Meteen naar de inhoud

De weg naar school is niet altijd even veilig

Preventie
Cambodja
Ook mevrouw Noun Bopha was bekommerd om de veiligheid van haar leerlingen. De veel te drukke weg naar school is immers erg gevaarlijk. Elk jaar raakten minstens een of twee leerlingen gewond door een ongeval op het traject tussen thuis en de school. Bovendien heeft de lerares in de buurt van de school al enkele ernstige ongevallen zien gebeuren, die waren allemaal te wijten aan te hoge snelheden.

Interview met Sann Socheata, Projectverantwoordelijke verkeersveiligheid

" Ook mevrouw Noun Bopha was bekommerd om de veiligheid van haar leerlingen. De veel te drukke weg naar school is immers erg gevaarlijk. Elk jaar raakten minstens een of twee leerlingen gewond door een ongeval op het traject tussen thuis en de school. Bovendien heeft de lerares in de buurt van de school al enkele ernstige ongevallen zien gebeuren, die waren allemaal te wijten aan te hoge snelheden.

De lagere school Chumpouvan ligt langs de drukke nationale weg N°4. Elke dag moeten meer dan 3.000 leerlingen en 70 leerkrachten dat verkeer trotseren om naar de school te komen. Daarom creëerde Handicap International in december 2010 een veilige schoolzone dankzij waarschuwingsribbels in het wegdek, stopborden, oversteekplaatsen voor voetgangers, en uithang- borden. Dit gebeurde met de financiële steun van Olympus Keymed en in samenwerking met het National Road Safety Committee. Bovendien legden we in de lagere school een “valhelmbank” aan. Met dat project willen we verkeersongevallen aan de school voorkomen en beperken. Sinds een aantal jaren omvat het leerplan ook lessen over verkeersveiligheid.

We hebben verschillende sensibiliseringscampagnes gevoerd in de gemeenschappen om leerlingen en leerkrachten ertoe aan te zetten om voorzichtiger te zijn. We pleitten ook voor een veiligere infrastructuur. Dankzij de val helmbank zijn er nu overigens 600 valhelmen beschikbaar die de leerlingen kunnen huren. De actie werd erg geapprecieerd, zowel door de kinderen en hun ouders als door de gemeenschap. “Ik ben blij te zien dat mijn leerlingen in alle veiligheid op school arriveren. Alle chauffeurs vertra- gen wanneer ze over de ribbels rijden en stoppen voor het stopbord, zodat de kinderen veilig kun- nen oversteken”, aldus de onderwijzeres. Na de actie eind januari werd een studie uitge- voerd om het nut van de installatie te evalueren. Het concept van de veilige schoolzones zal dan verder ontwikkeld en voorgesteld worden aan de regering om ze ook in andere gebieden, langs an- dere grote nationale wegen, toe te passen."

 

Meer over dit onderwerp

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"
© Dieter Telemans / HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"

In de streek van Joeba, in Zuid-Soedan, heeft Handicap International 5 200 kwetsbare personen, waaronder personen met een beperking, in kaart gebracht. De meesten onder hen zijn ontheemden die voor veel moeilijkheden staan om uit de greep van het coronavirus te blijven.

Vrouwen met een handicap vaker het slachtoffer van geweld Mensenrechten Preventie

Vrouwen met een handicap vaker het slachtoffer van geweld

Eén vrouw op drie krijgt in haar leven te maken met fysiek, psychologisch of seksueel geweld. Vrouwen met een handicap zijn het vaakst het slachtoffer. Met de hulp van Handicap International (HI) laten zij hun stem horen opdat er iets verandert.
20 jaar acties in Laos Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie Revalidatie

20 jaar acties in Laos

Van ontmijning – ter grootte van 700 voetbalvelden – tot de verzorging van mensen met een beperking: met diverse projecten verwezenlijkt Handicap International in Laos een duurzame verbetering in het leven van de meest kwetsbare mensen, en dat al 20 jaar!