Goto main content

Somalia

Handicap International (HI) begon haar activiteiten in Somaliland in 1992 met het opzetten van een revalidatiecentrum in Hargeisa. De strategie van HI in Somaliland bestaat erin te pleiten voor de rechten van personen met een handicap en ontwikkelingsactoren te betrekken bij de bevordering van inclusie en participatie van personen met een handicap op lokaal en nationaal niveau.

HI Somalië. School voor dove kinderen in Hargeisa

HI Somalië. School voor dove kinderen in Hargeisa | © C. Smets-Luna / HI

Lopende acties

HI ondersteunt risicogroepen bij de toegang tot bescherming, psychosociale en mentale gezondheidszorg, en revalidatiezorg, en streeft ernaar dat humanitaire acties ook gericht zijn op personen met een handicap en andere bevolkingsgroepen die uitgesloten dreigen te worden.

Voor ontheemden en gastbewoners richt HI zich op bescherming, psychosociale noodhulp en doorverwijzing naar levensreddende diensten. De organisatie biedt ook functionele en fysieke revalidatiediensten aan personen met een handicap en revalidatietherapie voor kinderen die aan ondervoeding lijden. Voor mensen met psychologische problemen biedt HI mentale gezondheidszorg en psychologische ondersteuning en versterkt het de diensten voor kwetsbare leden van de door de crisis getroffen bevolking.

HI verleent steun, middelen en opleiding aan lokale en internationale humanitaire organisaties om de IASC-richtsnoeren voor inclusie van personen met een handicap en voor een meer inclusieve coördinatie van gegevensverzameling en programmering.

In het licht van de aanhoudende gevolgen van de COVID-19 pandemie is HI in 2022 begonnen met onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 voor personen met een handicap en met het ondersteunen van inclusieve gezondheidsdiensten om aan hun behoeften te voldoen.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Somalië

Endemische gevechten tussen clans om de controle over land, weiland of waterbronnen, een verschijnsel dat tijdens de droogte nog wordt versterkt, blijven burgers op de vlucht drijven.

De onveiligheid leidt ook tot ontheemding en vergroot de humanitaire behoeften. Langdurige binnenlandse verplaatsingen in Somalië hebben ook geleid tot het verlies van sociale beschermingsnetwerken. Velen zijn al tientallen jaren ontheemd, zijn gemarginaliseerd en lopen het risico van gedwongen uitzetting, discriminatie, alomtegenwoordige uitbuiting en misbruik. Gezinnen met een vrouw aan het hoofd binnen ontheemde gemeenschappen zijn bijzonder kwetsbaar en hebben vaak beperkte toegang tot justitie, diensten en bijstand, waaronder medische zorg en psychosociale ondersteuning. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor diverse vormen van misbruik, waaronder praktijken als genitale verminking van vrouwen, gedwongen en vroegtijdig huwelijk, scheiding van gezinnen, kinderarbeid en gedwongen rekrutering voor gewapende groepen.

Team van Handicap International in Somalië: 25

Aanwezig in Somalië: sinds 1992

Lees ook

Droogte in Somaliland bedreigt herdersgemeenschappen
© HI
Integratie

Droogte in Somaliland bedreigt herdersgemeenschappen

De 55-jarige Amina komt uit een oude herdersfamilie. Jaren van onvoldoende regenval en de klimaatverandering hebben haar werk en familie in gevaar gebracht, waardoor ze gedwongen werden hun huis en manier van leven te verlaten.

Voedselcrisis in Oost-Afrika: onze noodhulp Noodhulp

Voedselcrisis in Oost-Afrika: onze noodhulp

In Oost-Afrika zijn al honderdduizenden mensen van huis weggevlucht naar plaatsen waar ze hopen voedsel en veiligheid te vinden. Allemaal hebben ze nood aan hulp, maar sommigen dreigen door de mazen van het net te vallen. “Dat willen we niet laten gebeuren”, zeggen onze drie programmadirecteurs in Somaliland, Zuid-Soedan en Ethiopië.

Voedselcrisis: nieuwe projecten in Oost-Afrika

Voedselcrisis: nieuwe projecten in Oost-Afrika

Als antwoord op de voedselcrisis en het toenemende leed dat onze teams ter plaatse vaststellen, lanceert Handicap International twee nieuwe activiteiten in Oost-Afrika.