Goto main content

Handicap International roept mee op tot een verlenging van het staakt-het-vuren in Jemen

Jemen

Na meer dan 7 jaar van onafgebroken burgeroorlog trad in Jemen op 2 april 2022 een periode van relatieve rust in werking. Onder impuls van de VN tekenden de verschillende strijdende partijen immers een tijdelijk staakt-het-vuren. 4 maanden later, op 2 augustus, loopt het bestand echter al ten einde. Een groep van 30 ngo’s, waaronder Handicap International, roept alle partijen op om het staakt-het-vuren te verlengen en beter na te leven.

Straatbeeld uit de Jeminitische hoofdstad Sana'a

Straatbeeld uit de Jeminitische hoofdstad Sana'a | © ISNA Agency / HI

Dat het leven van de gewone Jemeniet sinds de ingang van het bestand grondig is veranderd is een understatement. Het aantal burgerslachtoffers is sindsdien immers aanzienlijk gedaald. Daarnaast konden dankzij een heropstart van een aantal vliegtuigverbindingen tussen Jemen, Egypte en Jordanië meer dan 8.000 burgers de nodige medische hulp verkrijgen, onderwijs volgen, zakelijke belangen behartigen of vrienden en familie in het buitenland bezoeken. Ook het aantal toeleveringen van brandstof via de haven van Hudaydah steeg sinds het akkoord opnieuw significant, waardoor ziekenhuizen, bedrijven en publieke diensten operationeel konden blijven.


Een verlenging van 6 maand en een verdere naleving van het huidige staakt-het-vuren zou ervoor zorgen dat de invoer van brandstof in Jemen verder kan verhogen, dat meer mensen kunnen gebruikmaken van commerciële vluchten en dat hulporganisaties gemakkelijker de door oorlog getroffen bevolking kan bereiken. Het kan ook tijd geven voor de opruim van achtergebleven mijnen en niet-ontplofte munitie.


De voorbije maand nam het aantal slachtoffers opnieuw toe door schendingen van het staakt-het-vuren in een aantal regio’s. Een nieuw akkoord kan dan hopelijk ook de deur openen naar een duurzame vredesoplossing.


Lees de officiële verklaring van HI en de andere ngo’s (Engels)

Gepubliceerd op: 2 augustus 2022

Meer over dit onderwerp

Humanitaire organisaties zeer bezorgd over escalatie geweld in Jemen Noodhulp

Humanitaire organisaties zeer bezorgd over escalatie geweld in Jemen

Internationale ngo’s waarschuwen: escalatie van geweld in Jemen voorspelt rampzalige situatie voor burgers die nog steeds herstellen van crisis in hun land

In Jemen worden personen met een handicap het zwaarst getroffen
Handicap International
Mijnen en andere wapens Noodhulp

In Jemen worden personen met een handicap het zwaarst getroffen

Handicap International (HI) waarschuwt voor de situatie van personen met een handicap in Jemen, waar al 7 jaar een van de grootste humanitaire crises ter wereld woedt.

 “Ik ben geschokt door de grote mate van de verontreiniging”
©Isna Agency / HI
Mijnen en andere wapens

“Ik ben geschokt door de grote mate van de verontreiniging”

Na 7 jaar oorlog is Jemen zwaar verontreinigd door mijnen en restanten van bommen. Handicap International (HI) start binnenkort een campagne om mensen bewust te maken van het gevaar.