Goto main content

Nieuw rapport over de verwoestende impact van explosieve wapens op burgers in Gaza

Mijnen en andere wapens
Palestina

De beleidsdienst van Handicap International komt naar buiten met nieuw document: 'De impact van explosieven in Gaza - De mensen achter de cijfers'.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023. | © Handicap International | Photo © Tom Shelton / HI

Handicap International (HI) volgt al jaren de verwoestende gevolgen van explosieve wapens op de voet. Ze houdt daarbij ook specifiek evoluties als de verstedelijking van conflicten en de humanitaire gevolgen van het gebruik van wapens in het oog. In november 2022 werd, mede dankzij HI's beleidswerk en na een diplomatiek proces van drie jaar, een politieke verklaring goedgekeurd door 83 landen die burgers beter moet beschermen tegen het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden (EWIPA).

De ngo publiceert nu een factsheet 'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers' waarin de aandacht wordt gevestigd op de basisbehoeften van mannen, vrouwen en kinderen waaraan, door de impact van explosieve wapens, niet langer kan worden voldaan. In het document staan ook verschillende getuigenissen van overlevenden die hun ervaringen delen. Dankzij deze getuigenissen wordt een beeld gevormd van de impact op de mensen achter de cijfers uit de factsheet.

Palestina is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het gebruik van explosieve wapens. Onze experten medische zorg, revalidatiezorg, mentale gezondheid en psychosociale steun zijn dagelijks getuige van de noden en uitdagingen waarmee gemeenschappen, personen en families, die getroffen zijn door explosieve wapens, worden geconfronteerd. Dit document benadrukt de urgentie voor een nieuwe politieke verklaring, en in het bijzonder humanitaire verbintenissen, zoals die inzake slachtofferhulp.

 

De infofiche downloaden

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

Meer over dit onderwerp

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International