Goto main content

Peru

In Peru zet Handicap InternationaI zich al enkele jaren in voor Venezolaanse vluchtelingen en gastgemeenschappen.

Hulpverlener praat met een begunstigde

Hulpverlener praat met een begunstigde | Save the children

Lopende acties

De afgelopen jaren was Peru een gastland voor Venezolaanse vluchtelingen. Het aantal nieuwkomers steeg sterk in 2018 en 2019. In mei 2022 waren er ongeveer 1,3 miljoen Venezolaanse vluchtelingen in het land. HI verleent bijstand aan deze vluchtelingen en aan hun gastgemeenschappen.

Deze hulp omvat het verbeteren van de toegang tot diensten voor vluchtelingen, het uitdelen van hygiëne- en voedselpakketten, het doorverwijzen naar beschermingsdiensten en het opleiden van humanitaire organisaties over de specifieke behoeften van de meest kwetsbaren. Onze teams identificeren ook vluchtelingen met een handicap en bieden hen psychosociale steun en fysieke revalidatiesessies, met speciale aandacht voor zeer jonge kinderen.

HI werkt ook samen met andere humanitaire actoren in het land om hen te leren hoe ze bij de uitvoering van hun acties rekening kunnen houden met de specifieke behoeften van mensen met een handicap.

 

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

HI-acties in Peru

Hoewel Peru een aanzienlijke economische groei doormaakt, leven veel mensen nog steeds in armoede en zijn er grote sociaal-economische ongelijkheden.

Peru is een zeer heterogeen land, met een gevarieerde geografische samenstelling en aanzienlijke sociaal-economische ongelijkheden. Het is een ‘middeninkomensland’ als gevolg van de aanzienlijke economische groei in de afgelopen tien jaar. Veel mensen leven echter nog steeds in armoede en er zijn grote verschillen tussen de regio's. Mensen met een handicap zijn bijzonder kwetsbaar voor ongelijkheden, aangezien hun toegang tot onderwijs en werkgelegenheid veel lager blijft dan voor de rest van de bevolking.

Door zijn geografische ligging is Peru het Latijns-Amerikaanse land dat het meest wordt getroffen door natuurrampen (overstromingen, aardbevingen, aardverschuivingen, enz.). Het land ligt op de Pacifische Ring van Vuur en kent sterke seismische activiteit die aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt. Het is gevoelig voor overstromingen tijdens het regenseizoen en voor perioden van droogte. Volgens de Peruaanse regering staat 60% van de bevolking bloot aan het risico van natuurrampen.

De afgelopen jaren heeft Peru een groeiend aantal Venezolaanse vluchtelingen opgevangen en de humanitaire behoeften van deze bevolking zijn dienovereenkomstig toegenomen.

Team van Handicap International in Peru: 8
Aanwezig in het land: sinds 2018

Lees ook

Giovanna Osorio Romero: "Stereotypen moeten worden doorbroken"
© Victor Cano / HI
Integratie Mensenrechten Preventie

Giovanna Osorio Romero: "Stereotypen moeten worden doorbroken"

Al meer dan dertig jaar vecht Giovanna Osorio R. dagelijks voor meer inclusie in de samenleving en voor een andere kijk op mensen met een handicap.