Go to main content

Somaliland

Handicap International (HI) begon zijn activiteiten in Somaliland in 1992 met de oprichting van een revalidatiecentrum in Hargeisa. De strategie van HI in Somaliland bestaat erin te pleiten voor de rechten van personen met een handicap en ontwikkelingsactoren te betrekken bij de bevordering van de integratie en participatie van personen met een handicap op plaatselijk en nationaal niveau.  

HI Somalië. School voor dove kinderen in Hargeisa

HI Somalië. School voor dove kinderen in Hargeisa | © C. Smets-Luna / HI

Lopende acties

In 2017, toen zich ernstige droogte voordeed, was HI enkel in Hargeisa aanwezig voor een project voor inclusieve verkiezingen. De verslechterende situatie als gevolg van de droogte vroeg om een aangepaste reactie. HI besloot om op twee manieren de crisis te benaderen. Enerzijds werkten ze aan de inclusie mainstreaming voor ngo’s die werken aan de humanitaire respons en anderzijds gaven ze stimulerende therapie voor ondervoede kinderen.

HI voert ook projecten uit die gericht zijn op de bevordering van inclusieve humanitaire actie. Een van de projecten is gericht op bescherming, psychosociale noodhulp en doorverwijzing naar levensreddende diensten voor de meest bedreigde, ontheemde en ontvangende bevolkingsgroepen. Het project heeft geïnvesteerd in bewustmaking rond inclusieve humanitaire actie via clusters voor bescherming, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH), en beheer van klimaatverandering. Het andere project, in samenwerking met de Danish Refugee Council (DRC), is gericht op het verminderen van risico's en het redden van levens van door de crisis getroffen gezinnen door middel van inclusieve en geïntegreerde noodhulp op gemeenschapsbasis. HI ondersteunt de DRC bij het waarborgen van inclusieve acties, waarbij specifiek wordt gewerkt in drie sectoren: monitoring- en evaluatieprocessen, WASH en bescherming. 

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Somaliland

Veiligheidsrisico's en eindeloze gevechten tussen clans om de controle over land, weiden of waterbronnen, die nog worden aangewakkerd tijdens droogteperioden, blijven leiden tot ontheemding van burgers en tot grotere humanitaire noden.

Langdurige interne ontheemding in Somalië heeft ook geleid tot het verlies van sociale beschermingsnetwerken. Velen zijn al tientallen jaren ontheemd, worden gemarginaliseerd en lopen het risico van gedwongen uitzetting, discriminatie, alomtegenwoordige uitbuiting en misbruik. Gezinnen met een vrouw aan het hoofd binnen intern ontheemde gemeenschappen zijn bijzonder kwetsbaar en hebben vaak beperkte toegang tot justitie, diensten en bijstand, waaronder medische zorg en psychosociale ondersteuning. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor diverse vormen van misbruik, waaronder praktijken als genitale verminking van vrouwen, gedwongen huwelijken en huwelijken op jonge leeftijd, scheiding van gezinnen, kinderarbeid en gedwongen rekrutering bij gewapende groepen.

Het is belangrijk om te weten dat Somaliland sociaal homogener is dan Somalië of de meeste andere Afrikaanse staten (en een grotere homogeniteit betekent meestal een groter vertrouwen tussen de burgers). 

Team van Handicap International in Somaliland: 73

Aanwezig in Somaliland: sinds 1992

Lees ook

Droogte in Somaliland bedreigt herdersgemeenschappen
© HI
Integratie

Droogte in Somaliland bedreigt herdersgemeenschappen

De 55-jarige Amina komt uit een oude herdersfamilie. Jaren van onvoldoende regenval en de klimaatverandering hebben haar werk en familie in gevaar gebracht, waardoor ze gedwongen werden hun huis en manier van leven te verlaten.