België rondt vernietiging clustermunitievoorraad af
Handicap International is blij met dit nieuws en ziet het als voorbeeld voor andere landen
Na Spanje, Moldavië en Noorwegen is België het vierde land dat alle clustermunitievoorraden vernietigd heeft. “Nu België zijn voorraad clustermunitie heeft vernietigd, moet het de voorrang geven aan de ondersteuning van de slachtoffers. De vernietiging van de stocks kan gebeuren op korte termijn, maar de slachtoffers zullen levenslang steun nodig hebben”, zegt Bruno Leclercq, Hoofd Beleidseenheid van Handicap International België. “Handicap International roept de Belgische regering op met nog meer kracht andere landen aan te zetten toe te treden tot de Conventie inzake clustermunitie, onmiddellijk te starten met de vernietiging van hun voorraden en de steun aan de slachtoffers en hun gemeenschappen nog op te voeren.”
België is het eerste land ter wereld dat clustermunitie verbood en is na Spanje, Moldavië en Noorwegen het vierde land dat zijn stocks clustermunitie vernietigde. In totaal werden meer dan 10 miljoen stuks submunitie vernietigd. Met de vernietiging van in totaal meer dan 10 milljoen stuks submunitie blijft België binnen de tijdslimiet van acht jaar, voorgeschreven door de Conventie inzake clustermunitie. “De regering geeft hiermee aan andere landen het signaal dat de vernietiging van stocks weliswaar complex maar toch doenbaar is op korte termijn. Handicap International dringt er bij alle landen zonder verwijl beginnen met de vernietiging van hun stocks”, aldus Hildegarde Vansintjan, Advocacy Officer van Handicap International.
Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan een miljard stuks clustermunitie voorradig. “Die blijven een bedreiging vormen voor de wereldvrede. Van de zowat tachtig landen die clustermunitie bezitten, zijn nog niet de helft toegetreden tot de Conventie inzake clustermunitie. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Handicap International dringt er bij de Belgische regering op aan om haar diplomatieke inspanningen op te voeren om alle staten en in het bijzonder Europese landen en NAVO-lidstaten ervan te overtuigen toe te treden tot het Clustermunitieverdrag.”
De slachtoffers van clustermunitie zijn voor 98% burgers. “Handicap International roept de internationale gemeenschap en België vooral op om meer dan ooit steun te verlenen aan gemeenschappen getroffen door clustermunitie. “Nu het budget voor ontwikkelingssamenwerking dreigt te verminderen, dringt Handicap International eens te meer aan op verhoogde steun voor overlevenden van geweld en personen met een handicap. Zij zijn immers vaak de armsten onder de armen,” aldus Vincent Slypen, directeur-generaal van Handicap International. “De steun moet de slachtoffers rechtstreeks en effectief ten goede komen. Elke overlevende moet alle steun krijgen, die hij nodig heeft, gaande van medische hulp en rehabilitatie tot steun om werk te vinden en psychologische hulp. Alle diensten moeten toegankelijk zijn, ook voor overlevenden in ver afgelegen en arme streken.”
Handicap International ondersteunt slachtoffers van mijnen en clustermunitie en wil hen ook een stem en plaats geven binnen slachtofferhulp. Overlevenden van clustermunitie vormen onder begeleiding van Handicap International een groep van “Ban Advocates”, die zich inzetten voor het wereldwijde verbod op clustermunitie en voor gepaste steun voor de slachtoffers en hun families. “Geen betere weg om dit te bereiken dan de overlevenden zelf te betrekken bij het hele beslissingsproces van de planning tot de concrete uitvoering van programma’s voor slachtofferondersteuning”, aldus Stéphanie Castanié, Ban Advocates Officer bij Handicap International.