Goto main content

Aardbeving Nepal: twee jaar later

Gezondheid Integratie Mensenrechten Noodhulp Revalidatie
Nepal
25 april 2015: alle hens aan dek in Nepal, nadat een zware aardbeving het land heeft getroffen. Handicap International is ter plaatste en schiet meteen ter hulp: om levens te redden en blijvende handicaps bij de slachtoffers te vermijden. Ook twee jaar later is onze organisatie er nog voor de overlevenden.
Meisje ligt op verzorgtafel, terwijl een kinesiste van Handicap International haar stomp masseert

25 april 2015: alle hens aan dek in Nepal, nadat een zware aardbeving het land heeft getroffen. Handicap International is ter plaatste en schiet meteen ter hulp: om levens te redden en blijvende handicaps bij de slachtoffers te vermijden. Ook twee jaar later is onze organisatie er nog voor de overlevenden.

De hevige aardbeving van twee jaar geleden maakte meer dan 8.000 doden. Er waren ook ruim 22.000 gewonden.

Uma, 19 jaar, was één van hen: “Ik raakte geklemd onder een neergestorte muur. Ik werd wakker in het ziekenhuis met een vreemd gevoel en een scherpe pijn. Ik merkte dat ik maar één been meer had ... Ik ben lang thuisgebleven, totdat ik Jay ontmoette, een kinesist van Handicap International. Ik kreeg een prothese, deed revalidatieoefeningen en leerde terug wandelen. Dat heeft mijn leven weer op de rails gekregen.”

De hulp van Handicap International toen

Handicap International heeft in de directe nasleep van de aardbeving veel slachtoffers zoals Uma bijgestaan. Een overzicht:

 • Organisatie van meer dan 16.000 revalidatiesessies en psychologische steun voor ruim 6.000 mensen
 • Verdeling van ruim 4.700 looprekken, rolstoelen en krukken
 • Verdeling van meer dan 4.300 niet-alimentaire eerstehulpkits voor meer dan 2.200 families (of 11.000 personen) : tenten, kookmateriaal, basishygiënekits, dekens en materiaal om golfplatendaken mee te bouwen
 • Verdeling van warme kleren, dekens, zeilen, touw en matrassen voor goed 9.000 mensen die tijdens de winter van 2015 erg verzwakt waren als gevolg van de aardbeving
 • Beheer van de opslag van ruim 5.400 ton humanitair materiaal (in Kathmandu, Dhading en Bidur) en de transport ervan tot in verafgelegen gemeenschappen (meer dan 350 transportritten voor 37 humanitaire organisaties)
 • Toegang verzekeren voor de meest kwetsbare mensen tot humanitaire diensten (onderwijs, gezondheidszorg, enz.) van andere humanitaire organisaties, door bewust te maken van de specifieke noden van de meest kwetsbaren en het belang om met hen rekening te houden
 • Uitdeling van geiten als nieuwe bron van inkomsten aan 160 families en financiële steun aan 294 families om een professionele activiteit op te starten(winkeltje, kantine, enz.)

Onze hulp vandaag

Maar ook vandaag hebben de mensen die door de aardbeving getroffen werden nog onze steun nodig. De teams van Handicap International zijn twee jaar later nog steeds actief in het land. Dit is wat we doen: 

 • Ondersteuning van vijf revalidatiecentra, die hierdoor in staat zijn om duizenden Nepalezen kinesitherapie en protheses te geven. Handicap International zorgt er ook voor dat de revalidatiediensten beter worden in de ziekenhuizen in de getroffen zones.
 • Financiële steun voor de getroffenen om een nieuwe vorm van broodwinning op te starten (bijvb. houden van geiten of uitbaten van een winkeltje). Onze organisatie helpt ook personen met een beperking om werk te vinden, door hen advies en begeleiding te geven.
 • Samenwerking met de gemeenschappen en lokale overheden om noodplannen te ontwerpen met verbeterde alarm- en evacuatiesystemen in geval van een ramp. Deze noodhulpplannen houden rekening met de noden van personen met een handicap. Onze teams werken daarnaast een systeem uit om professionele  gezondheidswerkers onmiddellijk te kunnen oproepen (dokters, verplegers ...) voor de verzorging van slachtoffers.
 • Scholen toegankelijker maken voor kinderen met een beperking. De organisatie Handicap International ontwikkelt pedagogisch materiaal en tools die aangepast zijn aan kinderen met een handicap, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs.
 • De bescherming van gevangenen, hun rechten en hun levensomstandigheden  verbeteren (toegang tot water, voedsel ...). Onze teams proberen mishandelingen (meer bepaald foltering) te voorkomen en de gevolgen van gevangenschap op lange termijn in te perken.

 

Handicap International zorgt ervoor dat de meest kwetsbaren niet vergeten worden. Steun hen ook! Klik hier om een gift te doen.

Meer over dit onderwerp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd
© HI
Noodhulp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd

400.000 Soedanezen zijn het geweld in hun thuisland ontvlucht naar buurland Tsjaad. Vele vluchtelingen zijn geraakt door kogels en hebben medische hulp en revalidatiezorg nodig.

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.