Goto main content

Juni - Literatuur voor iedereen

Cuba
In Havana (Cuba) opent de internationale boekenbeurs haar deuren. Handicap International heeft er samen met ANCI (de nationale vereniging voor blinden), haar Cubaanse partner, een stand. Daarmee promoot de organisatie literatuur voor slechtzienden en slechthorenden.
foto van een boek met brailleschrift

Ter gelegenheid van de Internationale Boekenbeurs in Havana (Cuba) zette Handicap International dit jaar mee de schouders onder een initiatief dat blinden gemakkelijker toegang moet geven tot literatuur.

De Cubaanse Boekenbeurs, een niet te missen evenement voor boekenwurmen, richtte zich tot nog toe niet specifiek op mensen met een visuele handicap. Dit jaar echter werd beslist om voor deze doelgroep een platform te creëren.

Onder leiding van de organisatie “ANCI” (de Cubaanse Nationale Blindenvereniging) en in samenwerking met verscheidene Cubaanse overheidsorganen, de Belgische en Cubaanse ambassades richtte Handicap International een stand in op deze boekenbeurs. “Eerst en vooral wilden we blinden de kans geven om brailleboeken en audio-cd’s te kopen”, aldus Irene Manterola, programmadirecteur van Handicap International Cuba. “Daarnaast moest onze stand gemakkelijk toegankelijk zijn voor blinden. Het doel is een blijvend platform te creëren waar mensen met een visuele handicap toegang krijgen tot lectuur.”

“Het is eigenlijk echt een droom die is uitgekomen voor de ANCI-leden en voor alle personen met een visuele handicap omdat de nood aan een dergelijk initiatief erg groot was. De beursstand was voorzien van een afbeelding van twee handen die een brailletekst lezen met daarbij het opschrift “De wereld aan je vingers. Omdat cultuur en lectuur toegankelijk moet zijn voor ieder van ons.”

Het merendeel van het werk bestond erin om een groter aantal boeken in braille te publiceren. De selectie omvat zowel literaire klassiekers van schrijvers als García Márquez en Boccaccio maar ook werken van blinde auteurs. Een van deze blinde auteurs is Gilda Guimeras, die de rol van Handicap International en haar doelen in dit project onderstreept: “Dit initiatief is belangrijk omdat het mensen met een handicap de kans geeft om hun integratie in de maatschappij te verbeteren […] Toen mijn zicht het me nog toeliet, was ik een fervent boekenwurm en vond ik het geweldig om brailleboeken te kunnen lezen.”

Handicap International is sinds 1998 in Cuba actief en heeft al aan vele belangrijke projecten meegewerkt om de ontwikkeling en het welzijn van mensen met een handicap te optimaliseren (productie van prothesen, onderwijs voor kinderen met een handicap, revalidatie enzovoort). Door uiteenlopende projecten te organiseren, hoopt Handicap International actief te kunnen bijdragen tot een beter leven voor mensen met een handicap.
 

Meer over dit onderwerp

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

"We geven elkaar kracht!" Revalidatie

"We geven elkaar kracht!"

Mama zijn is niet altijd eenvoudig. En mama zijn van een kind met een mentale handicap vraagt nog meer geduld. Oreste's mama leeft in de Cubaanse provincie Pinar del Río en komt ervoor uit dat ze het elke dag wel eens moeilijk heeft. Maar ze zal haar zoon nooit laten vallen: hun band is ongelooflijk sterk.