Plaatsnaamborden van Oekraïense zusterstad Lviv duiken op in Mechelen
'Een brug slaan tussen mensen hier en zij die moeten leven met angst voor bombardementen'

Onder meer op de Grote Markt van Mechelen duikt een plaatsnaambord van Lviv op. | HI
Wie vanaf vandaag in Mechelen rondloopt, vindt daar opvallende plaatsnaamborden. Niet met de naam van de stad, maar wel met die van de Oekraïense zusterstad Lviv. De actie is een initiatief van Handicap International, dat met haar petitie stopbombing.be oproept tot een betere bescherming van burgers in conflictgebieden.
Wie een stad binnenrijdt, komt vaak borden tegen die naar een zustergemeente in het buitenland verwijzen. Deze stedenbanden ontstonden na de Tweede Wereldoorlog als een teken van solidariteit na de verwoestingen van de oorlog, waarbij steden samenwerkten om wederopbouw en verzoening te bevorderen. Vandaag de dag bestaan er wereldwijd duizenden stedenbanden, vaak gericht op culturele uitwisselingen en samenwerking.
Handicap International maakt gebruik van de bestaande banden tussen Belgische steden en gemeenten en steden in conflictgebieden, zoals die tussen Mechelen en het Oekraïense Lviv, om de realiteit van onschuldige burgerslachtoffers dichter bij het Belgische publiek te brengen.
Tijdelijke borden met een blijvende boodschap
De komende weken plaatst de organisatie In verschillende Belgische steden plaatsnaamborden met symbolen van bombardementen en verwoestingen. De bedoeling van de actie is om de Belgische burgers te betrekken en hen om engagement te vragen. Onder de gewijzigde borden staat een onderbord met een verwijzing naar de online petitie stopbombing.be, die België oproept om meer te doen voor de bescherming van burgers in conflictgebieden.
'Met deze actie willen we een brug slaan tussen mensen hier en zij die in steden als Lviv moeten leven met de angst voor bombardementen', zegt Antoine Sépulchre, algemeen directeur van Handicap International België. 'In bevolkte gebieden zijn 90% van de slachtoffers een gewone burgers. Zij hadden net zo goed hier kunnen wonen – en omgekeerd. Verdragen die hen moeten beschermen, zoals die tegen landmijnen en clustermunitie, staan onder druk. Ook de politieke verklaring over het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden blijft te vrijblijvend. België speelde in het verleden een voortrekkersrol in de bescherming van burgers, en kan dat opnieuw doen. Door onze petitie op stopbombing.be te tekenen, geven mensen een duidelijk signaal dat dit opnieuw een prioriteit moet worden.'
Van Zandpoortvest tot Grote Markt
De bijzondere plaatsnaamborden zullen gedurende één week op verschillende locaties in Mechelen zichtbaar zijn, waaronder de Zandpoortvest (ingang Kruidtuin), het Rode-Kruisplein, het Stationsplein, de Brusselpoort en de Grote Markt. De locaties werden zorgvuldig geselecteerd in overleg met Stad Mechelen. Dat ondersteunt de actie actief, zowel logistiek als communicatief, en benadrukt daarmee haar engagement voor internationale solidariteit en burgerbescherming.