Goto main content

1 jaar na Haiyan: een huis voor Roldan

Filipijnen

Roldan heeft na de doortocht van Haiyan meegeholpen aan de wederopbouw van zijn huis, met de steun van Handicap International. Gelukkig heeft Roldan een passie voor bouwen én is zijn kracht buitengewoon. Lees over onze bijzondere ontmoeting!

Roldan staat op zijn handen met benen in de lucht, poserend voor zijn nieuwe huis dat hij dankzij Handicap International kon bouwen.

Roldan heeft na de doortocht van Haiyan meegeholpen aan de wederopbouw van zijn huis met de steun van Handicap International. Roldan heeft immers een passie voor bouwen én zijn kracht is buitengewoon. Lees hier over onze bijzondere ontmoeting met deze straffe man!

Roldan woont met zijn ouders in het kleine dorp Cogon, de Filipijnen. Ondanks de stralende zon is het veld overstroomd. We schrijven oktober 2014, het is moessonseizoen. Het huis van Roldan is enkel toegankelijk met een kleine roeiboot. Roldan ontvangt ons met een glimlach en met zijn handen in zijn schoenen bij hem thuis.

Roldan heeft nooit kunnen lopen. Toen hij 8 maanden oud was en al meermaals last had gehad van koorts, werd er kinderverlamming bij hem vastgesteld. Dat verklaart zijn korte beentjes en verlamming.

Zijn toestand leidde ertoe dat hij zijn schoolopleiding meerdere keren heeft moeten onderbreken. Maar de moed gaf hij nooit op: "Van kindsbeen af amuseerde ik me door het werk van de timmermannen van het dorp te observeren. Op 13-jarige leeftijd heb ik het kippenhok volledig zelf gebouwd! Toen ik 25 jaar was, heb ik ook mijn diploma behaald. Dit heeft de voorpagina van de schoolkrant gehaald. Daar was ik enorm blij mee", legt hij uit. 

(G)een huis na Haiyan

Op 8 november 2013 sloeg tyfoon Haiyan toe in zijn dorp Cogon. Het huis van Roldan en zijn familie werd meegesleurd door het water. Na de doortocht van Haiyan, moesten ze hun toevlucht zoeken op een heuveltje in de buurt. Daar lieten ze een nieuw huis bouwen met de steun van Handicap International. Ook Roldan helpt hieraan mee: "Ik wou onnodige uitgaven vermijden. Ik heb het dak gebouwd en hou me momenteel bezig met het skelet van het bijgebouw". Roldan laat ons oprecht verbaasd achter wanneer we hem even later met de nodige soepelheid langs de palen naar boven zien klimmen. Alsof het kinderspel is.

Zoals 205 andere gezinnen in Panay heeft de familie van Roldan materiaal en financiële steun gekregen van Handicap International om hun huis weer op te bouwen. Sommigen kopen het materiaal aan en voeren de werkzaamheden zelf uit, anderen doen een beroep op lokale timmermannen. De gezinnen kunnen ook hout kopen in een lokale winkel als ze dat wensen. De huizen worden gebouwd uit mahoniehout, kokoshout en bamboehout. Het gaat om duurzame, stevige woningen die aangepast zijn aan de omgeving.

Kracht als drijfveer

“Wat Roldan gedaan heeft, is verbazingwekkend. Hij is enorm sterk!", zegt Benoit Bargeas, die verantwoordelijk is voor de wederopbouwprojecten binnen de noodhulpmissie van Handicap International.

Roldan heeft echter nog een heel aantal andere bezigheden naast het timmerwerk. "Iedere dag bewerk ik de rijstvelden, samen met mijn buffel Pogy", legt hij uit terwijl hij het beestje aait. Zijn vader treedt hem bij: "Roldan helpt ons enorm veel. Vorige week nog heeft het gedurende drie dagen onophoudelijk geregend. We hebben slechts 12 van de 20 zakken rijst kunnen oogsten. Als het morgen niet beter is, is alles om zeep. Maar we hebben een huis. En de kracht van Roldan: dat is onze drijfveer."

Achtergrond: shelterproject in Capiz en Tacloban

Handicap International wil de burgers die het hardst getroffen zijn door tyfoon Haiyan de mogelijkheid bieden om in een nieuwe, duurzame woning te leven of om hun eigen woning herop te bouwen. Dat gebeurt op basis van de 'build back safer'-methodes, die de bouw van een duurzame en stevige woning garanderen, die aangepast is aan de lokale context en die bescherming biedt bij slechte weersomstandigheden.

Om dit te bewerkstelligen, identificeert Handicap International de meest hulpbehoevende mensen en bouwt ze een huis voor hen volledig of gedeeltelijk weer op (in functie van de schade). Deze mensen krijgen bouwmateriaal en hout of kunnen dit ook zelf kopen in een lokale winkel. Ze worden eveneens aangemoedigd om lokale timmermannen aan te spreken, die opgeleid zijn door Handicap International om het bouwproces in goede banen te leiden. Het doel is om de lokale bevolking te betrekken bij het hele wederopbouwproces, zodat ze vervolgens zelf kunnen instaan voor de duurzaamheid en de renovatie van hun woning.

Sinds 30 augustus hebben 206 gezinnen in 3 wijken van Sigma, in de provincie Capiz, een nieuwe woning gekregen dankzij onze organisatie. Dit was mogelijk dankzij de financiering van ADH en het Consortium 12-12. Er worden eveneens 800 nieuwe onderkomens gebouwd in een twaalftal wijken rond Sigma, dit met de financiële hulp van DFATD. In Tacloban is in mei 2014 een project van start gegaan, waarbij in de komende weken 200 nieuwe woningen gebouwd zullen worden volgens dezelfde methoden.

Meer over dit onderwerp

Personen met een handicap voorbereiden op klimaatrampen in de Filipijnen
© Maria Clarissa Manalastas / HI
Mensenrechten Noodhulp

Personen met een handicap voorbereiden op klimaatrampen in de Filipijnen

De Filipijnen zijn het derde meest kwetsbare land ter wereld als het gaat om klimaatverandering. Mensen met een handicap behoren tot de zwaarst getroffenen. Handicap International bereidt ze voor op cyclonen en overstromingen.

Filipijnen getroffen door verwoestende overstromingen
© Maria Clarissa Manalastas / HI
Noodhulp

Filipijnen getroffen door verwoestende overstromingen

Minstens 1,4 miljoen mensen zijn getroffen en meer dan 411.000 mensen moesten vluchten als gevolg van massale overstromingen in verschillende regio's van het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen.

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw
© Cycloclane.com
Noodhulp

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw

Op woensdag 26 juli raasde een tyfoon over het noorden van de Filipijnen. Naast 39 dodelijke slachtoffers raakten 27.000 personen ontheemd. Handicap International volgt de situatie op.