Goto main content

Catherine Stubbe: "Ik vind het geweldig om talenten te herkennen"

België Haïti

Handicap International België verwelkomde in augustus een nieuwe HR-directeur, Catherine Stubbe. Ze werkte tien jaar lang voor het Rode Kruis in België en in Congo. De voorbije drie jaar leidde ze onze activiteiten in Haïti en van 2012 tot 2016 stond ze aan het hoofd van onze programma’s in Congo.

© R. Colfs - Handicp International

Twee maanden na je aankomst in Haïti sloeg de orkaan Matthew toe …

Het was de eerste keer dat ik een cycloon meemaakte. Geconfronteerd worden met een natuurramp van die omvang is indrukwekkend. Je moet weten dat ontbossing een groot probleem is in Haïti: dat betekent dat het land al kwetsbaar is voor aardverschuivingen, dat steden snel overstromen … als je daar de grote windsnelheden bijtelt, dan is het duidelijk dat zo een orkaan uitmondt in een catastrofe.

We kennen Haïti niet enkel van de natuurrampen.

Bepaalde instanties bij de Verenigde Naties spreken zelfs over een ‘vergeten crisis’. Sinds enkele jaren is de socio-economische situatie echt heel slecht. Bepaalde fondsen die gebruikt hadden moeten worden voor projecten voor de gemeenschap, zoals de bouw van scholen en ziekenhuizen, werden heel slecht beheerd. De bevolking eist opheldering over die fondsen en wil dat er verantwoording wordt afgelegd.

Hoe steunt Handicap International de Haïtiaanse bevolking?

Ons revalidatieproject loopt in drie steden: Port-au-Prince, Cap Haïtien en Jacmel. We ondersteunen de revalidatie-afdelingen in drie ziekenhuizen en hebben ook kinesitherapeuten en orthopedische technici gevormd. In het noordwesten van het land begeleiden we de gemeenschappen bij het inclusief maken van de rampactieplannen. In Port-au-Prince loopt een project rond socio-economische integratie, waarbij kwetsbare mensen toegang krijgen tot een professionele vorming en microkredieten. En tot slot, ook in de hoofdstad, voeren we samen met Artsen Zonder Grenzen onderzoek naar verkeersongevallen, en meer specifiek, de economische kost daarvan.

Na jaren terreinwerk, keer je uiteindelijk terug naar België. Wat wil je het team in Brussel bijbrengen als HR-directeur?

Ik zal me met veel passie inzetten voor Human Resources. Ik vind het geweldig om talenten te herkennen en mensen de kans te geven om die talenten te verzilveren. Iedereen moet zijn werk kunnen waarderen, of je eindigt met een team dat niet gemotiveerd is.

Gepubliceerd op: 12 januari 2021

Meer over dit onderwerp

Léa Bayekula, de nieuwe ambassadrice van Handicap International
© Alexandra Bertels - Handicap international
Revalidatie

Léa Bayekula, de nieuwe ambassadrice van Handicap International

De 26-jarige Brusselse Léa Bayekula is paratlete bij Royal White Star Athletic. De atletiekclub uit Sint-Lambrechts-Woluwe helpt Léa om dichter te komen bij het verwezenlijken van haar droom: deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio in 2021.

Sven Ornelis, ambassadeur van de We Move Together-campagne
© HI
Revalidatie

Sven Ornelis, ambassadeur van de We Move Together-campagne

Op 19 mei lanceerde Handicap International een heus offensief in België om mensen aan het wandelen te krijgen. Met Sven Ornelis, radiomaker bij Joe, vond onze organisatie een gedroomde campagne-ambassadeur.

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”
© HI
Noodhulp Revalidatie

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”

Haar persoonlijke ervaring met een natuurramp berust op een toeval, want ze was net in China toen in mei 2008 een hevige aardbeving de provincie Sichuan opschrikte. Maar Graziella Lippolis heeft als Rehabilitation Manager bij Handicap International België wel het één en ander te vertellen over de consequenties van aardbevingen.