Goto main content

16 miljoen Jemenieten zullen honger lijden in 2021

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Jemen

6 jaar oorlog in Jemen: 21 humanitaire organisaties roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Verwoeste burgerwoningen in de belangrijke Jemenitische havenstad Hodeidah.

Verwoeste burgerwoningen in de belangrijke Jemenitische havenstad Hodeidah. | © HI

Op 26 maart gaat het conflict in Jemen zijn zevende jaar in. In Hodeidah, Taiz, Hajjah en Marib gaat dat gepaard met nieuwe offensieven en neemt het aantal aanvallen op burgers toe. 21 humanitaire organisaties die in Jemen actief zijn, roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het hele land en tot een terugkeer van de strijdende partijen naar de onderhandelingstafel.

Alleen al in februari werden in het land 44 kinderen, vrouwen en mannen gedood en minstens 67 anderen gewond. In de gebieden rond Marib, Taiz, Hajjah en Hodeidah hebben zich bijzonder hevige gevechten voorgedaan, die een bedreiging vormen voor de burgerbevolking en de ontheemde bevolkingsgroepen die al in uiterst moeilijke omstandigheden leven. Voor humanitaire organisaties blijft de toegang tot deze gebieden een uitdaging.

De nieuwe golf van gevechten in Marib heeft sinds de eerste week van februari al meer dan 11.000 burgers op de vlucht gejaagd. 70% van hen zijn vrouwen en kinderen. Indien de gevechten zich verder naar de steden en de omliggende gebieden uitbreiden, zouden nog eens 385.000 mensen ontheemd kunnen raken.

Haven cruciaal voor bevolking

Hoewel de humanitaire organisaties wel hulp verlenen in de gebieden die zij kunnen bereiken, worden zij overstelpt en ontbreekt het hen aan financiering. Een offensief tegen de stad Marib zou leiden tot gevechten in dichtbevolkte gebieden en een groot aantal burgerslachtoffers veroorzaken. De bevolking zou als ratten in de val zitten, de toegang tot hulp zou worden afgesneden. Humanitaire organisaties waarschuwden daar twee jaar geleden al voor, toen een offensief op Hodeidah de havenstad bedreigd. Toen werden de partijen in het conflict opgeroepen om de wapens neer te leggen en de burgers te beschermen.

In Jemen zijn er nu bijna 50 frontlinies. In het zuiden duurt de sociale onrust en de politieke instabiliteit voort. De gevechten in Hodeidah vormen opnieuw een bedreiging voor de vitale haven waarlangs 70% van Jemens voedsel, medicijnen en voorraden worden vervoerd. Sinds begin 2021 zijn ook de grensoverschrijdende aanvallen naar Saudi-Arabië toegenomen, en onlangs werd de noordelijke Jemenitische hoofdstad Sanaa getroffen door een reeks luchtaanvallen.

16,2 miljoen Jemenieten zullen honger lijden

Terwijl de afgelopen 12 maanden in het teken stonden van de COVID-19-pandemie, heeft Jemen te maken gehad met een verergerende economische crisis, escalerend geweld en toenemende honger. Naar verwachting zullen dit jaar 16,2 miljoen mensen honger lijden. Tegelijkertijd bedraagt het niveau van de humanitaire financiering voor 2021 slechts 44% van de huidige behoeften.

Nu het conflict zijn zevende jaar ingaat, is het van vitaal belang dat de VN-Veiligheidsraad en de regeringen alles in het werk stellen om de escalatie van het geweld een halt toe te roepen, het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden een halt toe te roepen, de bij de gevechten betrokken burgers te beschermen en de partijen terug aan de onderhandelingstafel te brengen.
 

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.