Goto main content

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw

Noodhulp
Filipijnen

Op woensdag 26 juli raasde een tyfoon over het noorden van de Filipijnen. Naast 39 dodelijke slachtoffers raakten 27.000 personen ontheemd. Handicap International volgt de situatie op.

Satellietbeeld van cycloon

De cycloon ging aan land om 3u10 lokale tijd, op 26 juli. | © Cycloclane.com

Met windsnelheden tot 220 km per uur en hevige regenval heeft de tyfoon 'Doksuri' (in de Filipijnen zelf 'Egay' genoemd) grondverschuivingen, overstromingen en elektriciteitspannes veroorzaakt in meerdere regio's van het noorden van de Filipijnen.

John Mel Sumatra is verantwoordelijke noodhulp bij Handicap International Filipijnen:

« De supertyfoon heeft grote schade aangericht in het noorden en noordoosten van de Filipijnen, waardoor duizenden mensen moesten geëvacueerd worden. De getroffenen hebben hygiënekits, water, voedsel en lampen op zonne-energie nodig, omdat er in sommige getroffen gebieden nog steeds geen elektriciteit is. Handicap International beoordeelt momenteel de noden in de provincies waar we aanwezig zijn".


HI werkt nauw samen met twee gemeenten in de Cagayan-vallei  in het noordoosten van het land: Baggao en Camalaniugan. Zij behoren tot de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de tyfoon Doksuri.


Enkele dagen voordat de cycloon toesloeg, verleende Handicap International financiële hulp aan 252 kwetsbare families (families met ouderen, grote gezinnen, huishoudens met één of meerdere personen met een handicap) in Camalaniugan, zodat ze tijdig essentiële levensmiddelen, medicijnen en drinkwater konden kopen.
HI heeft ook een voorraad hygiënekits samengesteld, evenals rolstoelen, krukken en andere mobiliteitshulpmiddelen om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbare mensen.

Gepubliceerd op: 28 juli 2023

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.