Goto main content

Meer dan 16 ton aan hulpgoederen op weg naar Haïti

Noodhulp
Haïti

Handicap International heeft naar aanleiding van de aardbeving in Haïti 16 ton aan humanitaire hulpgoederen vrijgemaakt vanuit zijn depot in Dubai. Het materiaal is op weg naar Port-au-Prince.

Het humanitaire depot van HI in Dubai.

Het humanitaire depot van HI in Dubai. | © Archives / HI

Logistieke hub

Verschillende tonnen aan materiaal zijn vertrokken vanuit de logistieke basis in Dubai. Ze zijn bedoeld voor de mensen die het zwaarst getroffen werden door de aardbeving op 14 augustus. Bij de ramp lieten 2 200 mensen het leven, meer dan 12 000 anderen raakten gewond. Meer dan 650 000 mensen hebben nood aan humanitaire hulp. De behoeften zijn met andere woorden enorm.

Onze organisatie besloot daarop om substantiële steun te verlenen aan honderden getroffen families: 1 500 hygiënekits - die opgeslagen lagen in het noodhulpdepot van HI in Dubai - zijn op weg naar Haïti.

Deze bestaan onder andere uit:

  • handdoeken,
  • tandenborstels,
  • zeep

Het zorgt ervoor dat 1 500 kwetsbare families een menswaardig hygiëneniveau kunnen behouden ondanks de bijzonder moeilijke levensomstandigheden.

De humanitaire lading bestaat verder ook uit waterreservoirs en zuiveringstabletten.

Humanitaire luchtbrug

Handicap International stuurt ook mobiliteitshulpmiddelen, zoals rolstoelen, krukken, rollators en witte stokken (voor personen met een visuele beperking. Vele mensen zijn hun hulpmiddelen namelijk kwijtgeraakt. Het materiaal kan ook in ziekenhuizen verdeeld worden onder de gewonde patiënten.

In totaal zal dus meer dan 16 ton aan humanitaire hulpgoederen vertrekken via een humanitaire luchtbrug die gefinancierd wordt door ECHO, het directoraat-generaal Europese civiele bescherming en humanitaire hulp. De coördinatie gebeurt dan weer door het Humanitair Logistiek Netwerk. Het bundelen van de krachten zorgt ervoor dat de hulpverlening in Haïti sneller op gang komt.

Gepubliceerd op: 7 september 2021

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.