Goto main content

Azië: Een jaar van groei

Een overzicht van onze activiteiten ter plaatse In Azië stond het jaar 2005 in het teken van groei. Handicap International voerde haar aanwezigheid ter plaatse sterk op, met de lancering van een programma in de Maldiven en een stijging van het aantal en de omvang van de projecten.

Een overzicht van onze activiteiten ter plaatse

In Azië stond het jaar 2005 in het teken van groei. Handicap International voerde haar aanwezigheid ter plaatse sterk op, met de lancering van een programma in de Maldiven en een stijging van het aantal en de omvang van de projecten.

Handicap International ontwikkelt momenteel zeven projecten in China, in regio's die soms geografisch ver uit elkaar liggen. Twee van deze projecten zijn gestart in 2005. In Sechuan zijn we begonnen met een project voor de preventie, revalidatie en sociale inclusie van mensen met een handicap. In drie provincies in het westen (Sechuan, Chogqing en Guizhou) loopt een pilootproject voor de opleiding van zorghulpen die de verzorging van kinderen met een handicap in weeshuizen moeten verbeteren.

Ook in Cambodja en Vietnam verlopen onze projecten in goede omstandigheden. Op dit moment ontwikkelen we een nieuw activiteitengebied op het vlak van preventie en voorlichting. Dit project heet 'Welcome to life' en heeft twee doelstellingen: de risico's bij zwangerschappen en bevallingen verminderen en handicaps bij kinderen van zeer jonge leeftijd sneller ontdekken.

In Laos startte begin 2005 een nieuw project voor de vermindering van risico's van landmijnen en andere niet-ontplofte oorlogstuigen. Dit programma is gericht op de inventarisering van de landmijnen en clusterbommen, de ontmijning en de voorlichting van de bevolking over de gevaren hiervan.

De activiteiten van Handicap International in Noord-Korea gingen verder in 2005, gesteund door de goede relatie met onze lokale partner, de Koreaanse Vereniging voor Steun aan Mensen met een Handicap.

De tsunami die de Aziatische kust trof in december 2004 zit nog vers in het geheugen. De campagne van het Consortium voor Noodhulpsituaties leverde Handicap International 4 miljoen euro voor de hulp aan de landen die zijn getroffen door de ramp. De projecten die werden gestart om hulp te bieden bij de gevolgen van de tsunami gaan vandaag nog steeds verder. Het geld dat is binnengekomen via 1212 wordt geleidelijk overgemaakt aan programma's in Indonesië en Sri Lanka, die worden beheerd door de Franse sectie van onze organisatie.

Ook de Maldiven waren slachtoffer van de tsunami. Daar hebben we drie nieuwe projecten gestart: steun aan de overheid bij de uitwerking van een nationaal beleid voor mensen met een handicap, toegankelijkheid voor mensen met een handicap van de huizen die worden heropgebouwd na de tsunami (partnerschap met het Rode Kruis) en steun aan projecten voor de revalidatie in de gemeenschap van mensen met een handicap in Khulhudufushi.

Tot slot werd 2005 gemarkeerd door een andere ramp: de aardbeving die Kashmir trof in oktober. Als specialist in het bieden van noodhulp bij natuurrampen bood de Franse sectie van Handicap International doeltreffende steun aan mensen die gewond waren geraakt door de aardbeving. Veel Belgen reageerden positief op onze oproep tot steun aan deze regio, waarvoor onze hartelijke dank.

Door de economische groei in Azië komen nieuwe behoeften aan de oppervlakte en vergroot de ongelijkheid tussen de mensen. Handicap International houdt rekening met deze evolutie met aangepaste projecten in deze regio.
 

Meer over dit onderwerp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving
© K. Erjati / HI
Noodhulp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving

Hassna Hicham en Hassna Raouane werden beiden slachtoffer en vertellen over hun leven na de ramp.

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers Mijnen en andere wapens

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers

Volgens de Cluster Munition Monitor 2024 waren ook vorig jaar meer dan 9 op de 10 slachtoffers onschuldige burgers.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.