven of die in psychologische nood verkeren.
Tot slot is Handicap International net gestart met een pilootproject rond inclusief onderwijs in drie prefecturen van de Centraal-Afrikaanse Republiek, namelijk Ouaka, Ouham en Ouham-Pendé. Het doel van dit project is de toegang tot kwaliteitsonderwijs voor meisjes en jongens met een handicap te bevorderen.
Interventiegebieden
SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!
Situatie in het land
De Centraal-Afrikaanse Republiek gaat gebukt onder structurele onderontwikkeling en is een van de armste landen ter wereld, met een op een na laatste plaats in de Human Development Index van 2018 van het UNDP.
Het land, dat al sinds zijn onafhankelijkheid in 1958 chronisch instabiel is, zonk in een ongekende humanitaire, politieke en veiligheidscrisis tijdens de derde Centraal-Afrikaanse burgeroorlog, die in 2013 begon. Na een tijdelijke stilte werd het geweld in december 2020 hervat en duurt het tot op heden voort, waardoor de humanitaire situatie aanzienlijk is verslechterd.
De daaruit voorvloeiende onveiligheid en de voortdurende volksverhuizingen hebben ernstige sociaal-economische gevolgen gehad, die sinds 2020 nog verergerd zijn door de COVID-19-crisis, de invloed van de oorlog in Oekraïne en de subregionale conflicten (Soedan en Tsjaad). Deze externe factoren van het Centraal-Afrikaanse conflict hebben een directe invloed op de inflatie, die 5,7% bereikte in 2022. Als ingesloten land in het hart van Afrika, gaat het land gebukt onder de wereldwijde geopolitieke ontwikkelingen.
Team van Handicap International in de Centraal-Afrikaanse Republiek: 84
Aanwezig in de Centraal-Afrikaanse Republiek: sinds 1994
Lees ook
Mardoché, een toonbeeld van veerkracht
Mardoché verloor als baby een been door een kogel. Dankzij Handicap International heeft hij terug zelfvertrouwen en kijkt hij vol enthousiasme naar de toekomst.
Eerste stappen naar een nieuwe toekomst
Een gewelddadig incident kostte Hervé zijn rechterbeen. Vandaag staat de 26-jarige, met de steun van Handicap International, weer op eigen benen.