Goto main content

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw

Noodhulp
Filipijnen

Op woensdag 26 juli raasde een tyfoon over het noorden van de Filipijnen. Naast 39 dodelijke slachtoffers raakten 27.000 personen ontheemd. Handicap International volgt de situatie op.

Satellietbeeld van cycloon

De cycloon ging aan land om 3u10 lokale tijd, op 26 juli. | © Cycloclane.com

Met windsnelheden tot 220 km per uur en hevige regenval heeft de tyfoon 'Doksuri' (in de Filipijnen zelf 'Egay' genoemd) grondverschuivingen, overstromingen en elektriciteitspannes veroorzaakt in meerdere regio's van het noorden van de Filipijnen.

John Mel Sumatra is verantwoordelijke noodhulp bij Handicap International Filipijnen:

« De supertyfoon heeft grote schade aangericht in het noorden en noordoosten van de Filipijnen, waardoor duizenden mensen moesten geëvacueerd worden. De getroffenen hebben hygiënekits, water, voedsel en lampen op zonne-energie nodig, omdat er in sommige getroffen gebieden nog steeds geen elektriciteit is. Handicap International beoordeelt momenteel de noden in de provincies waar we aanwezig zijn".


HI werkt nauw samen met twee gemeenten in de Cagayan-vallei  in het noordoosten van het land: Baggao en Camalaniugan. Zij behoren tot de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de tyfoon Doksuri.


Enkele dagen voordat de cycloon toesloeg, verleende Handicap International financiële hulp aan 252 kwetsbare families (families met ouderen, grote gezinnen, huishoudens met één of meerdere personen met een handicap) in Camalaniugan, zodat ze tijdig essentiële levensmiddelen, medicijnen en drinkwater konden kopen.
HI heeft ook een voorraad hygiënekits samengesteld, evenals rolstoelen, krukken en andere mobiliteitshulpmiddelen om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbare mensen.

Gepubliceerd op: 28 juli 2023

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.