Goto main content

1 jaar na Haiyan: een huis voor Roldan

Filipijnen
Roldan heeft na de doortocht van Haiyan meegeholpen aan de wederopbouw van zijn huis, met de steun van Handicap International. Gelukkig heeft Roldan een passie voor bouwen én is zijn kracht buitengewoon. Lees over onze bijzondere ontmoeting!
Roldan staat op zijn handen met benen in de lucht, poserend voor zijn nieuwe huis dat hij dankzij Handicap International kon bouwen.

Roldan heeft na de doortocht van Haiyan meegeholpen aan de wederopbouw van zijn huis met de steun van Handicap International. Roldan heeft immers een passie voor bouwen én zijn kracht is buitengewoon. Lees hier over onze bijzondere ontmoeting met deze straffe man!

Roldan woont met zijn ouders in het kleine dorp Cogon, de Filipijnen. Ondanks de stralende zon is het veld overstroomd. We schrijven oktober 2014, het is moessonseizoen. Het huis van Roldan is enkel toegankelijk met een kleine roeiboot. Roldan ontvangt ons met een glimlach en met zijn handen in zijn schoenen bij hem thuis.

Roldan heeft nooit kunnen lopen. Toen hij 8 maanden oud was en al meermaals last had gehad van koorts, werd er kinderverlamming bij hem vastgesteld. Dat verklaart zijn korte beentjes en verlamming.

Zijn toestand leidde ertoe dat hij zijn schoolopleiding meerdere keren heeft moeten onderbreken. Maar de moed gaf hij nooit op: "Van kindsbeen af amuseerde ik me door het werk van de timmermannen van het dorp te observeren. Op 13-jarige leeftijd heb ik het kippenhok volledig zelf gebouwd! Toen ik 25 jaar was, heb ik ook mijn diploma behaald. Dit heeft de voorpagina van de schoolkrant gehaald. Daar was ik enorm blij mee", legt hij uit. 

(G)een huis na Haiyan

Op 8 november 2013 sloeg tyfoon Haiyan toe in zijn dorp Cogon. Het huis van Roldan en zijn familie werd meegesleurd door het water. Na de doortocht van Haiyan, moesten ze hun toevlucht zoeken op een heuveltje in de buurt. Daar lieten ze een nieuw huis bouwen met de steun van Handicap International. Ook Roldan helpt hieraan mee: "Ik wou onnodige uitgaven vermijden. Ik heb het dak gebouwd en hou me momenteel bezig met het skelet van het bijgebouw". Roldan laat ons oprecht verbaasd achter wanneer we hem even later met de nodige soepelheid langs de palen naar boven zien klimmen. Alsof het kinderspel is.

Zoals 205 andere gezinnen in Panay heeft de familie van Roldan materiaal en financiële steun gekregen van Handicap International om hun huis weer op te bouwen. Sommigen kopen het materiaal aan en voeren de werkzaamheden zelf uit, anderen doen een beroep op lokale timmermannen. De gezinnen kunnen ook hout kopen in een lokale winkel als ze dat wensen. De huizen worden gebouwd uit mahoniehout, kokoshout en bamboehout. Het gaat om duurzame, stevige woningen die aangepast zijn aan de omgeving.

Kracht als drijfveer

“Wat Roldan gedaan heeft, is verbazingwekkend. Hij is enorm sterk!", zegt Benoit Bargeas, die verantwoordelijk is voor de wederopbouwprojecten binnen de noodhulpmissie van Handicap International.

Roldan heeft echter nog een heel aantal andere bezigheden naast het timmerwerk. "Iedere dag bewerk ik de rijstvelden, samen met mijn buffel Pogy", legt hij uit terwijl hij het beestje aait. Zijn vader treedt hem bij: "Roldan helpt ons enorm veel. Vorige week nog heeft het gedurende drie dagen onophoudelijk geregend. We hebben slechts 12 van de 20 zakken rijst kunnen oogsten. Als het morgen niet beter is, is alles om zeep. Maar we hebben een huis. En de kracht van Roldan: dat is onze drijfveer."

Achtergrond: shelterproject in Capiz en Tacloban

Handicap International wil de burgers die het hardst getroffen zijn door tyfoon Haiyan de mogelijkheid bieden om in een nieuwe, duurzame woning te leven of om hun eigen woning herop te bouwen. Dat gebeurt op basis van de 'build back safer'-methodes, die de bouw van een duurzame en stevige woning garanderen, die aangepast is aan de lokale context en die bescherming biedt bij slechte weersomstandigheden.

Om dit te bewerkstelligen, identificeert Handicap International de meest hulpbehoevende mensen en bouwt ze een huis voor hen volledig of gedeeltelijk weer op (in functie van de schade). Deze mensen krijgen bouwmateriaal en hout of kunnen dit ook zelf kopen in een lokale winkel. Ze worden eveneens aangemoedigd om lokale timmermannen aan te spreken, die opgeleid zijn door Handicap International om het bouwproces in goede banen te leiden. Het doel is om de lokale bevolking te betrekken bij het hele wederopbouwproces, zodat ze vervolgens zelf kunnen instaan voor de duurzaamheid en de renovatie van hun woning.

Sinds 30 augustus hebben 206 gezinnen in 3 wijken van Sigma, in de provincie Capiz, een nieuwe woning gekregen dankzij onze organisatie. Dit was mogelijk dankzij de financiering van ADH en het Consortium 12-12. Er worden eveneens 800 nieuwe onderkomens gebouwd in een twaalftal wijken rond Sigma, dit met de financiële hulp van DFATD. In Tacloban is in mei 2014 een project van start gegaan, waarbij in de komende weken 200 nieuwe woningen gebouwd zullen worden volgens dezelfde methoden.

Gepubliceerd op: 14 september 2021

Meer over dit onderwerp

COVID-19: een wereldwijde crisis
HI
Gezondheid Preventie

COVID-19: een wereldwijde crisis

Hoeveel mensen in de projectlanden van Handicap International raakten besmet of zullen nog besmet raken met COVID-19? De exacte cijfers vallen moeilijk te achterhalen. Wat we wel vaststellen, is dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, bij wie het water al tot aan de lippen reikte, opnieuw het hardst getroffen worden. 

"Mijn varken is mijn hoop op nieuwe inkomsten" Noodhulp

"Mijn varken is mijn hoop op nieuwe inkomsten"

Tyfoon Haiyan richtte enorme sociaaleconomische schade aan in de Filipijnen. Heel wat Filipino’s verloren hun werk en inkomen. Handicap International zorgt ervoor dat de meest kwetsbare mensen hun economische activiteiten weer kunnen opstarten. Oscar Balang is een van de mensen die op onze steun kan rekenen. Waar hij grote nood aan had? Een varken!
"Filipijnen hebben bergen verzet, maar einde is nog niet in zicht." Noodhulp

"Filipijnen hebben bergen verzet, maar einde is nog niet in zicht."

Getuigenis vanop het terrein: Philippe Pascal vertelt hoe Handicap International de Filipijnse burgers steunt om de natuurramp te boven te komen.