Goto main content

Gaza: een crisis bovenop een crisis

Noodhulp
Palestijnse gebieden

Sharaf Al Faqawi en Haytham Abusabet, medewerkers van Handicap International in Gaza, beschrijven de situatie ter plekke.

HI-medewerkers en vrijwilligers organiseren recreatieve activiteiten voor kinderen in een UNRWA-onderkomen in Khan Younès West, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Oktober 2023.

HI-medewerkers en vrijwilligers organiseren recreatieve activiteiten voor kinderen in een UNRWA-onderkomen in Khan Younès West, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Oktober 2023. | © HI

De aanvallen van Hamas en de Israëlische represailles hebben verwoestende gevolgen voor de burgers. Van de 1,4 miljoen ontheemden in de Gazastrook zijn er bijna 580.000 ondergebracht in 150 noodopvangcentra die zijn toegewezen door UNRWA (Organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten). Sharaf Al Faqawi en Haytham Abusabet maken deel uit van het team van Handicap International in Gaza.

In normale tijden hadden Sharaf Al Faqawi en Haytham Abusabet, respectievelijk regiomanager en technisch medewerker rond financiële ondersteuning, vrij gewone dagen: zorgen voor hun gezin, werken met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen rond revalidatiezorg, toegang tot onderwijs of toegang tot basisdiensten, en na het werk wat vrienden ontmoeten.

Sinds 8 oktober is alles veranderd. Hun belangrijkste taak is nu om de noden van de ontheemde bevolking te evalueren en vooral om aan hun essentiële behoeften te voldoen: verdeling van noodhulppakketten en mobiliteitshulpmiddelen, zorgen voor psychosociale hulp, algemene bescherming, bewustmaking over de gevaren van niet-ontplofte explosieven, enzovoort.

Alles achterlaten

Burgers hebben geen toegang meer tot basisbehoeften zoals voedsel, drinkwater, elektriciteit en gezondheidszorg. Mensen met een handicap of chronische ziekte worden extra hard door de situatie getroffen.  

Gezinnen zijn in allerijl hun huizen ontvlucht en hebben alles achtergelaten... Personen met een handicap hebben hun hulpmiddelen moeten achterlaten. Zieken hebben hun medische behandelingen moeten opgeven. "De familie van een kind van 3 jaar met hersenverlamming moest hun huis verlaten en liet zijn medicijnen achter", vertelt Haytham Abusabet. "Het kind heeft de afgelopen dagen veel last gehad van spierkrampen omdat hij niet over de benodigde medicijnen beschikte."

Oproep tot staakt-het-vuren

 

Sharaf Al Faqawi vertelt dat mensen uitgeput zijn en dat dit eigenlijk al het geval was voordat het conflict escaleerde. Er zijn nu bijna geen middelen meer over. Volwassenen onthouden zich van voedsel of verminderen hun porties om hun kinderen te kunnen voeden. Soms eten ze zelfs een hele dag niet.

 

    "Ik weet niet of ze zich hebben aangepast aan deze situatie, of dat ze simpelweg gedwongen werden dit te doen."

Handicap International roept alle partijen in het conflict op om te stoppen met het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De organisatie steunt ook #CeasefireNow, een open oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om deze humanitaire ramp en verder verlies van onschuldige mensenlevens te stoppen, en om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp snel en veilig kan worden geleverd.

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort
© HI
Gezondheid Noodhulp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza Noodhulp

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza

Alleen een staakt-het-vuren tussen de partijen in het conflict kan een tegemoetkoming aan de immense noden van de burgerbevolking mogelijk maken.

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.