Go to main content

Senegal

In Senegal werkt Handicap International aan een inclusieve, duurzame en rechtvaardige maatschappij die de levenskwaliteit van kwetsbare mensen en mensen met een handicap kan verbeteren.

Inclusief onderwijs, HI Senegal

Inclusief onderwijs, HI Senegal | © J-J. Bernard / HI

Lopende acties

Vandaag implementeert HI opleidingen en de beroeps- en economische integratie van kwetsbare personen en personen met een handicap om gelijke kansen te bevorderen. Onze organisatie werkt ook aan de bescherming en bevordering van het welzijn van mensen met een handicap, met bijzondere aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes met een handicap.

HI voert verschillende projecten uit op het gebied van inclusief onderwijs en economische integratie om de mogelijkheden voor basisonderwijs en de ontwikkeling van vaardigheden uit te breiden en het succes van jongeren met een handicap tijdens het hele leerproces te bevorderen.

HI bevordert het recht op seksuele en reproductieve gezondheid en de beschikbaarheid van gerelateerde diensten, met de nadruk op vrouwen en tienermeisjes. Onze organisatie voert ook projecten uit voor lichamelijke en functionele revalidatie en initiatieven ter verbetering van de diabeteszorg.

HI werkt voornamelijk in gebieden waar de behoeften het grootst zijn. De twee belangrijkste actiegebieden zijn de twee regio's van Dakar en de drie regio's van Casamance.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Senegal

Senegal is een belangrijke economische sterkhouder in West-Afrika. Alleen leeft een aanzienlijke percentage van de inwoners in een situatie van extreme armoede. Personen met een handicap zijn er zeer kwetsbaar en ze krijgen vaak te maken met discriminatie.

Het land is politiek uiterst stabiel en economisch dynamisch, hoewel de Covid-epidemie in 2020 de groei heeft afgeremd. Ondanks deze stabiliteit heeft de crisis in Casamance, die al meer dan dertig jaar duurt, geleid tot een groot aantal ongevallen met mijnen. Het conflict heeft geleid tot ontheemding van de bevolking en beperkte toegang tot landbouwgrond in deze regio, die bekend staat als de "broodmand van Senegal".

Het juridisch kader ten opzichte van de kwestie van handicaps in Senegal evolueert positief sinds de goedkeuring van het VN-verdrag inzake rechten voor personen met een handicap in 2010. Mensen met een beperking ondervinden dagelijks moeilijkheden om toegang te krijgen tot fundamentele rechten zoals gezondheid, onderwijs en werkgelegenheid. Ze blijven het slachtoffer van discriminatie en hebben nog een strijd te gaan om hun fundamentele rechten te laten erkennen. De inschrijving van kinderen op school blijft één van de grootste uitdagingen van het land op het gebied van onderwijsontwikkeling.

Team van Handicap International in Senegal: 69
Aanvang van het programma: 1995

Lees ook

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”
© Rem Dia Lo / HI
Mensenrechten

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”

Mijn naam is Dieynaba Diallo, ik ben 53 jaar en ik ben een Senegalese vrouw met een motorische handicap. Ik ben coördinatrice van de plaatselijke afdeling - in Thiès, Senegal - van de Pan-Afrikaanse vereniging ‘Women in law and development in Africa’, een partner van HI.

“Deze job is super. Mijn handicap doet er niet toe!” Integratie

“Deze job is super. Mijn handicap doet er niet toe!”

“Meermaals kreeg ik een stageplaats aangeboden. Tot ik op gesprek ging en ze mijn handicap zagen, daarna hoorde ik plots niets meer”, zegt Boubacar, een 33-jarige Senegalese jurist. Om situaties zoals deze recht te trekken, leidt Handicap International een project rond waardig werk voor mensen met een beperking.