Goto main content

Beiroet: Slachtoffers van de explosie mogen rekenen op hulp van HI

Noodhulp
Libanon

De verwoestende taferelen na de enorme explosie in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, laten geen twijfel bestaan over de dringende nood aan hulp voor de meer dan 5 000 gewonde personen. Handicap International heeft een team in het land en staat klaar om deze mensen in nood te helpen. 

Beiroet, Libanon, 5 augustus: Voorbijgangers dragen mondmaskers en laveren tussen het puin na een verwoestende explosie. Die trof de Libanese hoofdstad op dinsdag 4 augustus. Daarbij vielen meer dan 130 doden en meer dan 5 000 gewonden.

Beiroet, Libanon, 5 augustus: Voorbijgangers dragen mondmaskers en laveren tussen het puin na een verwoestende explosie. Die trof de Libanese hoofdstad op dinsdag 4 augustus. Daarbij vielen meer dan 130 doden en meer dan 5 000 gewonden. | © Mikhail Alaeddin / Sputnik /AFP PHOTO

Caroline Duconseille is de directrice van onze projecten in Libanon. Op het ogenblik van de explosie bevond ze zich op een dakterras in de hoofdstad.

"Ik voelde het gebouw licht schudden. Toen hoorden we de eerste explosie met witte rook, gevolgd door een enorme explosie en veel oranje rook. Overal vlogen stoelen in het rond en al het glas in het gebouw aan de overkant van de straat sprong in stukken uiteen. Het was angstaanjagend!"

De kantoren van Handicap International liggen in de wijk Ashrafieh, op 2 km van de plaats van de explosie, en zijn zwaar beschadigd, net als de huizen van verschillende leden van ons team. Gelukkig is er niemand ernstig gewond geraakt.

"Toen ik eenmaal gecontroleerd had of al mijn teamleden in veiligheid waren, gingen we naar de ziekenhuizen en onze partners om te kijken waar de gewonden het meest nood aan hebben. Handicap International heeft de komende dagen een belangrijke rol te spelen om de impact van deze ramp te beperken".

Handicap International heeft een team van 98 mensen en een groot netwerk van partners in Libanon. Zij zullen nu worden gemobiliseerd om onze expertise en middelen naar de mensen in nood te brengen. Uit noodevaluaties die Handicap International in de ziekenhuizen van Beiroet heeft uitgevoerd, blijkt dat de meest voorkomende verwondingen complexe breuken en amputaties van ledematen (vingers, tenen) zijn. Drie ziekenhuizen werden verwoest door de explosie, de overige ziekenhuizen in de stad hebben al veel spoedoperaties uitgevoerd. De slachtoffers hebben snel fysieke revalidatiezorg en mobiele hulpmiddelen (krukken, rolstoel, …) nodig om te beginnen aan hun herstel.
 

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.