Meteen naar de inhoud

Haïti: HI organiseert opleiding noodrevalidatiezorg voor kinesitherapeuten

Noodhulp Revalidatie
Haïti

Deze week begon Handicap International met de opleiding van zeven kinesitherapeuten en een noodrevalidatie-assistent om de plaatselijke ziekenhuizen en het revalidatiecentrum in Les Cayes te versterken.

Virginie Duclos, revalidatie-experte bij HI, leidt kinesitherapeuten op om te helpen bij de behandeling van de gewonden van de aardbeving op 14 augustus.

Virginie Duclos, revalidatie-experte bij HI, leidt kinesitherapeuten op om te helpen bij de behandeling van de gewonden van de aardbeving op 14 augustus. | © R. Crews / HI

De nieuw aangeworven kinesitherapeuten hadden reeds een passende opleiding gevolgd om aan de revalidatiebehoeften in normale tijden te voldoen. De meesten onder hen waren namelijk in het verleden al door HI opgeleid. Naar aanleiding van de aardbeving die Haïti op 14 augustus heeft getroffen, zullen deze sessies zich toespitsen op het werken in een noodcontext. Ze duren de hele week, de kinesitherapeuten zullen intussen gewonde patiënten in plaatselijke medische inrichtingen behandelen.

Onder de doelstellingen van de opleiding horen:

  • Toepassing van een functionele aanpak en verbetering van de functionele capaciteit van faciliteiten.
  • Technische hulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen (krukken, rollators, enz.) identificeren, gebruiken en aanpassen afhankelijk van de beschikbaarheid en hun toepassing.
  • Voorrang geven aan spoedeisende zorg in een noodsituatie en waarschuwingssignalen herkennen om schade en complicaties te voorkomen.
  • Beste praktijken toepassen en kennis uitwisselen.
  • Het uitoefenen van psychologische eerste hulp voor patiënten die onmiddellijk psychische hulp nodig hebben.

Aan het eind van de vorming zijn de deelnemers in staat risicopatiënten vroegtijdig te herkennen en te behandelen, complicaties of langetermijnschade te voorkomen en ervoor te zorgen dat patiënten op de hoogte zijn van de juiste volgende stappen in hun herstelproces.

De leerstof wordt in praktijk gezet door theoretische discussies, casestudies en interactieve activiteiten. Bovendien zullen de deelnemers dagelijks de medische teams in drie verschillende zorgcentra versterken. Aanvankelijk zal het team onder toezicht staan van experts van HI op vlak van noodrevalidatiezorg. De opleiding moet ervoor zorgen dat de kinesitherapeuten zelfstandig kunnen werken tijdens noodactiviteiten, en zo op lange termijn revalidatiezorg verzekeren voor de Haïtiaanse gemeenschap.

Gepubliceerd op: 27 augustus 2021

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.