Goto main content

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Gezondheid Noodhulp
België Democratische Republiek Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

Handicap International stuurde 14 000 mondmaskers naar haar teams in Congo, opdat ze hun activiteiten veilig kunnen voortzetten.

Handicap International stuurde 14 000 mondmaskers naar haar teams in Congo, opdat ze hun activiteiten veilig kunnen voortzetten. | © Lukasz Kobus

In totaal ging er dus voor meer dan 40 ton essentieel materiaal aan boord: beschermingsmateriaal, geneesmiddelen, uitrusting voor ziekenhuizen enzovoort. Handicap International stuurde 14 000 mondmaskers naar haar teams in Congo, opdat ze hun activiteiten veilig kunnen voortzetten. De twee Belgische vluchten zetten koers naar het westen en het oosten van Congo. De derde vlucht vertrok vanuit Lyon en landde in Kinshasa.

"Humanitaire hulp zo snel mogelijk hervatten"

"Twee maanden lang werden internationale vluchten aan de grond gehouden door de Covid-19-pandemie,” vertelt Manuel Patrouillard, algemeen directeur van HI. “Nu is het dringend tijd om de levering van humanitaire goederen en personeel aan de meest kwetsbare landen te hervatten. De beperkingen rond vrij verkeer, bewegingsvrijheid en andere maatregelen hebben de bestaande crisissen voor de meest kwetsbaren nog verergerd: zij zijn geïsoleerd, werkloos, zonder middelen en zonder toegang tot gezondheidszorg. Ondanks al onze inspanningen om de continuïteit van de humanitaire hulp in deze periode te waarborgen, waren er veel obstakels en toegangsproblemen. De humanitaire hulp moet nu zo snel mogelijk terug worden hervat."

EU plant andere vluchten

De humanitaire vluchten naar Congo maken deel uit van een luchtbrug die de Europese Unie sinds begin mei organiseert om de dramatische gevolgen van de Covid-19-pandemie voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te bestrijden. Ze komt ook tegemoet aan de dringende behoefte aan leveringen van humanitair materiaal en de versterking van de humanitaire teams op het terrein.

Op 7 mei werd een eerste humanitaire vlucht georganiseerd van de luchthaven in Lyon naar de Centraal-Afrikaanse Republiek met aan boord 13 ton materiaal (medicijnen en beschermingsmiddelen). De komende weken en maanden zullen de lidstaten van de EU nieuwe vluchten met noodhulp organiseren naar landen die verzwakt zijn door ernstige crisissen.

Gepubliceerd op: 8 juni 2020

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.