Goto main content

Nieuw rapport over de verwoestende impact van explosieve wapens op burgers in Gaza

Mijnen en andere wapens
Palestijnse gebieden

De beleidsdienst van Handicap International komt naar buiten met nieuw document: 'De impact van explosieven in Gaza - De mensen achter de cijfers'.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023. | © Handicap International | Photo © Tom Shelton / HI

Handicap International (HI) volgt al jaren de verwoestende gevolgen van explosieve wapens op de voet. Ze houdt daarbij ook specifiek evoluties als de verstedelijking van conflicten en de humanitaire gevolgen van het gebruik van wapens in het oog. In november 2022 werd, mede dankzij HI's beleidswerk en na een diplomatiek proces van drie jaar, een politieke verklaring goedgekeurd door 83 landen die burgers beter moet beschermen tegen het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden (EWIPA).

De ngo publiceert nu een factsheet 'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers' waarin de aandacht wordt gevestigd op de basisbehoeften van mannen, vrouwen en kinderen waaraan, door de impact van explosieve wapens, niet langer kan worden voldaan. In het document staan ook verschillende getuigenissen van overlevenden die hun ervaringen delen. Dankzij deze getuigenissen wordt een beeld gevormd van de impact op de mensen achter de cijfers uit de factsheet.

Palestina is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het gebruik van explosieve wapens. Onze experten medische zorg, revalidatiezorg, mentale gezondheid en psychosociale steun zijn dagelijks getuige van de noden en uitdagingen waarmee gemeenschappen, personen en families, die getroffen zijn door explosieve wapens, worden geconfronteerd. Dit document benadrukt de urgentie voor een nieuwe politieke verklaring, en in het bijzonder humanitaire verbintenissen, zoals die inzake slachtofferhulp.

 

De infofiche downloaden

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen
© K.W Dalati / HI
Mijnen en andere wapens Preventie

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen

Net na de aardbeving startte een team van Handicap International met sensibiliseringssessies. Hoe jezelf beschermen tijdens en na een aardbeving, en dat in een land in oorlog?

"Zones met explosieven kunnen zich verplaatst hebben"
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

"Zones met explosieven kunnen zich verplaatst hebben"

Gary Toombs, hoofd van de ontmijningsoperaties van Handicap International, legt uit hoe de aardbeving van 6 februari een al uitzichtloze humanitaire situatie nog maar eens verergert.

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt
HI
Mijnen en andere wapens

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt

Stevig beleidswerk van Handicap International levert na 3 jaar onderhandelingen dan eindelijk zijn vruchten af.