Go to main content

Senegal

In Senegal werkt Handicap International (HI) aan de ontwikkeling van een inclusieve, duurzame en rechtvaardige samenleving om de levenskwaliteit van kwetsbare mensen, waaronder mensen met een handicap, te verbeteren.

In mei 2022 begon HI met ontmijningsactiviteiten in Casamance, in het zuiden van Senegal, waar de organisatie sinds 2008 al bijna 470.000 m² land heeft ontmijnd.

In mei 2022 begon HI met ontmijningsactiviteiten in Casamance, in het zuiden van Senegal, waar de organisatie sinds 2008 al bijna 470.000 m² land heeft ontmijnd. | © A. Sawadogo / HI

Lopende acties

HI werkt daar waar de nood het hoogst is, namelijk in de twee regio's van Dakar en de drie regio's van Casamance.
De HI-teams leiden opleidingsprojecten en projecten voor beroepsopleiding en economische integratie voor kwetsbare mensen en mensen met een handicap om gelijke kansen te bevorderen. Ze werken ook aan de bescherming en bevordering van de rechten van mensen met een handicap, met bijzondere aandacht voor de preventie van geweld tegen vrouwen en meisjes met een handicap. HI steunt verenigingen en vrouwen met een handicap die het voortouw nemen bij de bestrijding van geweld en discriminatie.

HI voert verschillende projecten voor inclusief onderwijs en economische inclusie uit die bedoeld zijn om de kansen in het basisonderwijs te vergroten, vaardigheden te ontwikkelen en het succes van jongeren met een handicap tijdens het hele leerproces te bevorderen. Om vooroordelen te bestrijden en de opleiding van leerkrachten te verbeteren, werken onze teams samen met lokale autoriteiten en ondersteunen ze Senegalese verenigingen bij hun belangenbehartiging. Ze werken ook aan de bewustmaking van de verschillende actoren in de arbeidsmarkt en aan de verbetering van de toegankelijkheid van diensten en structuren.

HI werkt ook aan de bevordering van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, waarbij de nadruk ligt op vrouwen en tienermeisjes. Samen met maatschappelijke organisaties worden bewustmakings- en opleidingsactiviteiten uitgevoerd. Er worden ook projecten voor fysieke en functionele rehabilitatie uitgevoerd, gericht op het versterken van bestaande gezondheidscentra en hun capaciteit om aan de behoeften van de bevolking te voldoen.

Ons ontmijningsteam voert ontmijnings-, onderzoeks- en risico-educatieactiviteiten uit om de opbouw van duurzame vrede in Casamance te bevorderen. Ze voeren opruimingsoperaties uit om land terug te geven aan de gemeenschappen en de toegang tot diensten te verbeteren.

 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Senegal

Senegal is een belangrijke economische macht in West-Afrika, maar een aanzienlijk deel van de bevolking leeft in extreme armoede. Mensen met een handicap worden vaak gediscrimineerd en zijn zeer kwetsbaar.

Het land is politiek stabiel en economisch dynamisch, hoewel de Covidepandemie de groei in 2020 heeft aangetast. Ondanks deze stabiliteit heeft de crisis in Casamance, die al 40 jaar aanhoudt, een groot aantal mijnongevallen veroorzaakt.  In Senegal blijft het beheer van handvuurwapens en explosieve wapens een gevoelige kwestie. Het conflict in Casamance heeft geleid tot volksverhuizingen en de toegang tot landbouwgrond is beperkt in deze regio, die wordt beschouwd als de 'graanschuur van Senegal'.

Het wetgevingskader voor handicaps is ten goede veranderd sinds 2010, toen Senegal het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ratificeerde. Mensen met een handicap worden echter nog dagelijks geconfronteerd met belemmeringen wanneer ze toegang proberen te krijgen tot gezondheidszorg, onderwijs en werk. Ze zijn het slachtoffer van discriminatie en worden gemarginaliseerd in de samenleving en blijven vechten voor erkenning van hun fundamentele rechten. Het verhogen van het scholarisatie van kinderen met een handicap, dat ver onder het nationale gemiddelde ligt, is een van de grote uitdagingen bij de ontwikkeling van het onderwijs in het land.

Team van Handicap International in Senegal: 80

Aanvang van het programma: 1995

Lees ook

Élisabeth, dé link tussen de ontmijners van Handicap International en de lokale bevolking
© A. Sawadogo / HI
Mijnen en andere wapens

Élisabeth, dé link tussen de ontmijners van Handicap International en de lokale bevolking

Als verbindingsofficier met de gemeenschap is Elisabeth's rol essentieel om de veiligheid van de operaties te garanderen en het vertrouwen van de bevolking te winnen. Voor, tijdens en na het ontmijningsproces.

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”
© Rem Dia Lo / HI
Mensenrechten

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”

Mijn naam is Dieynaba Diallo, ik ben 53 jaar en ik ben een Senegalese vrouw met een motorische handicap. Ik ben coördinatrice van de plaatselijke afdeling - in Thiès, Senegal - van de Pan-Afrikaanse vereniging ‘Women in law and development in Africa’, een partner van HI.

“Deze job is super. Mijn handicap doet er niet toe!” Integratie

“Deze job is super. Mijn handicap doet er niet toe!”

“Meermaals kreeg ik een stageplaats aangeboden. Tot ik op gesprek ging en ze mijn handicap zagen, daarna hoorde ik plots niets meer”, zegt Boubacar, een 33-jarige Senegalese jurist. Om situaties zoals deze recht te trekken, leidt Handicap International een project rond waardig werk voor mensen met een beperking.