Meteen naar de inhoud

Catherine Stubbe: "Ik vind het geweldig om talenten te herkennen"

België Haïti

Handicap International België verwelkomde in augustus een nieuwe HR-directeur, Catherine Stubbe. Ze werkte tien jaar lang voor het Rode Kruis in België en in Congo. De voorbije drie jaar leidde ze onze activiteiten in Haïti en van 2012 tot 2016 stond ze aan het hoofd van onze programma’s in Congo.

© R. Colfs - Handicp International

Twee maanden na je aankomst in Haïti sloeg de orkaan Matthew toe …

Het was de eerste keer dat ik een cycloon meemaakte. Geconfronteerd worden met een natuurramp van die omvang is indrukwekkend. Je moet weten dat ontbossing een groot probleem is in Haïti: dat betekent dat het land al kwetsbaar is voor aardverschuivingen, dat steden snel overstromen … als je daar de grote windsnelheden bijtelt, dan is het duidelijk dat zo een orkaan uitmondt in een catastrofe.

We kennen Haïti niet enkel van de natuurrampen.

Bepaalde instanties bij de Verenigde Naties spreken zelfs over een ‘vergeten crisis’. Sinds enkele jaren is de socio-economische situatie echt heel slecht. Bepaalde fondsen die gebruikt hadden moeten worden voor projecten voor de gemeenschap, zoals de bouw van scholen en ziekenhuizen, werden heel slecht beheerd. De bevolking eist opheldering over die fondsen en wil dat er verantwoording wordt afgelegd.

Hoe steunt Handicap International de Haïtiaanse bevolking?

Ons revalidatieproject loopt in drie steden: Port-au-Prince, Cap Haïtien en Jacmel. We ondersteunen de revalidatie-afdelingen in drie ziekenhuizen en hebben ook kinesitherapeuten en orthopedische technici gevormd. In het noordwesten van het land begeleiden we de gemeenschappen bij het inclusief maken van de rampactieplannen. In Port-au-Prince loopt een project rond socio-economische integratie, waarbij kwetsbare mensen toegang krijgen tot een professionele vorming en microkredieten. En tot slot, ook in de hoofdstad, voeren we samen met Artsen Zonder Grenzen onderzoek naar verkeersongevallen, en meer specifiek, de economische kost daarvan.

Na jaren terreinwerk, keer je uiteindelijk terug naar België. Wat wil je het team in Brussel bijbrengen als HR-directeur?

Ik zal me met veel passie inzetten voor Human Resources. Ik vind het geweldig om talenten te herkennen en mensen de kans te geven om die talenten te verzilveren. Iedereen moet zijn werk kunnen waarderen, of je eindigt met een team dat niet gemotiveerd is.

Gepubliceerd op: 20 december 2019

Meer over dit onderwerp

Interview: Van Azië naar HELASIA
© HI
Mensenrechten

Interview: Van Azië naar HELASIA

Eind februari verhuisde onze collega Griet Van de Voorde naar Addis Abeba, Ethiopië, waar ze een nieuw hoofdstuk breit aan haar loopbaan bij Handicap International. We konden haar nog strikken voor enkele vragen over haar ervaringen in Azië en wat haar te wachten staat met HELASIA.

Met twee sokken sta je sterker
© Handicap International / Done By Friday
Revalidatie

Met twee sokken sta je sterker

In december lanceerde Handicap International de campagne #ItTakesTwo, om het belang van revalidatiezorg onder de aandacht te brengen. Jij kunt ons helpen om die boodschap extra in de verf te zetten!

Over de Atlantische Oceaan in 40 dagen
© Van Durme Brothers

Over de Atlantische Oceaan in 40 dagen

De broers Damien en Bernard Van Durme hebben het gehaald! Na 39 dagen, 21 uur en 2 minuten roeien, kwamen ze op 21 januari – nog voor zonsopgang – aan in Antigua.