Goto main content

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Noodhulp
Palestijnse gebieden

Statement van Handicap International

Archieffoto Jenin

Archieffoto Jenin

De recente inval in Jenin op 21 mei, waarbij zeven Palestijnen werden gedood en negentien anderen gewond raakten, is een van de dodelijkste in maanden. Dit incident komt boven op het al bestaande aantal van 500 Palestijnen die door het Israëlische leger en kolonisten in de bezette Westelijke Jordaanoever zijn gedood. In de afgelopen maanden is geweld tegen Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever leven, een verontrustende trend geworden. Sinds 7 oktober worden steden en dorpen in de hele Westelijke Jordaanoever geconfronteerd met toegangsbeperkingen, dagelijkse militaire operaties, golven van arrestaties, vergeldingsverwoestingen en toenemend geweld van kolonisten. Deze acties leidden tot de ontheemding van burgers en een toename van doden en gewonden. Palestijnen ervaren een meedogenloze escalatie van geweld, wat resulteert in nieuwe verwondingen, langdurige beperkingen, handicaps en mentale gezondheidsproblemen.

De voortdurende militaire operaties hebben een negatieve invloed op de levensomstandigheden van de Palestijnen. De toegang tot de markt is beperkt, waardoor het moeilijk is om goederen te vervoeren, te verkopen en in te voeren, wat uiteindelijk leidt tot tekorten en hogere voedselprijzen. Bovendien belemmert deze situatie de verstrekking van humanitaire hulp en vertraagt het de tijdige levering van voedselhulp aan kwetsbare groepen. De teams van Handicap International ondervinden vertraging omdat hun toegang tot de gebouwen, waar ze fysieke revalidatiesessies organiseren, wordt belemmerd. Deze gebouwen zijn in de eerste plaats al ontoegankelijk voor mensen met een handicap.

Handicap International vraagt een onmiddellijk einde aan het geweld tegen burgers en civiele gebouwen. Bovendien moeten alle barrières voor verplaatsingen op de Westelijke Jordaanoever worden opgeheven. De veiligheid van burgers en civiele infrastructuren moet prioriteit krijgen.

Gepubliceerd op: 23 mei 2024

Meer over dit onderwerp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis
© HI
Noodhulp

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis

Handicap International heeft 40 mensen in dienst in Gaza, die ondersteund worden door 300 vrijwilligers. De organisatie treedt ook op in Egypte en Libanon om de invloed van de crisis te verzachten. 

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie