Goto main content

Nieuw rapport over de verwoestende impact van explosieve wapens op burgers in Gaza

Mijnen en andere wapens
Palestijnse gebieden

De beleidsdienst van Handicap International komt naar buiten met nieuw document: 'De impact van explosieven in Gaza - De mensen achter de cijfers'.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023. | © Handicap International | Photo © Tom Shelton / HI

Handicap International (HI) volgt al jaren de verwoestende gevolgen van explosieve wapens op de voet. Ze houdt daarbij ook specifiek evoluties als de verstedelijking van conflicten en de humanitaire gevolgen van het gebruik van wapens in het oog. In november 2022 werd, mede dankzij HI's beleidswerk en na een diplomatiek proces van drie jaar, een politieke verklaring goedgekeurd door 83 landen die burgers beter moet beschermen tegen het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden (EWIPA).

De ngo publiceert nu een factsheet 'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers' waarin de aandacht wordt gevestigd op de basisbehoeften van mannen, vrouwen en kinderen waaraan, door de impact van explosieve wapens, niet langer kan worden voldaan. In het document staan ook verschillende getuigenissen van overlevenden die hun ervaringen delen. Dankzij deze getuigenissen wordt een beeld gevormd van de impact op de mensen achter de cijfers uit de factsheet.

Palestina is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het gebruik van explosieve wapens. Onze experten medische zorg, revalidatiezorg, mentale gezondheid en psychosociale steun zijn dagelijks getuige van de noden en uitdagingen waarmee gemeenschappen, personen en families, die getroffen zijn door explosieve wapens, worden geconfronteerd. Dit document benadrukt de urgentie voor een nieuwe politieke verklaring, en in het bijzonder humanitaire verbintenissen, zoals die inzake slachtofferhulp.

 

De infofiche downloaden

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.