Goto main content

Somalië

Handicap International begon haar werk in Somalië in 1992 met het opzetten van een revalidatiecentrum in Hargeisa. De strategie van Handicap International in Somalië bestaat erin de rechten van personen met een handicap te verdedigen en ontwikkelingsactoren te betrekken bij de bevordering van inclusie en participatie van personen met een handicap op lokaal en nationaal niveau.

Vrouwen zitten in een cirkel in een grote zaal met elkaar te praten, onder begeleiding van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg.

Hargeisa, 2020. Een psychosociale ondersteuningsgroep georganiseerd door HI in het ontheemdenkamp in Malawle. | © HI

Lopende acties

Handicap International zet zich in om mensen die zijn blootgesteld aan risico's te helpen bij de toegang tot bescherming, psychosociale ondersteuning, mentale gezondheidszorg, gezondheidszorg en functionele revalidatiezorg, en streeft ernaar dat humanitaire acties ook gericht zijn op personen met een handicap en andere bevolkingsgroepen die uitgesloten dreigen te worden.

Voor ontheemde personen en gastgemeenschappen richt Handicap International zich op bescherming, psychosociale noodhulp en doorverwijzing naar levensreddende diensten. De organisatie biedt ook functionele en fysieke revalidatiediensten aan personen met een handicap en kinesitherapie om ondervoede kinderen te stimuleren. Voor mensen in psychologische nood biedt Handicap International mentale gezondheidszorg en psychologische ondersteuning en versterkt het de diensten om inclusie van de kwetsbare leden van de bevolking in een crisissituatie te garanderen.

Handicap International biedt steun, middelen en opleiding aan lokale en internationale humanitaire organisaties om de IASC-richtlijnen voor inclusie van personen met een handicap en voor een meer inclusieve coördinatie van gegevensverzameling en programmering in werking te zetten.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Somalië

Endemische gevechten tussen clans om de controle over land, weilanden of waterbronnen, die tijdens de droogte nog verergeren, blijven burgers op de vlucht drijven.

De onveiligheid leidt ook tot ontheemding en vergroot de humanitaire behoeften. Langdurige binnenlandse verplaatsingen in Somalië hebben de sociale beschermingsnetwerken verzwakt. Velen zijn al tientallen jaren ontheemd, zijn gemarginaliseerd en lopen risico op uitzetting, discriminatie, uitbuiting en voortdurend misbruik. In deze gemeenschappen zijn gezinnen met een vrouw aan het hoofd bijzonder kwetsbaar en hebben ze vaak beperkte toegang tot justitie, diensten en hulp, waaronder medische zorg en psychosociale ondersteuning. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor diverse vormen van misbruik, waaronder praktijken als genitale verminking van vrouwen, gedwongen en vroegtijdig huwelijk, scheiding van gezinnen, kinderarbeid en gedwongen rekrutering voor gewapende groepen.

Team van Handicap International in Somalië: 25

Aanwezig in Somalië: sinds 1992

Lees ook

Droogte in Somaliland bedreigt herdersgemeenschappen
© HI
Integratie

Droogte in Somaliland bedreigt herdersgemeenschappen

De 55-jarige Amina komt uit een oude herdersfamilie. Jaren van onvoldoende regenval en de klimaatverandering hebben haar werk en familie in gevaar gebracht, waardoor ze gedwongen werden hun huis en manier van leven te verlaten.

Voedselcrisis in Oost-Afrika: onze noodhulp Noodhulp

Voedselcrisis in Oost-Afrika: onze noodhulp

In Oost-Afrika zijn al honderdduizenden mensen van huis weggevlucht naar plaatsen waar ze hopen voedsel en veiligheid te vinden. Allemaal hebben ze nood aan hulp, maar sommigen dreigen door de mazen van het net te vallen. “Dat willen we niet laten gebeuren”, zeggen onze drie programmadirecteurs in Somaliland, Zuid-Soedan en Ethiopië.

Voedselcrisis: nieuwe projecten in Oost-Afrika

Voedselcrisis: nieuwe projecten in Oost-Afrika

Als antwoord op de voedselcrisis en het toenemende leed dat onze teams ter plaatse vaststellen, lanceert Handicap International twee nieuwe activiteiten in Oost-Afrika.