Goto main content

Somaliland

HI is actief in Somaliland om de rechten te beschermen van personen met een handicap. De organisatie zorgt ervoor dat kwetsbare personen, waaronder mensen met een handicap, ook bereikt worden door de noodhulp als reactie op de hongersnood in West-Afrika.

© C. Smets-Luna / HI

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Somaliland, een gebied in het noorden van Somalië dat grenst met Djibouti, verklaarde zijn onafhankelijkheid in 1991 na een bijzonder bloederige burgeroorlog tegen het regime van de Somalische dictator Siad Barre. Sindsdien opereert Somaliland als democratische staat, maar het is niet erkend door de internationale gemeenschap. De hoofdstad is Hargeisa. Aangezien de staat niet erkend is door de VN, heeft Somaliland geen toegang tot ontwikkelingsfondsen om de gezondheid en het welzijn van zijn bevolking te verbeteren.

55% van de bevolking zijn nomaden of semi-nomaden. De situatie in Somaliland is over het algemeen stabiel, hoewel de veiligheidssituatie in het land kwetsbaar blijft door een slecht beheer door de staat, de inefficiënte toepassing van de wet, en de wildgroei van lichte wapens. In 2016 was HI actief in alle delen van Somaliland.

Aantal HI medewerkers: 15

Startdatum van het programma: 1992