Goto main content

16 miljoen Jemenieten zullen honger lijden in 2021

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Jemen

6 jaar oorlog in Jemen: 21 humanitaire organisaties roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Verwoeste burgerwoningen in de belangrijke Jemenitische havenstad Hodeidah.

Verwoeste burgerwoningen in de belangrijke Jemenitische havenstad Hodeidah. | © HI

Op 26 maart gaat het conflict in Jemen zijn zevende jaar in. In Hodeidah, Taiz, Hajjah en Marib gaat dat gepaard met nieuwe offensieven en neemt het aantal aanvallen op burgers toe. 21 humanitaire organisaties die in Jemen actief zijn, roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het hele land en tot een terugkeer van de strijdende partijen naar de onderhandelingstafel.

Alleen al in februari werden in het land 44 kinderen, vrouwen en mannen gedood en minstens 67 anderen gewond. In de gebieden rond Marib, Taiz, Hajjah en Hodeidah hebben zich bijzonder hevige gevechten voorgedaan, die een bedreiging vormen voor de burgerbevolking en de ontheemde bevolkingsgroepen die al in uiterst moeilijke omstandigheden leven. Voor humanitaire organisaties blijft de toegang tot deze gebieden een uitdaging.

De nieuwe golf van gevechten in Marib heeft sinds de eerste week van februari al meer dan 11.000 burgers op de vlucht gejaagd. 70% van hen zijn vrouwen en kinderen. Indien de gevechten zich verder naar de steden en de omliggende gebieden uitbreiden, zouden nog eens 385.000 mensen ontheemd kunnen raken.

Haven cruciaal voor bevolking

Hoewel de humanitaire organisaties wel hulp verlenen in de gebieden die zij kunnen bereiken, worden zij overstelpt en ontbreekt het hen aan financiering. Een offensief tegen de stad Marib zou leiden tot gevechten in dichtbevolkte gebieden en een groot aantal burgerslachtoffers veroorzaken. De bevolking zou als ratten in de val zitten, de toegang tot hulp zou worden afgesneden. Humanitaire organisaties waarschuwden daar twee jaar geleden al voor, toen een offensief op Hodeidah de havenstad bedreigd. Toen werden de partijen in het conflict opgeroepen om de wapens neer te leggen en de burgers te beschermen.

In Jemen zijn er nu bijna 50 frontlinies. In het zuiden duurt de sociale onrust en de politieke instabiliteit voort. De gevechten in Hodeidah vormen opnieuw een bedreiging voor de vitale haven waarlangs 70% van Jemens voedsel, medicijnen en voorraden worden vervoerd. Sinds begin 2021 zijn ook de grensoverschrijdende aanvallen naar Saudi-Arabië toegenomen, en onlangs werd de noordelijke Jemenitische hoofdstad Sanaa getroffen door een reeks luchtaanvallen.

16,2 miljoen Jemenieten zullen honger lijden

Terwijl de afgelopen 12 maanden in het teken stonden van de COVID-19-pandemie, heeft Jemen te maken gehad met een verergerende economische crisis, escalerend geweld en toenemende honger. Naar verwachting zullen dit jaar 16,2 miljoen mensen honger lijden. Tegelijkertijd bedraagt het niveau van de humanitaire financiering voor 2021 slechts 44% van de huidige behoeften.

Nu het conflict zijn zevende jaar ingaat, is het van vitaal belang dat de VN-Veiligheidsraad en de regeringen alles in het werk stellen om de escalatie van het geweld een halt toe te roepen, het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden een halt toe te roepen, de bij de gevechten betrokken burgers te beschermen en de partijen terug aan de onderhandelingstafel te brengen.
 

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.