Goto main content

Landmijnen maakten vorig jaar bijna 6000 slachtoffers

Mijnen en andere wapens

De Landmine Monitor meldt een stijging van 22% in het aantal doden en gewonden door landmijnen.

Een jongeman met een prothese staat naast een koe in een bergachtig landschap

Abdulaleem raakte een been kwijt door een ongeval met een landmijn. In Jemen vielen vorig jaar 499 gewonden en doden door landmijnen die bleven liggen. | © ISNAD Agency / HI

In 2023 vielen 5757 slachtoffers door incidenten met landmijnen. 84% van deze doden en gewonden waren burgers. Dat blijkt uit de nieuwste Landmine Monitor, een jaarlijks rapport van de International Campaign to Ban Landmines (ICBL), dat het gebruik van landmijnen opvolgt. De hoge cijfers zijn het gevolg van een groei in het aantal gewapende conflicten en een stijging in het gebruik van zelfgemaakte landmijnen sinds 2015.

Tegenover 2022 vielen er 22% meer doden en gewonden in 2023. In maar liefst 55 verschillenden landen werden incidenten gerapporteerd. De meeste slachtoffers vielen in Myanmar (1003), Syrië (933) en Afghanistan (651). Maar ook in Oekraïne, Jemen, Nigeria, Burkina Faso, Mali, Ethiopië en Irak vielen telkens tussen de 100 en 600 slachtoffers.

"Jaar na jaar blijft het aantal slachtoffers van landmijnen zeer hoog. Er zijn steeds meer conflicten, en bovendien blijven gebieden lange tijd verontreinigd met explosieven, waardoor er slachtoffers vallen lang nadat het geweld is gestopt”, zegt Anne Héry, directeur beleid bij Handicap International. In Jemen is het geweld aanzienlijk afgenomen sinds de wapenstilstand in oktober 2021. Toch vielen er vorig jaar 499 slachtoffers door landmijnen die bleven liggen.

Landmijnen opnieuw ingezet

Tussen midden 2023 en oktober 2024 werden nieuwe landmijnen al zeker door de landen Myanmar, Rusland, Iran en Noord-Korea ingezet. Daarnaast werden nieuwe landmijnen ook door gewapende groeperingen gebruikt in Colombia, India, Myanmar, Pakistan, Palestina (Gaza) en de Sahelregio. De inzet van landmijnen door Rusland sinds de invasie in Oekraïne zorgde voor het meest wijdverspreide gebruik van landmijnen in decennia. Hoogstwaarschijnlijk maakte ook Oekraïne al gebruik van landmijnen in en rond de stad Izium in 2022. Oekraîne is nochtans een ondertekenaar van het Verdrag van Ottowa, dat de productie, opslag, transfer en gebruik van landmijnen verbiedt.

“Het is alarmerend dat landen die het Ottowa-verdrag ondertekenden het recente gebruik van landmijnen onvoldoende veroordelen”, zegt Anne Héry.  “Bij hun ondertekening kwamen de landen overeen om in de sterkst mogelijke bewoordingen elk gebruik van antipersoonsmijnen, door welke actor dan ook, onder welke omstandigheden dan ook, te veroordelen. Staten moeten het belang en de effectiviteit van het verbod op landmijnen opnieuw bevestigen."

Bekijk het volledige rapport (in het Engels)

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 18 november 2024

Meer over dit onderwerp

Vrouwen voorop in het ontmijningsproces
© J. M. Vargas / HI
Mijnen en andere wapens

Vrouwen voorop in het ontmijningsproces

In het Colombiaanse departement Meta graaft Handicap International explosieve resten van de burgeroorlog op. Om haar teams te vormen werden ook lokaal heel wat medewerkers gerekruteerd.

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers Mijnen en andere wapens

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers

Volgens de Cluster Munition Monitor 2024 waren ook vorig jaar meer dan 9 op de 10 slachtoffers onschuldige burgers.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.