Goto main content

Libanon

Het werk van Handicap International (HI) in Libanon is gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van de meest kwetsbaren, waaronder mensen met een handicap. HI heeft ook noodprojecten opgezet voor Syrische vluchtelingen en voor de bevolking die hen opvangt.

Libanon - Syrisch meisje, 8 jaar, gewond bij bomaanslag en geholpen door HI.

Libanon - Syrisch meisje, 8 jaar, gewond bij bomaanslag en geholpen door HI. | © Elias Saade / HI

Lopende acties

HI begon zijn activiteiten in Libanon in 1992 en richtte zich op de voorziening van revalidatiediensten in de Palestijnse vluchtelingenkampen. Oorspronkelijk lag de focus ook op programma's voor geestelijke gezondheidszorg. Onze organisatie heeft zich ook ingezet voor de bevordering van de rechten van mensen met een handicap. HI heeft ook noodhulp verleend als reactie op de crises die het land en de regio hebben geteisterd.
Sinds 2011 steunt HI Syrische vluchtelingen en de Libanese gemeenschap die getroffen zijn door de oorlog in Syrië. HI zorgt ervoor dat mensen met een handicap de juiste revalidatiezorg, hulpmiddelen (prothesen en steunzolen) en psychosociale ondersteuning krijgen.

Onze organisatie ondersteunt de integratie van mensen met een handicap in de Libanese samenleving en bevordert hun toegang tot basisvoorzieningen (onderwijs, gezondheidszorg, enz.). HI verbetert de integratie van kinderen met een handicap in gewone scholen.

Als reactie op de huidige economische crisis in Libanon plant HI de distributie van geld voor getroffen gezinnen.  

In de afgelopen tien jaar heeft HI bijgedragen aan de opruimingsoperaties in het noorden van Libanon, na de Libanese burgeroorlog in de jaren 80. HI voert momenteel mijnopruimingsoperaties uit in het Mount Lebanon en risico-educatie in de Bekaa-regio. Het noordelijke gouvernement is onlangs vrij van mijnen verklaard.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Libanon

Libanon wordt zwaar getroffen door een economische crisis, die nog werd verergerd door de COVID-pandemie. Meer dan 50% van de bevolking leeft momenteel onder de armoedegrens.

Ondertussen blijft het land 1 miljoen vluchtelingen opvangen die de 12 jaar durende oorlog in Syrië zijn ontvlucht. Libanon herbergt ook een grote groep Palestijnse vluchtelingen, die voornamelijk in niet-officiële kampen leven.  Voor deze vluchtelingen is het bijzonder moeilijk om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs. Bovendien zijn mensen met een handicap, met name in landelijke en geïsoleerde gebieden, onzichtbaar en worden zij over het hoofd gezien door de humanitaire hulpverlening. Deze bevolkingsgroepen worden mettertijd steeds kwetsbaarder.   

Als gevolg van verscheidene decennia van conflicten met onderbrekingen worden de ontruimingsinspanningen voortgezet. De bevolking heeft nog steeds te lijden onder mijnen en explosieve oorlogsresten , en sommige slachtoffers hebben levenslange hulp nodig om met hun verwondingen te kunnen leven.  

Team van Handicap International in Libanon: 46
Aanwezig in Libanon: sinds 1992

Lees ook

Dankzij de drone vliegt het ontmijningsproces naar een hoger niveau
© John Fardoulis/HI
Mijnen en andere wapens

Dankzij de drone vliegt het ontmijningsproces naar een hoger niveau

“Er zal heel wat worden uitgespaard: geld, tijd, maar vooral mensenlevens.”

Aicha, Hoda en Ibtisam helpen mensen in de meest kwetsbare situaties in Libanon
© Fine Line Agency- H.I.
Preventie

Aicha, Hoda en Ibtisam helpen mensen in de meest kwetsbare situaties in Libanon

Aicha, Hoda en Ibtisam zijn drie van de twaalf vertegenwoordigers van de gebruikersgroep in het revalidatiecentrum Mousawat in Centraal Beqaa - Libanon. Zij leggen uit hoe hun dagelijkse activiteiten een verschil maken voor henzelf en hoe zij zich gesterkt voelen om steun te verlenen aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de vluchtelingenkampen.

'Het Verdrag tegen het gebruik van landmijnen is cruciaal voor onze ontmijningsoperaties in Libanon'
© HI
Mijnen en andere wapens

'Het Verdrag tegen het gebruik van landmijnen is cruciaal voor onze ontmijningsoperaties in Libanon'

Roger Eid is verantwoordelijk voor de ontmijningsoperaties van Handicap International in Libanon. Hij legt uit hoe belangrijk ontmijning wel niet is en hoe het in zijn werk gaat.