Goto main content

HI anticipeert op cycloon en start met noodhulp na doortocht

Noodhulp
Bangladesh

Cycloon Mocha raasde op zondag 14 mei over Bangladesh en Myanmar. HI bracht kwetsbare personen in veiligheid en ontplooit hulp aan de slachtoffers.

Een man zit in zijn beschadigde huis

© HI

De cycloon Mocha raasde op zondag 14 mei 2023 over het zuidoosten van Bangladesh en het noorden van Myanmar. In het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar ontvluchtten bijna 200.000 mensen hun schuilplaats. Handicap International, dat als hulporganisatie al actief is in de regio, biedt er noodhulp aan de meest kwetsbaren en slaagde erin om 600 mensen, waaronder personen met een handicap, in veiligheid te brengen.


Abdur, een 57-jarige Rohingya vluchteling, trof zijn onderkomen volledig verwoest aan. Enkele uren voor de voor de inslag van Mocha evacueerden de hulpverleners van Handicap International hem naar een veiligere plek.

 

"Ik ben alles kwijt. Vanuit mijn rolstoel heb ik geen toegang meer tot basisvoorzieningen, zoals een toilet. Nooit eerder maakte ik zoiets mee in mijn leven. Als ik in mijn schuilplaats gebleven was, zou ik dood zijn. Ik weet niet hoe ik toegang moet krijgen tot eten of drinken, laat staan dat ik mezelf kan verplaatsen in het kamp. Ik zit hier vast.” - Abdur, inwoner Cox's Bazar

Als antwoord op de situatie van Abdur verleent Handicap International de nodige steun om zijn woonplaats (en die van vele anderen) opnieuw op te bouwen.


Doeltreffende voorbereiding

In tegenstelling tot Abdur, besloten verschillende vluchtelingen het kamp in Cox’s Bazar niet te verlaten. De angst om nooit meer naar huis te kunnen keren, speelde hierbij een rol. Rajesh Chandra, directeur van het programma van Handicap International in Bangladesh, legt uit hoe het ergste kon worden voorkomen.

“Tot op het allerlaatste moment hebben onze teams preventieberichten verspreid. Ze zijn van deur tot deur gegaan om mensen uit te leggen waar de naartoe konden vluchten en hoe ze hun bezittingen konden beschermen. Dankzij deze doeltreffende voorbereiding en coördinatie tussen de verschillende actoren hebben we ongetwijfeld veel levens kunnen redden. We waren voorbereid op een nachtmerrie, maar gelukkig veranderde Mocha van koers voordat hij onze kust raakte. De windsnelheid daalde tot minder dan 100 km/u en de vluchtelingenkampen bleven van het ergste bespaard." - Rajesh Chandra, Programmadirecteur HI Bangladesh

Behoeften van de slachtoffers vervullen


Sinds de cycloon toesloeg, mobiliseerden teams van Handicap International zich in 26 verschillende kampen in Cox’s Bazar. Ze evalueren de schade en de behoeften van de slachtoffers, op vlak psychosociale steun en revalidatiezorg of verwijzen hen door naar diensten die hen kunnen helpen met de wederopbouw van hun onderkomen. Daarbij geven ze steeds voorrang aan kinderen en volwassenen met een handicap. Om dit op een doelgerichte manier te doen, richt Handicap International zich tot de behoeften van alle mensen die rechtstreeks door de cycloon zijn getroffen.

In de 26 kampen waar Handicap International actief is:
•    zijn ten minste 21.000 mensen direct getroffen door de cycloon Mocha.
(Dit cijfer kan in de komende uren en dagen veranderen.)

•    zijn 3900 onderkomens gedeeltelijk beschadigd door vallende bomen.

•    vernielde de cycloon 306 schuilplaatsen volledig.

•    zijn er geen dodelijke slachtoffers of vermisten.


Voor Rajesh Chandra is de grootste zorg op dit moment de psychologische en emotionele toestand van de mensen. "De Rohingya-vluchtelingen worden geconfronteerd met toenemende onveiligheid in de kampen en een vermindering van hun voedselhulp. Bovendien hebben de recente grootschalige branden en overstromingen de meest kwetsbaren onder hen zwaar onder druk gezet, waardoor zij nog verder zijn verzwakt. Het bieden van bescherming en psychologische steun aan deze mensen is onze prioriteit."  

 

Gepubliceerd op: 15 mei 2023

Meer over dit onderwerp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort
© HI
Gezondheid Noodhulp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza Noodhulp

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza

Alleen een staakt-het-vuren tussen de partijen in het conflict kan een tegemoetkoming aan de immense noden van de burgerbevolking mogelijk maken.

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.