Go to main content

Guinee-Bissau

In Guinee-Bissau, een land dat sterk getroffen werd door intense politieke oproer, zet Handicap International (HI) er projecten op poten die kinderen met een beperking helpen om naar school te kunnen gaan.

Een groep lachende kinderen in een dorp

Groep kinderen in Guinee-Bissau | © C. Acworth / HI

Lopende acties

Handicap International is actief in Guinee-Bissau sinds 2000. De eerste projecten betroffen de domeinen van functionele revalidatie, de economische inclusie van personen met een handicap en de campagne tegen landmijnen en explosieve oorlogsresten.

In 2015 werden onze activiteiten hervat. HI steunt het maatschappelijk middenveld, pleit voor meer integratie in het onderwijs voor kinderen met een handicap en zorgt voor bewustmaking over hiv en handicaps. 

Sinds 2020 werkt HI aan de toegang tot onderwijs voor kinderen met een handicap op nationaal niveau, door steun te verlenen aan de oprichting van een algemeen directoraat voor inclusief onderwijs. Onze organisatie werkt ook aan het verbeteren van de toegankelijkheid van eetzalen en het vergroten van het bewustzijn over handicaps. HI is werkzaam in de regio's Bissau, Cacheu, Oio, Bafatá en Biombo.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Guinee-Bissau

Guinee-Bissau is een van de armste landen ter wereld. Het land wordt geteisterd door chronische instabiliteit en staat voor vele uitdagingen.

De economie van Guinee-Bissau wordt verstoord door politieke instabiliteit. De agrarische voedingssector en de productie van cashewnoten, die de hoeksteen van de economie blijft, zijn de belangrijkste bronnen van groei. Deze economische concentratie heeft directe gevolgen voor de armsten op het gebied van integratie en voedselzekerheid.

Als gevolg van de conflictgeschiedenis van Guinee-Bissau zijn er in het land een aanzienlijk aantal wapens in circulatie en er wordt aangenomen dat elk huishouden in Guinee-Bissau ten minste één vuurwapen bezit. Het land kan te maken krijgen met natuurrampen in verband met overstromingen in de laagvlakten, waardoor de voor rijstteelt en tuinbouw gebruikte oppervlakte zou kunnen afnemen. 

 

Team van Handicap International in Guinee-Bissau: 4
Aanvang van het programma in Guinee-Bissau: 2000