Goto main content

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Noodhulp
Palestina

Statement van Handicap International

Archieffoto Jenin

Archieffoto Jenin

De recente inval in Jenin op 21 mei, waarbij zeven Palestijnen werden gedood en negentien anderen gewond raakten, is een van de dodelijkste in maanden. Dit incident komt boven op het al bestaande aantal van 500 Palestijnen die door het Israëlische leger en kolonisten in de bezette Westelijke Jordaanoever zijn gedood. In de afgelopen maanden is geweld tegen Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever leven, een verontrustende trend geworden. Sinds 7 oktober worden steden en dorpen in de hele Westelijke Jordaanoever geconfronteerd met toegangsbeperkingen, dagelijkse militaire operaties, golven van arrestaties, vergeldingsverwoestingen en toenemend geweld van kolonisten. Deze acties leidden tot de ontheemding van burgers en een toename van doden en gewonden. Palestijnen ervaren een meedogenloze escalatie van geweld, wat resulteert in nieuwe verwondingen, langdurige beperkingen, handicaps en mentale gezondheidsproblemen.

De voortdurende militaire operaties hebben een negatieve invloed op de levensomstandigheden van de Palestijnen. De toegang tot de markt is beperkt, waardoor het moeilijk is om goederen te vervoeren, te verkopen en in te voeren, wat uiteindelijk leidt tot tekorten en hogere voedselprijzen. Bovendien belemmert deze situatie de verstrekking van humanitaire hulp en vertraagt het de tijdige levering van voedselhulp aan kwetsbare groepen. De teams van Handicap International ondervinden vertraging omdat hun toegang tot de gebouwen, waar ze fysieke revalidatiesessies organiseren, wordt belemmerd. Deze gebouwen zijn in de eerste plaats al ontoegankelijk voor mensen met een handicap.

Handicap International vraagt een onmiddellijk einde aan het geweld tegen burgers en civiele gebouwen. Bovendien moeten alle barrières voor verplaatsingen op de Westelijke Jordaanoever worden opgeheven. De veiligheid van burgers en civiele infrastructuren moet prioriteit krijgen.

Gepubliceerd op: 23 mei 2024

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.