Goto main content

Nieuw rapport over de verwoestende impact van explosieve wapens op burgers in Gaza

Mijnen en andere wapens
Palestijnse gebieden

De beleidsdienst van Handicap International komt naar buiten met nieuw document: 'De impact van explosieven in Gaza - De mensen achter de cijfers'.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023.

'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers'. Factsheet gepubliceerd in februari 2023. | © Handicap International | Photo © Tom Shelton / HI

Handicap International (HI) volgt al jaren de verwoestende gevolgen van explosieve wapens op de voet. Ze houdt daarbij ook specifiek evoluties als de verstedelijking van conflicten en de humanitaire gevolgen van het gebruik van wapens in het oog. In november 2022 werd, mede dankzij HI's beleidswerk en na een diplomatiek proces van drie jaar, een politieke verklaring goedgekeurd door 83 landen die burgers beter moet beschermen tegen het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden (EWIPA).

De ngo publiceert nu een factsheet 'De impact van explosieve wapens in Gaza - De mensen achter de cijfers' waarin de aandacht wordt gevestigd op de basisbehoeften van mannen, vrouwen en kinderen waaraan, door de impact van explosieve wapens, niet langer kan worden voldaan. In het document staan ook verschillende getuigenissen van overlevenden die hun ervaringen delen. Dankzij deze getuigenissen wordt een beeld gevormd van de impact op de mensen achter de cijfers uit de factsheet.

Palestina is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het gebruik van explosieve wapens. Onze experten medische zorg, revalidatiezorg, mentale gezondheid en psychosociale steun zijn dagelijks getuige van de noden en uitdagingen waarmee gemeenschappen, personen en families, die getroffen zijn door explosieve wapens, worden geconfronteerd. Dit document benadrukt de urgentie voor een nieuwe politieke verklaring, en in het bijzonder humanitaire verbintenissen, zoals die inzake slachtofferhulp.

 

De infofiche downloaden

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

Meer over dit onderwerp

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.

"Burgers in Oekraïne zullen nog decennialang de gevolgen dragen van clustermunitie"
© Z. Johnson / HI
Mijnen en andere wapens

"Burgers in Oekraïne zullen nog decennialang de gevolgen dragen van clustermunitie"

De Verenigde Staten kondigden de overdracht van clustermunitie aan Oekraïne aan. Handicap International is zeer bezorgd over deze beslissing.

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne

Statement van Handicap International