Goto main content

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw

Noodhulp
Filipijnen

Op woensdag 26 juli raasde een tyfoon over het noorden van de Filipijnen. Naast 39 dodelijke slachtoffers raakten 27.000 personen ontheemd. Handicap International volgt de situatie op.

Satellietbeeld van cycloon

De cycloon ging aan land om 3u10 lokale tijd, op 26 juli. | © Cycloclane.com

Met windsnelheden tot 220 km per uur en hevige regenval heeft de tyfoon 'Doksuri' (in de Filipijnen zelf 'Egay' genoemd) grondverschuivingen, overstromingen en elektriciteitspannes veroorzaakt in meerdere regio's van het noorden van de Filipijnen.

John Mel Sumatra is verantwoordelijke noodhulp bij Handicap International Filipijnen:

« De supertyfoon heeft grote schade aangericht in het noorden en noordoosten van de Filipijnen, waardoor duizenden mensen moesten geëvacueerd worden. De getroffenen hebben hygiënekits, water, voedsel en lampen op zonne-energie nodig, omdat er in sommige getroffen gebieden nog steeds geen elektriciteit is. Handicap International beoordeelt momenteel de noden in de provincies waar we aanwezig zijn".


HI werkt nauw samen met twee gemeenten in de Cagayan-vallei  in het noordoosten van het land: Baggao en Camalaniugan. Zij behoren tot de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de tyfoon Doksuri.


Enkele dagen voordat de cycloon toesloeg, verleende Handicap International financiële hulp aan 252 kwetsbare families (families met ouderen, grote gezinnen, huishoudens met één of meerdere personen met een handicap) in Camalaniugan, zodat ze tijdig essentiële levensmiddelen, medicijnen en drinkwater konden kopen.
HI heeft ook een voorraad hygiënekits samengesteld, evenals rolstoelen, krukken en andere mobiliteitshulpmiddelen om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbare mensen.

Gepubliceerd op: 28 juli 2023

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.