Goto main content

Economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Venezuela

Integratie
Venezuela

Door de uitbreiding van hun kippen- en viskwekerij, verbetert de levenstandaard van Walter en zijn gezin en dragen ze rechtstreeks bij aan de economische stabiliteit van hun gemeenschap.

© M. Campos / HI

In Apure, een zuid-westelijke staat van Venezuela die grenst aan Colombia, werkt Handicap International aan het bevorderen van vrede en sociale cohesie via de ondersteuning van de economische ontwikkeling van gemeenschappen in de Venezolaanse vlakten. De organisatie ondersteunt er projecten van de lokale bevolking om hun veerkracht te versterken en gemeenschapsinitiatieven te ontwikkelen. Zo kreeg de 34-jarige Walter Guevara Medina steun om zijn kippen- en viskwekerij te ontwikkelen en een duurzaam inkomen voor zijn gezin te garanderen. 

Beperkte economische mogelijkheden

L’élevage de poules et de poissons fait vivre la famille de Walter. © M. Campos / HIIn het dorp van Walter leven de meeste mensen van veeteelt of verbouwen ze van cacao, citroenen of bananen. Ondanks de nabijheid van de Sarare-rivier, zorgt visvangst, die slechts op kleine schaal wordt gedaan om de gezinnen te voeden, niet voor een extra bron van inkomsten.

"Voor sommige gezinnen is de verkoop van gestremde melk hun enige bestaansmiddel. Om dit te kunnen doen, reizen ze naar verkooppunten via wegen die in slechte staat verkeren en alleen toegankelijk zijn per motor of paard. Ook de bruggen zijn vervallen," legt Walter uit.

Duurzame verhoging van bestaansmiddelen

Poisson cachama élevé par Walter. © M. Campos / HIWalter leeft samen met zijn vrouw en hun drie kinderen van een klein bedrijfje met legkippen en van de kweek van van cachamavissen. Dankzij het project van Handicap International hebben Walter en zijn familie ondersteuning gekregen om hun bedrijfje te onderhouden en zelfs uit te breiden. Hiermee kunnen ze het inkomen van de familie veiligstellen en verhogen ze tegelijkertijd de veerkracht van de hele gemeenschap. Handicap International voorzag hen van heel wat materiaal, onder meer kippengaas om het kippenhok uit te breiden en te beveiligen.

"We hebben ook een pomp gekregen, waarmee we zuurstof genereren voor onze viskwekerijen. We hebben ook drinkbakken en voederbakken voor de legkippen gekregen. Op dit moment leggen ze zo'n 38 eieren per dag, waarvan een deel voor eigen consumptie is en de rest voor de verkoop. Omdat we meer kippen gaan kopen, zal de productie nog toenemen."

Het project 'Preventie van en bescherming tegen de dreiging van gewapend geweld door het versterken van de veerkracht van de gemeenschap in Alto Apure, Venezuela' werd uitgevoerd door Handicap International in samenwerking met twee lokale partnerorganisaties, Repas en Tinta Violeta. Het doel was om de vrede in de regio te bevorderen en de impact van conflicten te verminderen door het versterken van veerkrachtmechanismen, conflictbeheersing en sociale cohesie door middel van een inclusieve aanpak. Het project werd gefinancierd door het Crisis and Support Centre (CDCS) van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gepubliceerd op: 28 februari 2024

Meer over dit onderwerp

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’
© J. Labeur / HI
Integratie

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’

Sandra Boisseau, experte bij Handicap International, over de aanpak en het belang van inclusief onderwijs.

Mahamat woont in een kamp voor ontheemden in Tsjaad. Dankzij Handicap International kan hij naar school.
HI
Integratie Noodhulp

Mahamat woont in een kamp voor ontheemden in Tsjaad. Dankzij Handicap International kan hij naar school.

Mahamat (niet zijn echte naam) is 13 jaar oud. Hij ontvluchtte zijn dorp voor gewapende bendes en leeft sindsdien in een kamp voor ontheemden in Kousseri, aan de oevers van het Tsjaadmeer.