Goto main content

Diabetespreventie: een wereldwijde behoefte

Preventie

Diabetes is een aandoening die ernstige handicaps veroorzaakt. Zij is in de meeste gevallen te voorkomen. Maar de strijd tegen diabetes is niet opgewassen tegen het schrijnende gebrek aan preventie en zorg. Daardoor leidt deze wereldpandemie tot een duidelijke toename van hartziekten en cerebrale beroertes, van amputaties, blindheid, nierinsufficiëntie en doodsoorzaken.

kinesitherapie met diabetespatiënten

Diabetes is een aandoening die ernstige handicaps veroorzaakt. Zij is in de meeste gevallen te voorkomen. Maar de strijd tegen diabetes is niet opgewassen tegen het schrijnende gebrek aan preventie en zorg. Daardoor leidt deze wereldpandemie tot een duidelijke toename van hartziekten en beroertes, van amputaties, blindheid, nierinsufficiëntie en sterfgevallen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden dit jaar 366 miljoen mensen aan diabetes. In 2030 zullen het er 551 miljoen zijn. Wij als ngo moeten het uitschreeuwen dat regelmatige fysieke activiteit en gezonde voeding het risico op diabetes en andere chronische ziektes doen dalen. In de opkomende landen leven miljoenen plattelandsburgers die pas recent op een vaste plek zijn gaan wonen, veelal in de stad. Die moeten dringend overgaan naar een gezondere levenswijze.

Naast genetische aanleg is het vooral vet- en suikerrijke voeding die de kans op diabetes over meerdere generaties doet stijgen. En het zijn juist arme gezinnen die dat soort producten kopen, omdat ze minder kosten dan vers voedsel. In de Filipijnen organiseren wij preventiesessies voor medisch personeel dat patiënten test en verzorgt. Als de ziekte uitbreekt, gaan wij de complicaties te lijf met de verspreiding van hygiënekits. Die moeten zweren en infecties voorkomen met eenvoudig aan te brengen basisproducten zoals zeep, lotion, gaas en spiegeltjes. Tien van die preventiesessies kosten € 38 en bereiken niet minder dan 500 personen.

Een hygiënekit kost € 4,20. Dat zijn op het eerste gezicht kleine bedragen. Maar de noden zijn enorm: hoe armer de mensen zijn, des te later zij zich laten onderzoeken. En dan is de ziekte vaak in zo’n vergevorderd stadium, dat de behandeling erg lastig of zelfs onmogelijk wordt.
 

Meer over dit onderwerp

'Zonder gesprek weet niemand dat ze hulp nodig hebben'
© H. Kostenko / HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

'Zonder gesprek weet niemand dat ze hulp nodig hebben'

In Oekraïne voeren de teams van Handicap International behoeftenevaluaties uit bij de ontheemde bevolking. Een eerste stap naar hulp op maat voor slachtoffers van de oorlog.

Trauma's verwerken via luister- en speelcentra in Mali
© B. Coulibaly / HI
Gezondheid Preventie

Trauma's verwerken via luister- en speelcentra in Mali

In de regio Gao hebben duizenden mensen het geweld ontvlucht. Met steun van de Europese Unie biedt Handicap International hen mentale ondersteuning en psychosociale hulp.

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’ Gezondheid Noodhulp Preventie

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’

Interview met Cédric Piriou, directeur van Handicap International Haïti, over het bendegeweld in het land, de noden van de bevolking en de impact op de projecten.