Goto main content

1 – Daar waar het begon

Deel 1 van de zomerreeks met Didier Demey.

Didier Demey

Januari 2001, ik zou voor de eerste keer vertrekken. Ik ging naar Angola en, eerlijk gezegd, ik herinner me er niet veel van. Het is ook bijna twintig jaar geleden, dat verklaart veel. Bij het vertrek hing er ongetwijfeld een beetje angst en veel opwinding in de lucht. Misschien kwamen er zelfs traantjes aan te pas, maar dat zal niet lang geduurd hebben. Na die eerste opdracht in Angola volgde een tweede opdracht, opnieuw Angola, en ik keerde nog een derde keer terug, na een passage van enkele maanden in Noord-Korea. Plots ging het dan naar China en vooral Tibet, waar ik het moeilijk vond om weer te vertrekken. En nu dan Vietnam. Vier landen in twintig jaar, dat valt best mee. Ik moet de huismus onder de expats zijn, denk ik.

Mijn naam is Didier. In het begon was ik een kinesist; ik deed dingen met mijn handen, mijn rug, benen en schouders; ik sleurde en duwde maar vooral hielp ik mensen opnieuw bewegen. Mijn eerste opdrachten draaiden om opleiden, begeleiden, verzorgen … 
Later begon ik me nuttiger te voelen in een coördinerende rol, waar ik ondersteuning gaf en instond voor het algemeen beheer om uiteindelijk, zonder er echt naar op zoek geweest te zijn, programmadirecteur te worden in Vietnam.

Zo’n programmadirecteur komt goed van pas. Hij zorgt voor een goed geoliede machine die de juiste richting uitgaat. De job zorgt daarentegen niet voor de meest interessante gespreksstof: vergaderingen, Excelsheets, rapporten die je moet lezen of - erger nog –schrijven … Zo spannend is het allemaal niet. Maar ik heb wel enkele herinneringen aan projecten en activiteiten en vooral aan bijzondere mensen die ik kan delen. Als dat je wat lijkt, dan spreken we hier opnieuw af over enkele dagen en begin ik te vertellen …

Meer over dit onderwerp

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp
© K.Nateel / HI

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp

Meer dan 160 ngo's roepen op tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de dodelijke Israëlische noodhulpbedeling in Gaza.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB